302
Ανγκελα Μέρκελ και Βλαντίμιρ Πούτιν σε παλαιότερη συνάντησή τους. | REUTERS

Κρεμλίνο: Μέρκελ και Πούτιν συζήτησαν την από κοινού παραγωγή εμβολίων!

Protagon Team Protagon Team 5 Ιανουαρίου 2021, 15:23
Ανγκελα Μέρκελ και Βλαντίμιρ Πούτιν σε παλαιότερη συνάντησή τους.
|REUTERS

Κρεμλίνο: Μέρκελ και Πούτιν συζήτησαν την από κοινού παραγωγή εμβολίων!

Protagon Team Protagon Team 5 Ιανουαρίου 2021, 15:23

Ενα περίεργο τηλεφώνημα έγινε την Τρίτη. Στη μία άκρη της γραμμής ήταν η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και στην άλλη ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, μια επικοινωνία ενώ οι σχέσεις Γερμανίας – Ρωσίας βρίσκονται στο χειρότερο σημείο τους, στη σκιά και της υπόθεσης της δηλητηρίασης του ρώσου αντικαθεστωτικού Αλεξέι Ναβάλνι. Αλλά και το αντικείμενο της συνομιλίας μεταξύ των δύο ηγετών ήταν περίεργο: το ενδεχόμενο από κοινού παραγωγής εμβολίων.

Αυτό τουλάχιστον ανακοίνωσε το Κρεμλίνο σχετικά με την επικοινωνία που είχαν ο Πούτιν με τη Μέρκελ, ότι ο ρώσος πρόεδρος συζήτησε με τη γερμανίδα καγκελάριο «θέματα συνεργασίας στον αγώνα κατά της πανδημίας του κορονοϊού» και «η έμφαση δόθηκε στις προοπτικές από κοινού παραγωγής εμβολίων».

«Συμφωνήθηκε να συνεχισθούν οι επαφές για το θέμα αυτό ανάμεσα στους υπουργούς Υγείας και άλλους ειδικευμένους θεσμούς των δύο χωρών», αναφέρθηκε στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης το θέμα της διευθέτησης της σύρραξης ανάμεσα στις δυνάμεις του Κιέβου και τους φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, κρίση η οποία έχει «παγώσει» μετά τις ειρηνευτικές συμφωνίες του 2015, το πολιτικό σκέλος των οποίων είναι νεκρό γράμμα.

Ως γνωστόν, το ρωσικό εμβόλιο βαπτίσθηκε «Sputnik V» και έγινε δεκτό με σκεπτικισμό από την διεθνή επιστημονική κοινότητα που παρέμεινε επιφυλακτική απέναντι σε μία ανακοίνωση που κρίθηκε πρόωρη, τον Αύγουστο, πριν ακόμη την ολοκλήρωση των κλινικών δοκιμών των φάσεων Ι και ΙΙ και πριν από την έναρξη των δοκιμών της Φάσης ΙΙΙ και την δημοσίευση των επιστημονικών αποτελεσμάτων.

Ο εμβολιασμός του ρωσικού πληθυσμού με το εμβόλιο αυτό ξεκίνησε στις αρχές του Δεκεμβρίου και παρτίδες του έχουν σταλεί στην Λευκορωσία, την Σερβία και την Αργεντινή. Η Μόσχα έχει παραδεχθεί ότι δεν διαθέτει ικανότητες για την ταχεία παραγωγή των αναγκαίων ποσοτήτων.

Η Ινδία θα συμβάλει με την παραγωγή 100 εκατομμυρίων δόσεων του ρωσικού εμβολίου και συμφωνίες σύμπραξης έχουν υπογραφεί με την Βραζιλία την Κίνα και την Νότια Κορέα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News