514
Νεαρός στη Μαλαισία φορά μπλούζα που καλεί σε τζιχάντ. Παντού, σε όλον τον κόσμο ο εξτρεμισμός θεριεύει | REUTERS/Olivia Harris

Κέντρα εκπαίδευσης τζιχαντιστών στα Βαλκάνια

Protagon Team Protagon Team 27 Ιανουαρίου 2016, 00:27
Νεαρός στη Μαλαισία φορά μπλούζα που καλεί σε τζιχάντ. Παντού, σε όλον τον κόσμο ο εξτρεμισμός θεριεύει
|REUTERS/Olivia Harris

Κέντρα εκπαίδευσης τζιχαντιστών στα Βαλκάνια

Protagon Team Protagon Team 27 Ιανουαρίου 2016, 00:27

Την ώρα που οι ευρωπαίοι ηγέτες παίρνουν… ανάσες μετά το Νταβός και ετοιμάζονται για τη Σύνοδο Κορυφής στα μέσα Φεβρουαρίου για το Προσφυγικό, μία έκθεση της Europol έρχεται να ταράξει τα ήδη ταραγμένα νερά στη Γηραιά Ηπειρο. Κι αυτό γιατί τα όσα αποκαλύπτονται μόνο ενθαρρυντικά δεν είναι.

Για την ακρίβεια είναι άκρως ανησυχητικά και επιβεβαιώνουν τα όσα εδώ και καιρό ακούγονται δεξιά κι αριστερά, από καθηγητές Πανεπιστημίων, παρατηρητές από Διεθνείς Οργανισμούς, εκπροσώπους οργανώσεων, αλλά κι από τον απλό κόσμο. Πως, δηλαδή, στην Ευρώπη δεν υπάρχουν απλώς θύλακες εξτρεμιστών μουσουλμάνων, αλλά πως έχουν στηθεί, ήδη, και τα πρώτα κέντρα εκπαίδευσης τζιχαντιστών.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Με βάση τα όσα έφερε στο φως της δημοσιότητας η Europol, το Ισλαμικό Κράτος έχει καταφέρει και έχει δημιουργήσει καλά οργανωμένες κοινότητες τζιχαντιστών σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με σκοπό την εκπαίδευση αντρών και γυναικών, ώστε στο μέλλον να μπορέσουν να εκτελέσουν ένα καλά οργανωμένο σχέδιο τρομοκρατικού χτυπήματος. Μάλιστα, στην έκθεση της Europol γίνεται λόγος για «βάσεις εκπαίδευσης στη Συρία και για μικρότερα κάμπινγκ στρατολόγησης και εκπαίδευσης στην ΕΕ και σε βαλκανικές χώρες». Αν και τα στελέχη του οργανισμού δεν έχουν κατονομάσει κάποιο από τα εμπλεκόμενα κράτη, θεωρείται βέβαιο πως μία από τις βαλκανικές χώρες είναι η Βοσνία. Υπενθυμίζεται πως μέσα στο 2015, αρκετά δημοσιεύματα στον Τύπο είχαν αποκαλύψει πως ολόκληρα χωριά στη βοσνιακή ύπαιθρο είχαν μετατραπεί σε χωριά εξτρεμιστών ισλαμιστών.

Τι είναι η Europol

Η Europol είναι ο διεθνής βραχίoνας των αστυνομικών υπηρεσιών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα συμπληρωματικό όργανο στις εθνικές Αστυνομίες, αφού ναι μεν βοηθά τις κατά τόπους υπηρεσίες σε σοβαρά ζητήματα (καταπολέμηση διεθνούς εγκλήματος, τρομοκρατίας κλπ), ωστόσο δεν έχει τη δικαιοδοσία σύλληψης υπόπτων, ούτε καν τη διενέργεια εντατικών ερευνών. Εχει, όμως, εξειδικευμένο προσωπικό που μπορεί και δρα επικουρικά και παρατηρεί τους πάντες και τα πάντα. Και το βασικό της ατού: Εχει πρόσβαση σε στοιχεία και μελέτες, συγκεντρώνει δεδομένα και αναλύει στατιστικά και η βάση δεδομένων της είναι… θησαυρός.

f-europol-a-20150227
Τα κεντρικά γραφεία της Europol, στη Χάγη της Ολλανδίας

Μεταξύ άλλων, η έκθεση της Europol αναφέρει πως είναι βάσιμο να περιμένει κανείς νέο τρομοκρατικό χτύπημα σε ευρωπαϊκό έδαφος, αντίστοιχο με αυτό του Παρισιού, τον περασμένο Νοέμβριο. «Πλέον, στο να επιλέγουν το μέρος, την ώρα και τον τρόπο επίθεσης, το Ισλαμικό Κράτος έχει αποδείξει πως μπορεί να δράσει κατά βούληση. Τα όσα έγιναν την 13η Νοεμβρίου φανερώνουν μια μετάβαση στη διεθνή διάσταση του ISIS», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο, ενώ γίνεται λόγος και στον τρόπο με τον οποίο θα χρησιμεύσουν τα… γυμνάσια που γίνονται στα κέντρα εκπαίδευσης στην Ευρώπη.

Η εκπαίδευση αφορά τακτικές και μεθόδους επιβίωσης, αλλά και αντίστασης κατά τη διάρκεια της ανάκρισης από τις Αρχές, σε περίπτωση που κάποιος τζιχαντιστής συλληφθεί. Μάλιστα, δίνεται έμφαση στη φυσική κατάσταση των εκπαιδευόμενων, οι οποίοι έχουν ως πρωταρχικό ρόλο την υποστήριξη των βασικών ομάδων δράσης, αλλά και την εκτέλεση μέρους των σχεδίων επίθεσης.

«Υπάρχει κάθε λόγος να περιμένουμε πως το Ισλαμικό Κράτος θα εξαπολύσει τρομοκρατικό χτύπημα στην Ευρώπη, ιδίως στη Γαλλία. Και σκοπός δεν θα είναι άλλος από το να προκαλέσει μαζικές απώλειες σε απλούς πολίτες», αναφέρεται μέσα στο κείμενο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...