694
Αστυνομικοί με προστατευτικές στολές πραγματοποιούν ελέγχους στα σύνορα Σλοβακίας - Τσεχίας | Reuters

Ποιες χώρες απαγόρευσαν την είσοδο σε έλληνες πολίτες

Protagon Team Protagon Team 15 Μαρτίου 2020, 12:16
Αστυνομικοί με προστατευτικές στολές πραγματοποιούν ελέγχους στα σύνορα Σλοβακίας - Τσεχίας
|Reuters

Ποιες χώρες απαγόρευσαν την είσοδο σε έλληνες πολίτες

Protagon Team Protagon Team 15 Μαρτίου 2020, 12:16

Κλείνουν τα σύνορα, η μία μετά την άλλη χώρα, σε πολίτες άλλων κρατών για να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού. Πολλές απαγόρευσαν το Σάββατο την είσοδο και σε κατόχους ελληνικών διαβατηρίων.

Συγκεκριμένα:

Η κυβέρνηση της Σερβίας απαγόρευσε την είσοδο πολιτών από την Ελλάδα και άλλες έξι χώρες -Αυστρία, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ρουμανία και Σλοβενία- επεκτείνοντας έτσι τα μέτρα για τον κορονοϊό.

Πριν από τέσσερις ημέρες είχε απαγορευτεί η είσοδος των ξένων που προέρχονται από την Ιταλία, το Ιράν, την Νότια Κορέα την Ελβετία και κάποιες επαρχίες της Κίνας.

Η απαγόρευση αυτή δεν ισχύει για τους χειριστές των διερχόμενων φορτηγών, οι οποίοι ωστόσο υποχρεώνονται να εγκαταλείψουν την χώρα μέσα σε διάστημα 12 ωρών.

Επίσης από την απαγόρευση εισόδου εξαιρούνται τα πληρώματα των ποταμόπλοιων, όπως και οι χειριστές και το πλήρωμα των σιδηροδρομικών αμαξοστοιχιών που διασχίζουν την Σερβία.

Η εξαίρεση ισχύει και για τους διπλωματικούς υπαλλήλους, τους εκπροσώπους υπουργείων και τα μέλη ανθρωπιστικών αποστολών.

Η κυβέρνηση της Σερβίας αποφάσισε επίσης να απαγορεύσει τις εξαγωγές βασικών αγαθών όπως και ειδών υγιεινής.

Στην Σερβία, μέχρι και το Σάββατο, είχαν καταγραφεί 46 κρούσματα. Ενας ασθενής είναι σε κρίσιμη κατάσταση και νοσηλεύεται διασωληνωμένος στο νοσοκομείο της πόλης Νόβισαντ.

Κλειστή για τους Ελληνες και η Βόρεια Μακεδονία

Η Βόρεια Μακεδονία αποφάσισε το βράδυ του Σαββάτου την απαγόρευση εισόδου στην επικράτεια της χώρας σε αλλοδαπούς πολίτες που προέρχονται και από χώρες μεσαίου κινδύνου εξάπλωσης του κορονοϊού, ανάμεσά τους και η Ελλάδα.

Ακόμη, η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας αποφάσισε το κλείσιμο των δευτερευουσών συνοριακών διόδων της χώρας. Σε σχέση με την Ελλάδα, παραμένει ανοιχτή η συνοριακή δίοδος στους Ευζώνους, ενώ κλείνουν οι συνοριακές δίοδοι της Δοϊράνης (περιοχή Κιλκίς) και της Νίκης (περιοχή Φλώρινας).

Κλειστά τα σύνορα Δανίας, Τσεχίας και τα αεροδρόμια της Νορβηγίας

Η Δανία έκλεισε τα σύνορα από ξηράς, θαλάσσης και αέρος μέχρι τις 13 Απριλίου. Επίσης, έκλεισε και η σύνδεση με φέρι με τη Σουηδία.

Τα σύνορα της Τσεχίας με την Αυστρία και τη Γερμανία έκλεισαν επίσης. Εξαιρούνται οδηγοί φορτηγών, πιλότοι, οδηγοί τρένων και Τσέχοι που ζουν κοντά στα σύνορα με τη Γερμανία.

Ουρές σχημάτισαν αυτοκίνητα και φορτηγά για να περάσουν από το σημείο ελέγχου στον αυτοκινητόδρομο που διασχίζει τα τσεχο-γερμανικά σύνορα πριν τα μεσάνυχτα του Σαββάτου.

Ακόμα, η Νορβηγία θα κλείσει προσωρινά όλα της τα αεροδρόμια από την Δευτέρα στο πλαίσιο της λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση της επιδημίας Covid-19, όπως ανακοίνωσε η πρωθυπουργός Ερνα Σόλμπεργκ.

Κλείνουν σύνορα Εσθονία, Λιθουανία, Λετονία

Η Εσθονία και η Λιθουανία ανακοίνωσαν ότι θα κλείσουν τα σύνορά τους για τους ξένους, με κάποιες εξαιρέσεις, ενώ περιοριστικά μέτρα επιβάλλει και η Λετονία.

Στην Εσθονία επιτρέπεται η είσοδος μόνο στους πολίτες της χώρας, σε όσους διαθέτουν άδεια παραμονής και στους ξένους των οποίων μέλος οικογένειας ζει στη χώρα.

Στη Λιθουανία απαγορεύτηκε η είσοδος σε όλους τους ξένους, με εξαίρεση όσους έχουν άδεια παραμονής, τα μέλη των διπλωματικών αποστολών και τους στρατιωτικούς του ΝΑΤΟ.

Τέλος, η Λετονία αναμένεται να αναστείλει όλες τις διεθνείς πτήσεις, αλλά και τις οδικές, σιδηροδρομικές και θαλάσσιες μεταφορές.

Μαρόκο: Η Ελλάδα ανάμεσα στις 29 χώρες που σταματούν οι πτήσεις

Στο Μαρόκο, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι αναστέλλει την αεροπορική σύνδεση με επιπλέον 21 χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, στο εξής σταματούν οι πτήσεις από και προς: Αυστρία, Δανία, Ελλάδα, Ελβετία, Σουηδία, Νορβηγία, Τουρκία, Λίβανος, Αίγυπτος, Μπαχρέιν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ομάν, Ιορδανία, Τυνησία, Σενεγάλη, Μαυριτανία, Νίγηρα, Μαλί, Τσαντ, Καναδά και Βραζιλία.

Το Μαρόκο ήδη είχε αναστείλει την αεροπορική σύνδεση με Γαλλία, Αλγερία, Ισπανία, Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Ιταλία και Πορτογαλία.

Εξαιτίας της απόφασης έχουν αποκλειστεί χιλιάδες τουρίστες στο Μαρόκο, αν και την Παρασκευή επετράπη να γίνουν τέσσερις πτήσεις στις οποίες επιβιβάστηκαν κάποιοι από αυτούς. Πολλοί άνθρωποι κοιμήθηκαν στο αεροδρόμιο του Μαρακές, αναζητώντας τρόπο να φύγουν.

Απαγόρευση εισόδου στην Αργεντινή

Η κυβέρνηση της Αργεντινής ανακοίνωσε ότι απαγορεύει για 30 ημέρες την είσοδο σε μη μόνιμους κατοίκους και υπηκόους της που έχουν ταξιδέψει σε κράτη που πλήττονται από τον κορονοϊό τις τελευταίες 14 ημέρες.

Στην απόφαση δεν διευκρινίζεται ποιες χώρες αφορά η απόφαση, αλλά ήδη η Αργεντινή έχει αναστείλει τη θεώρηση διαβατηρίου σε όσους προέρχονται από τις ΗΠΑ, την Κίνα, τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία, τη Βρετανία και τις περισσότερες χώρες της ΕΕ.

Αυστραλία: Σε καραντίνα όσοι φτάνουν από το εξωτερικό

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Σκοτ Μόρισον, ανακοίνωσε ότι θα μπαίνουν σε καραντίνα 14 ημερών όσοι φτάνουν στη χώρα από το εξωτερικό, μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής.

Επιπλέον, οι αρχές της Αυστραλίας θα απαγορεύσουν τον ελλιμενισμό κρουαζιερόπλοιων, για 30 ημέρες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...