470
Η Νίκη Κεραμέως με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Η υπουργός Παιδείας είπε ότι τώρα είναι η σειρά του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να εφαρμόσει τον νόμο | Nick Paleologos / SOOC

Κεραμέως: Η ώρα του… Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για το άσυλο στα πανεπιστήμια

Protagon Team Protagon Team 9 Αυγούστου 2019, 12:29
Η Νίκη Κεραμέως με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Η υπουργός Παιδείας είπε ότι τώρα είναι η σειρά του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να εφαρμόσει τον νόμο
|Nick Paleologos / SOOC

Κεραμέως: Η ώρα του… Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για το άσυλο στα πανεπιστήμια

Protagon Team Protagon Team 9 Αυγούστου 2019, 12:29

«Είναι μια μεγάλη πρόκληση η κατάργηση του ασύλου της ανομίας και η ψήφιση του θεσμικού πλαισίου είναι ένα πρώτο βήμα -πολύ σημαντικό και απαραίτητο- δεν αρκεί όμως». Αυτό παρατήρησε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, το πρωί της Παρασκευής, μία ημέρα μετά την υπερψήφιση από τη Βουλή της διάταξης για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Η κυρία Κεραμέως, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9 fm», υπερασπίστηκε το δόγμα «εξομοίωσης του χώρου των ΑΕΙ με τον κοινό δημόσιο χώρο» όσον αφορά στην άσκηση αρμοδιοτήτων των αρχών και την επέμβασή τους λόγω τέλεσης αξιόποινων πράξεων και μίλησε για «μεγάλο στοίχημα» της εφαρμογής.

Και ως προς την εφαρμογή του νόμου, η κυρία Κεραμέως αποκάλυψε ότι ήδη έχει σημάνει η ώρα του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, υπουργού Προστασίας του Πολίτη.

«Η εφαρμογή αυτής της διάταξης είναι ένα μεγάλο στοίχημα», τόνισε η υπουργός, για να γνωστοποιήσει ακολούθως πως «έχουν γίνει ήδη σημαντικές ενέργειας από κοινού από το υπουργείο Παιδείας και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και τον υπουργό κ. Χρυσοχοΐδη, για το πώς θα μπορέσει στην πράξη να εφαρμοστεί αυτή η διάταξη».

«Αποκαθιστούμε το άσυλο στην πραγματική του έννοια, θέλουμε το πανεπιστήμιο να είναι κατεξοχήν χώρος, στον οποίο μπορεί κανείς να μιλάει ελεύθερα, να εκφράζεται ελεύθερα, χωρίς να φοβάται ότι 10-20-30 μέτρα παρακάτω θα του επιτεθεί κάποιος για τις απόψεις που εξέφρασε, γι’ αυτά που είπε», σημείωσε χαρακτηριστικά η κυρία Κεραμέως, διαβεβαιώνοντας ότι «η αστυνομία θα επεμβαίνει μόνο όταν χρειάζεται», καθώς «σίγουρα θέλουμε αυτή η διάταξη να λειτουργήσει αποτρεπτικά».

«Εχω απόλυτη εμπιστοσύνη στον αρμόδιο υπουργό ότι θα εφαρμόσει τη διάταξη κατά τον βέλτιστο τρόπο και ευχή της κυβέρνησης είναι να μη χρειαστεί να εφαρμοστεί αυτή η διάταξη, παρά να λειτουργήσει αποτρεπτικά, περνώντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα, ότι όλοι αυτοί οι οποίοι πράττουν έκνομες ενέργειες -και είναι κατεξοχήν εξωπανεπιστημιακά στοιχεία- πλέον δε θα έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν αυτό εντός των πανεπιστημίων», διευκρίνισε.

Οσον αφορά στις συγκλίσεις που επιδιώχθηκαν στη Βουλή, καθώς τη διάταξη για τα ΑΕΙ ψήφισαν η ΝΔ και η Ελληνική Λύση, ενώ το Κίνημα Αλλαγής δήλωσε «παρών», η κυρία Κεραμέως ανέφερε: «Και ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση συνολικά καταβάλαμε πολύ μεγάλες προσπάθειες σχετικά με το Κίνημα Αλλαγής. Όλη η Τετάρτη, η πρώτη μέρα εκ των δύο ημερών της Ολομέλειας της Βουλής αφιερώθηκε επί της ουσίας και από τους δυο μας σε μία προσπάθεια να πείσουμε τους βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής για τη σημασία να βρούμε λύση. Κάναμε κάποιες υποχωρήσεις, προσωπικά έκανα και δύο προτάσεις στην πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, υπήρχε όμως μία “κόκκινη γραμμή”: Έπρεπε να επιτύχουμε μία εξομοίωση του πανεπιστημιακού χώρου και του δημόσιου χώρου. Όσο ανοίγαμε παραθυράκια στη διάταξη, όσο δημιουργούσαμε ένα ειδικό καθεστώς για τα πανεπιστήμια, τόσο μεγάλωνε ο κίνδυνος να ήταν άλλη μία διάταξη, η οποία θα έμενε στα χαρτιά». «Θέλαμε καθαρή λύση, καθαρή γραμμή, επιδιώξαμε συγκλίσεις και επιδιώξαμε με πολύ μεγάλη αποφασιστικότητα για την εξεύρεση λύσης, δυστυχώς όμως αυτή δεν επετεύχθη εντέλει», εξήγησε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...