285
Τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες | REUTERS/ Yves Herman

Κίνδυνος για την ασφάλεια της Ευρώπης οι «χρυσές βίζες» προειδοποιεί η Κομισιόν

Protagon Team Protagon Team 17 Οκτωβρίου 2018, 22:45
Τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες
|REUTERS/ Yves Herman

Κίνδυνος για την ασφάλεια της Ευρώπης οι «χρυσές βίζες» προειδοποιεί η Κομισιόν

Protagon Team Protagon Team 17 Οκτωβρίου 2018, 22:45

Τον κώδωνα του κινδύνου για την χορήγηση της «χρυσής βίζας» κρούει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επισημαίνοντας ότι υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια της ΕΕ καθώς γίνονται πολίτες της Ενωσης άτομα που είναι «δυνητικά επικίνδυνα».

Η επίτροπος Δικαιοσύνης Βιέρα Γιούροβα χαρακτήρισε το πρόγραμμα της βίζας «προβληματικό και άδικο», απηχώντας τις ανησυχίες υπηρεσιών ασφαλείας για την εκμετάλλευση του προγράμματος από άτομα που εξασφαλίζουν πρόσβαση σε διάφορες χώρες της Ενωσης όπου ισχύει ο «θεσμός».

«Καταλαβαίνω ότι τα προγράμματα για την υπηκοότητα είναι ευνοϊκά για την οικονομία, αλλά αυτό είναι άδικο για όσους δεν μπορούν να την αγοράσουν. Η υπηκοότητα είναι κάτι τόσο μεγάλο και πολύτιμο ώστε να μου φαίνεται αρκετά προβληματικό το ότι τίθεται προς πώληση», επισήμανε η επίτροπος.

Ηδη, δύο ευρωπαϊκές χώρες, η Μάλτα και η Κύπρος, έχουν μπει στη μαύρη λίστα του ΟΟΣΑ με 21 χώρες που έχουν προγράμματα χορήγησης υπηκοότητας για τα οποία θεωρείται ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος φοροαποφυγής.

Και οι δύο χώρες έχουν πουλήσει την υπηκοότητά σε εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες,  άτομα από τη Ρωσία, την Κίνα και τη Μέση Ανατολή, ανοίγοντας τους πρακτικά την πόρτα για όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Στη Μάλτα, σημειώνει ο Guardian, η χώρα παραχωρεί την υπηκοότητα σε όποιον συνεισφέρει 650.000 ευρώ στο αναπτυξιακό ταμείο και αγοράσει ή ενοικιάσει ακίνητο. Πρέπει ακόμη να επενδύσει τουλάχιστον 150.000 ευρώ σε κυβερνητικά ομόλογα.  Ωστόσο δεν απαιτείται ο νεόκοπος Μαλτέζος να περνά χρόνο στα ακίνητά του.

Η Γιούροβα έθεσε ζήτημα επαναδιαπραγμάτευσης του όλου καθεστώτος χορήγησης για την εξάλειψη των αδύνατων σημείων. Ως το τέλος του 2018 θα εκδώσει έκθεση με συστάσεις για αυστηρότερους ελέγχους. Η επίτροπος θα επιμείνει στην ύπαρξη πραγματικής σχέσης ανάμεσα στον αγοραστή υπηκοότητας και τη χώρα.

Επί του παρόντος, οι Βρυξέλλες δεν έχουν τη δυνατότητα να απαγορεύσουν τις χρυσές βίζες, αν και αυτό μπορεί να αλλάξει στο μέλλον.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...