624
Στιγμιότυπο από την ταφή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Μια λύρα για το «αντίο», μια κατσούνα επάνω στο φέρετρο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Ντόρα Μπακογιάννη συντετριμμένοι | ΚΑΡΤΣΩΝΑΚΗΣ ΜΑΚΗΣ/INTIMENEWS

Η γενέθλια γη Κρήτη αποχαιρέτησε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουνίου 2017, 14:55
Στιγμιότυπο από την ταφή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Μια λύρα για το «αντίο», μια κατσούνα επάνω στο φέρετρο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Ντόρα Μπακογιάννη συντετριμμένοι
|ΚΑΡΤΣΩΝΑΚΗΣ ΜΑΚΗΣ/INTIMENEWS

Η γενέθλια γη Κρήτη αποχαιρέτησε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουνίου 2017, 14:55

«Οποιος θέλει να αναλογιστεί ποιος ήταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ας δει πού επέλεξε την τελευταία κατοικία του», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον επικήδειο που εκφώνησε κατά τη διάρκεια της νεκρώσιμης ακολουθίας του πατέρα του, την Τετάρτη. Ο πρώην Πρωθυπουργός και επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είχε επιλέξει να ταφεί στην ιδιαίτερη πατρίδα του, στα Χανιά, δίπλα στην αγαπημένη του Μαρίκα, η οποία έφυγε από τη ζωή στις 6 Μαΐου 2012.

Η σορός του εκλιπόντα μεταφέρθηκε στην Κρήτη με στρατιωτικό αεροσκάφος C130, το βράδυ της Τετάρτης. Στο αεροσκάφος βρίσκονταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο γιος του εκλιπόντος, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο εγγονός του Κώστας Μπακογιάννης.

img_50261496247543
Μεταφορά της σορού στο στρατιωτικό αεροσκάφος στο Ελευθέριος Βενιζέλος (Nikos Libertas / SOOC)

Προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο Χανίων, «Δασκαλογιάννης», όπου βρίσκονταν ήδη διοικητές των στρατιωτικών μονάδων της περιοχής, εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών και φίλοι της οικογένειας.

220851
Συντετριμμένοι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Ντόρα Μπακογιάννη στην ταφή του πατέρα τους (INTIMENEWS)

Μετά την απόδοση τιμών από άγημα της Πολεμικής Αεροπορίας, σχηματίσθηκε τιμητική πομπή εν μέσω χειροκροτημάτων, και η σορός μεταφέρθηκε στον ιερό ναό της Αγίας Μαγδαληνής στη συνοικία Χαλέπα. Τη σορό μετέφεραν βρακοφόροι με πένθιμη στολή και γυναίκες με την παραδοσιακή στολή της Κρήτης που κρατούσαν λουλούδια.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τις αδελφές του Ντόρα, Κατερίνα και Αλεξάνδρα, τα εγγόνια του εκλιπόντος, όλοι οι κοντινοί συγγενείς, οι στενοί συνεργάτες, φίλοι και γείτονες του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη τον συνόδευσαν μέχρι το εσωτερικό του ναού, όπου και τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα.

«Εργάστηκε για μια δημοκρατική, περήφανη Ελλάδα. Ηταν ηγέτης στον οποίο υποκλίθηκαν πολιτικοί συνοδοιπόροι, αλλά και αντίπαλοι. Δεν έγραψε απλώς τη δίκη του ιστορία. Αφησε το αποτύπωμά του στη νεότερη ιστορία του ελληνικού έθνους. Δεν φτωχαίνει μόνο ο τόπος μας, αλλά όλη η πατρίδα. Αιωνία του η μνήμη. Ευχή μας είναι ο τόπος να αναδεικνύει τέτοια αναστήματα» είπε στη σύντομη ομιλία του ο μητροπολίτης Κισσάμου και Σελίνου Αμφιλόχιος.

220672
Τα εγγόνια του Κ. Μητσοτάκη, Κώστας και Αλεξία Μπακογιάννη και η μητέρα τους, Ντόρα Μπακογιάννη (ΚΑΡΤΣΩΝΑΚΗΣ ΜΑΚΗΣ/INTIMENEWS)

Στον ναό έσπευσαν κατά τη διάρκεια της νύχτας χιλιάδες άνθρωποι για να αποχαιρετήσουν τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Στις 15:00 ακολουθούσε η επιμνημόσυνη δέηση και ύστερα θα γινόταν η ταφή.

Επικήδειο εκφώνησε, αυτή τη φορά, η κόρη του, Ντόρα Μπακογιάννη. «Σήμερα είναι όλοι εδώ, όλοι οι φίλοι σου, όλοι αυτοί που μια ζωή ακουμπούσες και ακουμπούσαν πάνω σου», είπε με δάκρυα στα μάτια.

220653
Η Ντόρα Μπακογιάννη στον ναό όπου είχε τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα ως το μεσημέρι η σορός του πατέρα της

«Μίλησαν πολλοί αυτές τις μέρες για σένα. Σήμερα δεν είμαστε εδώ για λόγια. Είμαστε εδώ για να σου πούμε το μεγάλο ευχαριστώ και το πικρό αντίο. Σε ευχαριστούμε για τη λεβεντιά, την καλοσύνη σου, το περίσσευμα καρδιάς που μας δίδαξες. Σε ευχαριστούμε που μας έμαθες να αγαπάμε την Κρήτη, σε ευχαριστούμε για την αστείρευτη πηγαία αισιοδοξία σου, ότι όλα θα πάνε καλά. Για τη χώρα πάνω απ’ όλα», συνέχισε

«Πού να βρω τη δύναμη να σε αποχαιρετήσω;.. Κόμπος στο λαιμό οι λέξεις και με πνίγουν. Προσπαθώ στην περηφάνια μου για σένα να βρω την αντοχή. Δεν ζύγιαζες, δεν μετρούσες, δεν βολεύτηκες. Δεν χωρούσες – ήσουν ψηλός, βλέπεις, και το βλέμμα σου δεν ήξερε παρά να απλώνεται. Σήκω πάνω, γιατί χρειαζόμαστε λίγο ακόμα, ίσα να μας βγάλει πάλι στο ξέφωτο. Σήκω πάνω και έχουν έρθει πολλοί και δεν πάει να τους πω πως απόθανες», κατέληξε συγκινημένη.

Στους ώμους βρακοφόρων, με χειροκροτήματα και συνθήματα, η σορός του Κωνσταντίνου Μητροτσάκη, σε φέρετρο τυλιγμένο με την ελληνική σημαία, μεταφέρθηκε έξω από την εκκλησία. Ο κόσμος πετούσες ροδοπέταλα και φώναζε «αθάνατος», συνοδεύοντάς τον έως το νεκροταφείο του Αργουλιδέ.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...