177
Στρατιώτες ζητούν από τους συγκεντρωμένους να απομακρυνθούν καθώς αρκετοί έσπευσαν να δείξουν την υποστήριξή τους στον στρατό μετά τη κράτηση του προέδρου Καμπορέ σε στρατιωτικό στρατόπεδο στην πρωτεύουσα Ουαγκαντουγκού | Reuters

Μπουρκίνα Φάσο: Ο στρατός ανακοίνωσε ότι ανέτρεψε τον πρόεδρο Καμπορέ

Protagon Team Protagon Team 24 Ιανουαρίου 2022, 20:22
Στρατιώτες ζητούν από τους συγκεντρωμένους να απομακρυνθούν καθώς αρκετοί έσπευσαν να δείξουν την υποστήριξή τους στον στρατό μετά τη κράτηση του προέδρου Καμπορέ σε στρατιωτικό στρατόπεδο στην πρωτεύουσα Ουαγκαντουγκού
|Reuters

Μπουρκίνα Φάσο: Ο στρατός ανακοίνωσε ότι ανέτρεψε τον πρόεδρο Καμπορέ

Protagon Team Protagon Team 24 Ιανουαρίου 2022, 20:22

Ο στρατός της Μπουρκίνα Φάσο ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι «καθαίρεσε» τον πρόεδρο Ροκ Κριστιάν Καμπορέ, ανέστειλε το Σύνταγμα, διέλυσε την κυβέρνηση και το κοινοβούλιο και έκλεισε τα σύνορα της χώρας.

Μια ομάδα στρατιωτικών εμφανίστηκε στη δημόσια τηλεόραση και ένας αξιωματικός διάβασε την ανακοίνωση, την οποία υπογράφει ο αντισυνταγματάρχης Πολ-Ανρί Σανταόγκο Νταμίμπα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση αυτήν, ο στρατός «τερμάτισε» τη θητεία του Καμπορέ ο οποίος «αδυνατούσε να ενώσει τη χώρα» σε μια εποχή που αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις.

Οι στρατιωτικοί διαβεβαίωσαν ότι όσοι έχουν συλληφθεί βρίσκονται σε «ασφαλή τοποθεσία» και ότι η κατάληψη της εξουσίας έγινε «χωρίς βία».

Η ανακοίνωση αυτή έγινε εξ ονόματος μιας άγνωστης μέχρι σήμερα οργάνωσης, του Πατριωτικού Κινήματος για την Ασφάλεια και την Αποκατάσταση ή MPSR, όπως είναι το ακρωνύμιό της στα γαλλικά.

Οι πραξικοπηματίες στρατιωτικοί επικαλούνται ως λόγο για το κίνημά τους την επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας.

Είναι άγνωστο το πού βρίσκεται ο Καμπορέ. Κατά τη διάρκεια της νύχτας ακούγονταν σφοδρά πυρά από την περιοχή όπου βρίσκεται η επίσημη κατοικία του. Νωρίτερα, το κόμμα του ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος γλίτωσε από μια απόπειρα δολοφονίας, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...