391
Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, με τον καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας Χρήστο Χατζηχριστοδούλου, κάνει ελέγχους στη Νέα Σμύρνη Λάρισας | ΑΠΕ/ΜΠΕ

Κορονοϊός: Γιατί θεωρούνται «υγειονομική βόμβα» οι Ρομά της Λάρισας

Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, με τον καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας Χρήστο Χατζηχριστοδούλου, κάνει ελέγχους στη Νέα Σμύρνη Λάρισας
|ΑΠΕ/ΜΠΕ

Κορονοϊός: Γιατί θεωρούνται «υγειονομική βόμβα» οι Ρομά της Λάρισας

Με τον φόβο μιας υγειονομικής βόμβας, που είναι έτοιμη να εκραγεί, έχουν έρθει αντιμέτωπες οι Αρχές, καθώς στον οικισμό των Ρομά στη Νέα Σμύρνη της Λάρισας, όπου ζουν συνολικά περί τα 3.500 άτομα, εντοπίστηκαν 20 κρούσματα κορονοϊού (από 29 δείγματα!).

Κάποιοι από τους Ρομά εργάζονται σε λαϊκές αγορές και ως εκ τούτου έχουν έρθει σε επαφή με αρκετούς ηλικιωμένους, όχι μόνο της πόλης, αλλά και διαφόρων περιοχών της περιφέρειας. Εξ ου και αποφασίστηκε οι λαϊκές αγορές να κλείσουν σε όλον τον νομό Λάρισας.

Δεν είναι τυχαίο ότι μόλις έγιναν γνωστά τα 20 κρούσματα, έσπευσαν επιτόπου το μεσημέρι της Παρασκευής ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, μαζί με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και τον υφυπουργό Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο (εδώ), προκειμένου να συντονίσουν τις ενέργειες για την αποτροπή της μετάδοσης του ιού σε μεγάλο αριθμό του πληθυσμού.

Σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής, οι Ρομά, παρά τις υποδείξεις των Αρχών, δεν τηρούσαν τους περιορισμούς κοινωνικής απόστασης και συμπεριφέρονταν σαν «να μη συμβαίνει τίποτα».

Οι φόβοι έχουν αυτή τη στιγμή δύο βασικές κατευθύνσεις.

Η πρώτη αφορά τη μετάδοση του ιού στον πληθυσμό των Ρομά, αλλά και στους κατοίκους της Λάρισας και των γύρω περιοχών.

Η δεύτερη αφορά τη συννοσηρότητα του συγκεκριμένου πληθυσμού. Αρκετοί από τους Ρομά πάσχουν από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), κάποιοι άλλοι από καρδιακή ανεπάρκεια. Γενικώς, το ιατρικό ιστορικό τους είναι αυτό που τρομάζει περισσότερο τους γιατρούς της περιοχής, οι οποίοι το γνωρίζουν.

Με απόφαση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά τέθηκε σε καραντίνα η περιοχή της Νέας Σμύρνης στη Λάρισα (ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΝΤΟΜΑΛΗΣ)

Τα προβλήματα υγείας που έχουν σχετίζονται άμεσα με τους παράγοντες κινδύνου εκδήλωσης σοβαρών συμπτωμάτων της νόσου που χρειάζονται νοσηλεία, αλλά και Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Για τους λόγους αυτούς, οι φόβοι να μη γεμίσουν απότομα τα νοσοκομεία εκφράζονται έντονα από τους γιατρούς που εργάζονται σε αυτά και κυρίως από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας.

Προς το παρόν, αναμένονται οι εξετάσεις ακόμη 200 ατόμων από τον οικισμό των Ρομά, που έγιναν το μεσημέρι της Παρασκευής, όμως οι ειδικοί ιχνηλατούν και τις επαφές των 20 που έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής θετικοί, προκειμένου να διαπιστώσουν πόσοι, τουλάχιστον επίσημα, έχουν έρθει σε επαφή με πλήθος και έχουν επισκεφθεί για επαγγελματικούς λόγους άλλες περιοχές (λαϊκές αγορές).

Αυτή τη στιγμή νοσηλεύεται σε απλή κλίνη και σε καλή κατάσταση μόνο ένας 34χρονος Ρομά στο νοσοκομείο της Λάρισας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...