568
H Φώφη Γεννηματά στη δευτερολογία της στη Βουλή. «Γιατί επιμένετε σε μια λάθος διατύπωση που μπορεί να δημιουργήσει νέα προβλήματα;» είπε προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Βουλευτές της ΝΔ απορούσαν γιατί δεν έγινε δεκτή η πρόταση της Γεννηματά!

Protagon Team Protagon Team 9 Αυγούστου 2019, 08:49
H Φώφη Γεννηματά στη δευτερολογία της στη Βουλή. «Γιατί επιμένετε σε μια λάθος διατύπωση που μπορεί να δημιουργήσει νέα προβλήματα;» είπε προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Βουλευτές της ΝΔ απορούσαν γιατί δεν έγινε δεκτή η πρόταση της Γεννηματά!

Protagon Team Protagon Team 9 Αυγούστου 2019, 08:49

Για τον κεντρώο Τύπο η (επεισοδιακή όπως εξελίχτηκε) ψηφοφορία του διυπουργικού νομοσχεδίου το απόγευμα της Πέμπτης ήταν μια πρώτη χαμένη ευκαιρία συναίνεσης –με αυτόν τον τίτλο κυκλοφόρησαν την Παρασκευή «Τα Νέα». Τούτο διότι, όχι μόνο οι τροπολογίες που έφερε την τελευταία στιγμή ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης προσέφεραν μια ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει ένα κοινοβουλευτικό σόου και να αποχωρήσει από τη συζήτηση, αλλά επί της ουσίας, χάθηκε η ευκαιρία να βρεθεί μια χρυσή τομή ώστε να ψηφίσουν τον νόμο για το πανεπιστημιακό άσυλο τόσο η κυβερνητική πλειοψηφία όσο και το Κίνημα Αλλαγής που από την αρχή είχε εμφανιστεί δεκτικό.

Για το θέμα-ταμπού του ασύλου είχε, εξάλλου, υπάρξει συναίνεση και πριν από οκτώ χρόνια. Ηταν καλοκαίρι του 2011 όταν τον περίφημο νόμο Διαμαντοπούλου τον ψήφιζαν 255 βουλευτές, τόσο από το κυβερνών ΠΑΣΟΚ όσο και από τη ΝΔ που τότε ήταν στην αξιωματική αντιπολίτευση. Τώρα όμως, οι 21 βουλευτές του ΚΙΝΑΛ ψήφισαν «παρών». Τι σημαίνει αυτό;

Σημαίνει ότι ένα βήμα προς τη συναίνεση έμεινε μετέωρο. Μολονότι υπήρχαν οι βάσεις. Οι συζητήσεις ήταν συνεχείς από το απόγευμα της Τετάρτης. Η Φώφη Γεννηματά είχε επικοινωνήσει σχετικά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και έπειτα είχε συναντηθεί με την αρμόδια υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Βασική –και μόνη– ένσταση του Κινήματος Αλλαγής ήταν η διατύπωση για «εξομοίωση του πανεπιστημίου με τον δημόσιο χώρο». Από το Κίνημα Αλλαγής φοβούνται ότι κάτι τέτοιο ανοίγει τον δρόμο στις προληπτικές περιπολίες της αστυνομίας εντός των ιδρυμάτων, με συνέπεια: α) να πυροδοτηθεί το κλίμα στα πανεπιστήμια από το φθινόπωρο και β) να είναι ευάλωτος ο νέος νόμος σε μια προσφυγή στη Δικαιοσύνη καθώς οι πρόνοιες του Συντάγματος για το ειδικό καθεστώς των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων είναι σαφείς.

Η ίδια η κυρία Γεννηματά, στη δευτερολογία της στη Βουλή είπε: «Καθαρά, ξεκάθαρα και μπορούμε να το ψηφίσουμε όλοι μαζί. Γιατί το αρνείστε. Γιατί επιμένετε σε μια λάθος διατύπωση που μπορεί να δημιουργήσει νέα προβλήματα; Η εμμονή στο λάθος είναι ασυγχώρητη κ. Πρωθυπουργέ. Τα προηγούμενα χρόνια δεν υπήρχε η πολιτική βούληση. Δεν υπάρχει κανένας λόγος από το ένα άκρο που ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια στα πανεπιστήμια να φτάσουμε στο άλλο. Αυτή η διάταξη που φέρνετε δεν είναι αποτελεσματική». Από το ΚΙΝΑΛ επέμειναν στην πρόταση για έναν νομοτεχνικά βελτιωμένο «νόμο Διαμαντοπούλου», που από την άλλη ήταν και μια λύση να μην υπάρξουν φυγόκεντρες δυνάμεις στην κοινοβουλευτική ομάδα (αν και στο εσωτερικό του κόμματος καταγράφηκαν κάποιες διαμαρτυρίες, ως και αποχωρήσεις, για τη μη ψήφιση της διάταξης για το άσυλο).

Σε κάθε περίπτωση όμως η κυβέρνηση επέμεινε στην σκληρή γραμμή, στο δόγμα ότι «το πανεπιστήμιο είναι δημόσιος χώρος», άρα η αστυνομία πρέπει να έχει χωρίς προσκόμματα πρόσβαση και έλεγχο. Και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι, όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ της στα «Νέα» η Μυρτώ Λαλιώτη, μετά την ομιλία της στη Βουλή, η κυρία Γεννηματά είχε επαφές με βουλευτές της ΝΔ που κάθονται στα μπροστινά έδρανα, οι οποίοι της μίλησαν με καλά λόγια για την πρόταση του ΚΙΝΑΛ και απορούσαν γιατί δεν έγινε αποδεκτή! Από το Κίνημα Αλλαγής μιλούν για «τάση αλαζονείας» στην κυβερνητική πλειοψηφία, κάτι που μπορεί να δυναμιτίσει άλλες προσπάθειες για σύγκλιση (όπως πχ. την αλλαγή του εκλογικού νόμου).

Το γεγονός πάντως ότι οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ οι οποίοι προηγουμένως είχαν αποχωρήσει διαμαρτυρόμενοι για τις δύο εκπρόθεσμες τροπολογίες Βρούτση, επέστρεψαν στη Βουλή για να ψηφίσουν, έστω «παρών» για το πανεπιστημιακό άσυλο και να υπερψηφίσουν τη διάταξη για την Επιτροπή Ανταγωνισμού και τη Βασιλική Θάνου, κρίνεται ως ένα μήνυμα ότι θα επιδιώξουν ξανά συναινέσεις στο μέλλον. Ιδωμεν…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...