373
Επεισόδια ανάμεσα στην αστυνομία και τους φοιτητές | REUTERS/Kemal Aslan

Συγκρούσεις φοιτητών-αστυνομίας για τον διορισμό πρύτανη από τον Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 5 Ιανουαρίου 2021, 14:46
Επεισόδια ανάμεσα στην αστυνομία και τους φοιτητές
|REUTERS/Kemal Aslan

Συγκρούσεις φοιτητών-αστυνομίας για τον διορισμό πρύτανη από τον Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 5 Ιανουαρίου 2021, 14:46

Επεισόδια σημειώθηκαν τη Δευτέρα, στο Πανεπιστήμιο του Βόσπορου, στην Κωνσταντινούπολη, ανάμεσα στην αστυνομία και τους φοιτητές, που διαμαρτύρονταν για τον διορισμό στη θέση του πρύτανη, ενός φίλου του Ερντογάν.

Η αστυνομία έκλεισε τις πύλες του πανεπιστημίου και επιχείρησε να απωθήσει τους συγκεντρωμένους φοιτητές με πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα.

Χιλιάδες φοιτητές και ακαδημαϊκοί συμμετείχαν στη διαμαρτυρία εναντίον του διορισμού του Μελίχ Μπουλού, πρών υποψήφιου βουλευτή με το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν, ΑΚP.

Ο Μπουλού, που ήταν δήμαρχος σε μία συνοικία της Κωνσταντινούπολης και υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές του 2018, πήρε τη θέση με προεδρικό διάταγμα, την 1η Ιανουαρίου και οι επικριτές του δηλώνουν ότι είναι ακατάλληλος για το πόστο.

Φοιτήτριες συμμετέχουν στη διαμαρτυρία κατά του Μελίχ Μπουλού

Τα ξημερώματα της Τρίτης, η τουρκική αστυνομία πραγματοποίησε επιδρομές σε 13 συνοικίες της πόλης και συνέλαβε 17 άτομα, ενώ αναζητούνται άλλα 11.

Τους πρυτάνεις τους επέλεγαν οι καθηγητές στα πανεπιστήμια, αλλά από τον Οκτώβριο του 2016, η επιλογή ανήκει στον Ερντογάν, ο οποίος δέχεται τρεις προτάσεις για κάθε θέση από το Εθνικό Συμβούλιο Ανώτατης Παιδείας.

Ο τούρκος πρόεδρος έχει επιλέξει δεκάδες πρυτάνεις, πολλοί από τους οποίους, όπως αναφέρουν οι Times, δεν έχουν ούτε τα τυπικά προσόντα, παρόλο που η νομοθεσία απαιτεί να έχουν υπάρξει καθηγητές σε ανώτατα ιδρύματα.

Περισσότεροι από 50 πρυτάνεις δεν έχουν κάνει καμία ακαδημαϊκή δημοσίευση, ενώ πολλοί γράφουν υπέρ της κυβέρνησης στο Twitter.

Από την απόπειρα πραξικοπήματος, τον Ιούλιο του 2016, περισσότεροι από 6.000 ακαδημαϊκοί έχουν εκδιωχθεί από τις θέσεις τους.

Οι επικριτές του Μπουλού επισημαίνουν ότι εκτεταμένα αποσπάσματα στις διατριβές του για το μεταπτυχιακό και το ντοκτορά είναι αντιγραμμένα από αλλού, κάτι που ο ίδιος αρνείται.

Το πανεπιστήμιο πάντως, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία περιγράφει τον διορισμό, ως «μία ακόμα περίπτωση αντιδημοκρατικών τακτικών (που ξεκίνησαν) το 2016. Δεν την αποδεχόμαστε, καθώς αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της ακαδημαϊκής ελευθερίας και της επιστημονικής αυτονομίας, όπως και των δημοκρατικών αξιών του πανεπιστημίου μας».

Το 2014, το Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου ήταν το μοναδικό τουρκικό ανώτατο ίδρυμα που βρισκόταν στα 100 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου.

Παραδοσιακά προπύργιο ισχυρής φοιτητικής κοινότητας της Αριστεράς, το ίδρυμα έχει γίνει επανειλημμένα στόχος των τουρκικών αρχών τα τελευταία χρόνια.

Το 2018, πολλοί φοιτητές συνελήφθησαν αφού διαδήλωσαν κατά της τουρκικής στρατιωτικής εισβολής στην Συρία. Ο Ερντογάν τους είχε χαρακτηρίσει προδότες και τρομοκράτες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...