827
| CreativeProtagon

Κίνα: Η βαριά σκιά της Covid-19 πάνω από το Ετος του Λαγού  

Protagon Team Protagon Team 21 Ιανουαρίου 2023, 22:45

Κίνα: Η βαριά σκιά της Covid-19 πάνω από το Ετος του Λαγού  

Protagon Team Protagon Team 21 Ιανουαρίου 2023, 22:45

Ενα επαρχιακό νοσοκομείο, του οποίου το νοσηλευτικό προσωπικό δίνει καθημερινά μάχη για να κρατήσει στη ζωή ασθενείς με Covid-19, επισκέφτηκε αυτές τις ημέρες ο Σι Τζινπίνγκ. Oχι, όμως, αυτοπροσώπως αλλά μέσω βιντεοσύνδεσης από το Μέγαρο του Λαού στο Πεκίνο. Μάλιστα η εικονική παρουσία του κινέζου προέδρου μεταξύ απλών και ασθενών Κινέζων προβλήθηκε και σε άλλα μέρη ιδιαίτερης συμβολικής σημασίας, «σε έναν οίκο ευγηρίας, σε έναν σιδηροδρομικό σταθμό κατάμεστο από κόσμο, σε ένα χωριό που προετοιμαζόταν να γιορτάσει την έλευση του σεληνιακού Νέου Ετους, την Κυριακή, 22 Ιανουαρίου, η οποία σύμφωνα με την αρχαία αγροτική παράδοση σηματοδοτεί την έλευση της άνοιξης», όπως αναφέρει σε ανταπόκρισή του από το Πεκίνο ο Γκουίντο Σαντεβέκι, ανταποκριτής της Corriere della Sera στην κινεζική πρωτεύουσα.

Την Κυριακή 22 Ιανουαρίου λοιπόν η Κίνα εισέρχεται στο Ετος του Λαγού, ενός από τα δώδεκα ζώα του κινεζικού ωροσκοπίου, «ζωδίου πολύ αγαπητού στο οποίο αποδίδονται ιδιότητες όπως η συμπάθεια, η διπλωματικότητα και η πολιτική δεινότητα (λίγο πολύ οι ίδιες που αποδίδονται στον πρόεδρο)», γράφει ο ιταλός ανταποκριτής. Ομως, μετά τις ευχές, ο Σι αναγνώρισε πρώτη φορά δημοσίως τις δυσκολίες, το «άγχος της πρόληψης και του ελέγχου» της Covid-19, μετά τον ξαφνικό και απότομο τερματισμό της πολιτικής της μηδενικής ανοχής (Zero Covid).

Κόσμος πολύς περιμένει το τρένο του στην πόλη Χανγκτσόου

Σημειώνοντας πως η επιμονή οδηγεί στη νίκη, διαβεβαίωσε τον κινεζικό λαό ότι «το φως της αυγής είναι μπροστά μας». Πρόσθεσε, ωστόσο, πως ανησυχεί ιδιαίτερα «για τις αγροτικές περιοχές, για τις σχετικά αδύναμες ιατρικές υποδομές τους, σε σύγκριση με τις πόλεις» ενώ δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει πως «αγωνίζομαι για τους αγρότες μας και για τους ηλικιωμένους».

Και είναι αλήθεια ότι οι επιδημιολόγοι του Πεκίνου παρατηρούν εδώ και ημέρες πως, μετά την πρώτη κορύφωση των κρουσμάτων και των νοσηλειών στις κινεζικές μητροπόλεις, το μέτωπο μετατοπίζεται, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, στην ύπαιθρο, όπου οι υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης υστερούν. Επιπρόσθετα, ειδικά αυτές τις ημέρες, πλανάται και ο κίνδυνος δημιουργίας εστιών υπερ-μετάδοσης του κορονοϊού, ο οποίος είναι υψηλότατος λόγω της μαζικότατης πρωτοχρονιάτικης εξόδου.

«Οι σιδηροδρομικοί σταθμοί και οι σταθμοί υπεραστικών λεωφορείων όπως και τα αεροδρόμια είναι γεμάτα. Οι αρχές αναμένουν δύο δισεκατομμύρια ταξίδια σε διάστημα 40 ημερών, τόσο φορτωμένη είναι για μια μεγάλη μάζα εργαζομένων αυτή η περίοδος διακοπών», γράφει ο Σαντεβέκι. «Πάμπολλα εκατομμύρια άνθρωποι εγκαταλείπουν τις βιομηχανικές πόλεις, όπου μετανάστευσαν, για να επιστρέψουν σε χωριά και επαρχιακές πόλεις, ούτως ώστε να δουν ξανά τις οικογένειές τους μετά από ένα χρόνο δουλειάς. Μια μεγάλη αγκαλιά που εκκρεμεί από το 2020, όταν ξέσπασε, λίγο πριν, μάλιστα, την έλευση του σεληνιακού Νέου Ετους, η επιδημία στη Γουχάν», συμπληρώνει.

Στην Κίνα, η πρωτοχρονιάτικη έξοδος αποκαλείται «Τσουνγιούν» (Chunyun) που σημαίνει «Ταξίδι για τη Γιορτή της Ανοιξης». Ο ιταλός δημοσιογράφος σημειώνει πως ο όρος χρησιμοποιείται από τη δεκαετία του 1980, κατά την οποία ο Ντενγκ Σιαοπίνγκ αποφάσισε το μεγάλο άνοιγμα στην οικονομία της αγοράς. «Εως τότε τα ταξίδια στην Κίνα ήταν σπάνια και ελεγχόμενα, οι μάζες ζούσαν και εργάζονταν κυρίως στην ύπαιθρο. Με τις μεταρρυθμίσεις εκατομμύρια Κινέζοι άρχισαν να μεταναστεύουν στις πόλεις για να εργαστούν σε νέα εργοστάσια και εργοτάξια. Σήμερα εκτιμάται ότι υπάρχουν πάνω από 280 εκατομμύρια εσωτερικοί μετανάστες στην Κίνα. Πολλοί επιστρέφουν στα σπίτια τους μόνο μια φορά το χρόνο, για τη Γιορτή της Ανοιξης», αναφέρει ο Σαντεβέκι.

Αραγε οι μάσκες μπορούν να περιορίσουν την διασπορά του ιού; Εδώ οι κάτοικοι του Πεκίνου περιμένουν το τρένο για να φύγουν από την κινεζική πρωτεύουσα

Το 2021 και το 2022 η δρακόντεια (έως και απάνθρωπη) Zero Covid ακινητοποίησε τους Κινέζους στα σπίτια τους. Στο να αποφασίσει η κινεζική κυβέρνηση να την άρει ξαφνικά, συνέβαλε αναμφίβολα και η απόλυτη, πλέον, δυσφορία των πολιτών, πέρα από την ανάγκη τόνωσης μιας εξουθενωμένης οικονομίας. Τώρα, όμως, όλοι στην Κίνα φοβούνται πως το μεγάλο κινεζικό «Ταξίδι για τη Γιορτή της Ανοιξης» θα φέρει τον κορονοϊό στους ηλικιωμένους της υπαίθρου.

«Ο Σι διέταξε την εγχώρια φαρμακοβιομηχανία να αυξήσει την παραγωγή. Η εκστρατεία εμβολιασμού παραμένει ημιτελής, λόγω της πολιτικής Zero Covid που προέβλεπε μόνο λοκντάουν και καραντίνες για τον περιορισμό των κρουσμάτων. Και η αποτελεσματικότητα των εμβολίων που παρασκευάζονται στην Κίνα, με βάση τον αδρανοποιημένο ιό, υστερεί. Αυτά που αναπτύχθηκαν στη Δύση με το “αγγελιοφόρο RNA” από την Moderna και την Pfizer προσφέρουν ευρύτερη κάλυψη», συνοψίζει ο δημοσιογράφος της Corriere.

Τώρα, όμως, ο ίδιος ο Στεφάν Μπανσέλ, διευθύνων σύμβουλος της Moderna, επιβεβαιώνει πως πλέον υπάρχει ένας δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ του Πεκίνου και της αμερικανικής φαρμακευτικής εταιρείας, για τον εφοδιασμό της Κίνας με το εμβόλιο της Moderna. «Θέλω να καταλάβω πώς μπορούμε να βοηθήσουμε την κινεζική κυβέρνηση και ποιες είναι οι υγειονομικές ανάγκες της», δήλωσε, μιλώντας στο Reuters. Ωστόσο ακόμη και εάν κατέληγαν σε συμφωνία οι δύο πλευρές, οι δόσεις του εμβολίου θα έφταναν στην Κίνα μετά την κορύφωση του κύματος στην ύπαιθρο για το οποίο ανησυχεί ιδιαίτερα ο Σι Τζινπίνγκ. Σύμφωνα με την τελευταία πρόβλεψη της Airfinity, κορυφαίας εταιρείας επιδημιολογικών αναλύσεων που εδρεύει στη Βρετανία, μετά την ολοκλήρωση της μεγάλης εξόδου του σεληνιακού Νέου Ετους, στην Κίνα θα καταγράφονται περισσότεροι από 35.000 θάνατοι την ημέρα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...