472
| Nίκος Χαλκιόπουλος, Intime News

«Kλείδωσε» η ημερομηνία των εκλογών, αρχίζει ξανά το ματς των υποψηφίων

Protagon Team Protagon Team 3 Δεκεμβρίου 2015, 09:17

«Kλείδωσε» η ημερομηνία των εκλογών, αρχίζει ξανά το ματς των υποψηφίων

Protagon Team Protagon Team 3 Δεκεμβρίου 2015, 09:17

Με την νέα ημερομηνία των εκλογών ξεκάθαρη πλέον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να χτυπήσει τα «τύμπανα του πολέμου» το πρωί της Πέμπτης. Μιλώντας στο Mega δήλωσε «Αν εκλεγώ θα ζητήσω τις παραιτήσεις των πάντων. Θέλω να ξαναχτίσω τη ΝΔ από την αρχή με σκληρή αξιοκρατία και αξιολόγηση». Στη συνέχεια πέρασε στο γνωστό μοτίβο της επίθεσης στην κυβέρνηση, ζητώντας εξεταστική για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλά και λέγοντας «η Κυβέρνηση ασκεί εξωτερική πολίτικη του φραπέ με τα χέρια στις τσέπες».

Οι τόνοι αναμένεται να ανέβουν ξανά στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετά τον λευκό καπνό που βγήκε από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής την Τετάρτη. Τα μέλη του οργάνου και οι εκπρόσωποι των τεσσάρων υποψηφίων -ο Θεόδωρος Αμπαντζόγλου, εκπρόσωπος του Βαγγέλη Μεϊμαράκη  δήλωσε πως συμφωνεί  διά τηλεφώνου- αποφάσισαν υπό το φόβο της πολιτικής απαξίωσης, να διενεργηθεί ο πρώτος γύρος των εσωκομματικών εκλογών στις 20 Δεκεμβρίου και ο δεύτερος, εφ’ όσον χρειαστεί στις 10 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τέσσερις υποψήφιοι είχαν καταλήξει στην 20η Δεκεμβρίου, πριν από τη συνεδρίαση της ΚΕΦΕ, καθώς ήταν κοινός τόπος ότι περαιτέρω καθυστέρηση της διαδικασίας θα ενέτεινε την απογοήτευση στις τάξεις των γαλάζιων ψηφοφόρων και θα προκαλούσε μεγαλύτερη πολιτική ζημιά. Ως εκ τούτου, η συνεδρίαση της ΚΕΦΕ – διήρκεσε περί τη μιάμιση ώρα –  προσέλαβε διαδικαστικό χαρακτήρα και σε νέα σημερινή συνεδρίαση του οργάνου θα επικυρωθεί τυπικά ποια εταιρεία, θα αναλάβει τη μηχανοργάνωση των εκλογών.

Η πλευρά Τζιτζικώστα, που πρότεινε κατά παράβαση του Καταστατικού να μπορούν οι ψηφοφόροι να ψηφίζουν στον δεύτερο γύρο σε διαφορετικό εκλογικό τμήμα, από αυτό, που ψήφισαν την πρώτη Κυριακή

Είναι, πάντως, γνωστό ότι χθες το πρωί η Vodafone κατέθεσε συγκεκριμένη οικονομική προσφορά – οι πληροφορίες μιλάνε για ένα ποσό πάνω από μισό εκατομμύριο ευρώ – την οποία, σύμφωνα με έμπειρα κομματικά στελέχη μπορεί να αντέξει το κόμμα εφ’ όσον αποφασιστεί ένας ευνοϊκός διακανονισμός. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το αναγνωρισμένο διεθνώς κύρος της εν λόγω εταιρείας έγειρε τελικώς την πλάστιγγα και ήρε τις επιφυλάξεις των κυρίων Τζιτζικώστα και Γεωργιάδη, που αρχικώς επιθυμούσαν τη διεξαγωγή των εκλογών στις 13 Δεκεμβρίου. Η Vodafone ενημέρωσε τη ΝΔ ότι μπορεί να εγγυηθεί απόλυτη επιτυχία της διαδικασίας μετά τις 19 Δεκεμβρίου και ότι σε ημερομηνία νωρίτερα από την προαναφερθείσα υπήρχε ένα περιθώριο σφάλματος της τάξεως του 25%.

Προς διευκρίνιση παραμένει, πάντως, για τη σημερινή συνεδρίαση ένα διαδικαστικό ζήτημα, που έθεσε η πλευρά Τζιτζικώστα, που πρότεινε κατά παράβαση του Καταστατικού να μπορούν οι ψηφοφόροι να ψηφίζουν στον δεύτερο γύρο σε διαφορετικό εκλογικό τμήμα, από αυτό, που ψήφισαν την πρώτη Κυριακή. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλευρά Γεωργιάδη συμφώνησε τελικώς με την πρόταση του Περφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, ωστόσο, οι πλευρές των κυρίων Μεϊμαράκη και Μητσοτάκη εμφανίζονται ιδιαίτερα σκεπτικές ως προς το συγκεκριμένο σενάριο. Μάλιστα, έμπειρα μέλη της ΚΕΦΕ τόνιζαν ότι εφ’ όσον υιοθετηθεί μία τέτοια πρόταση θα αυξηθεί το συνολικό κόστος των εκλογών, καθώς το online σύστημα θα είναι απαραίτητο και για την επαναληπτική εκλογή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...