316
Πρόσφυγες στα κλειστά σύνορα στην Ειδομένη. Που μοιάζει όλο και περισσότερο με Καλκούτα... | Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Κλειστά σύνορα

Τάσος Τέλλογλου Τάσος Τέλλογλου 10 Μαρτίου 2016, 07:06
Πρόσφυγες στα κλειστά σύνορα στην Ειδομένη. Που μοιάζει όλο και περισσότερο με Καλκούτα...
|Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Κλειστά σύνορα

Τάσος Τέλλογλου Τάσος Τέλλογλου 10 Μαρτίου 2016, 07:06

«Eχει κλείσει η Βαλκανική Οδός για τους παράτυπους μετανάστες», αυτή η φράση περιλαμβάνεται στο ανακοινωθέν των 28 που ενέκρινε και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Εδώ και μέρες στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ λέγανε στον γράφοντα ότι τα σύνορα της χώρας με την ΠΓΔΜ πρέπει να κλείσουν προς βορρά ώστε να μην δημιουργείται στους πρόσφυγες η ψευδαίσθηση ότι υπάρχει ακόμα «δρόμος, υπάρχει οδός». Διότι όσο ζει η ψευδαίσθηση τόσο θα συγκεντρώνονται στα χωράφια της Ειδομένης που μοιάζει με την κακοκαιρία όλο και περισσότερο με την Καλκούτα.

Ομως τα ίδια στελέχη – οι συζητήσεις ήταν κατ’ ιδίαν και δεν ήθελαν οι συνομιλητές μου να γράψω τα ονόματά τους – έλεγαν ότι αν ανακοίνωνε ο ΣΥΡΙΖΑ το κλείσιμο των συνόρων θα είχε πρόβλημα με το εσωτερικό του ακροατήριο (τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα). Ετσι ήρθε η χθεσινή (9/3) ανακοίνωση του Ντόναλντ Τούσκ, με την οποία χαιρέτησε το κλείσιμο των συνόρων από τους Σλοβένους, λέγοντας ότι δεν πρόκειται για μονομερή απόφαση αλλά για εφαρμογή ομόφωνα ληφθείσης απόφασης. Περίεργο, διότι την ίδια ώρα οι Αυστριακοί έκαναν κριτική στους Σλοβένους.

Η χώρα μας δεν έχει καιρό να ασχολείται τώρα με το «ποιος φταίει και το ποιος είπε τι;». Οι άνθρωποι πρέπει να φύγουν από τα σύνορα και να πάνε σε χώρους στοιχειωδώς στεγασμένους καθώς έχουμε χειμώνα και αυτοί έχουν παιδιά.

Η κυβέρνηση δεν χρειάζεται να εφεύρει την πυρίτιδα για να τους πείσει, αρκεί να κάνει σαφές ότι μετεγκατάσταση θα δικαιούνται όσοι διανυκτερεύουν σε οργανωμένα από το κράτος κέντρα υποδοχής. Είναι εύκολο να λάβει και να υλοποιήσει την απόφαση.

Οι πρόσφυγες δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην ελευθερία εγκατάστασης – μόλις την περασμένη εβδομάδα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε με αφορμή μια προσφυγή δύο Σύρων που δεν θέλουν να μείνουν στο Ανόβερο ότι η χώρα υποδοχής αποφασίζει πού θα μείνουν. Είναι ώρα το κράτος να μιλήσει ειλικρινά και σε αυτούς τους ταλαιπωρημένους ανθρώπους που έχουν την ανάγκη της βεβαιότητας. Οποια και αν είναι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...