434
Ο Δημήτρης Κουφοντίνας εξερχόμενος των φυλακών Κορυδαλλού για διήμερη άδεια τον Νοέμβριο του 2017 | Nikos Libertas / SOOC

Κείμενο υπέρ του Κουφοντίνα με τις υπογραφές 15 στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ

Protagon Team Protagon Team 20 Ιανουαρίου 2021, 11:02
Ο Δημήτρης Κουφοντίνας εξερχόμενος των φυλακών Κορυδαλλού για διήμερη άδεια τον Νοέμβριο του 2017
|Nikos Libertas / SOOC

Κείμενο υπέρ του Κουφοντίνα με τις υπογραφές 15 στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ

Protagon Team Protagon Team 20 Ιανουαρίου 2021, 11:02

Η κυβέρνηση «δικάζει» και τιμωρεί εκ νέου τον Δημήτρη Κουφοντίνα, «ακόμη και αν έχουν περάσει 19 ολόκληρα χρόνια», «ποινή πάνω στην ποινή, ως αιώνια εκδίκηση και τιμωρία», τονίζεται μεταξύ άλλων σε κείμενο υπέρ του αρχιεκτελεστή της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη», το οποίο προσυπογράφουν 15 στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσά τους οι Πάνος Λάμπρου, Αννέτα Καββαδία και Γιώργος Κυρίτσης.

Στο κείμενο, υπό τον τίτλο «Η δημοκρατία δεν εκδικείται», οι υπογράφοντες κάνουν λόγο για παραβίαση των δικαιωμάτων του Κουφοντίνα και κατηγορούν την κυβέρνηση Μητσοτάκη για κινήσεις και ενέργειες που παραβιάζουν τον νόμο, καθώς όπως υποστηρίζουν, με βάση το ΦΕΚ ο «Λουκάς» της «17N» έπρεπε να μεταφερθεί από τις Αγροτικές Φυλακές Βόλου, στον Κορυδαλλό και όχι στις φυλακές Δομοκού όπου και πλέον βρίσκεται.

Αναλυτικά το κείμενο που συνυπογράφουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως εξής:

«Όταν ένας άνθρωπος συλλαμβάνεται, δικάζεται και καταδικάζεται αμετάκλητα σε όποια ποινή αποφασίσει το δικαστήριο, η υπόθεση παίρνει τέλος. Ο καταδικασμένος, με όποιο αδίκημα, δεν ξαναδικάζεται. Στην περίπτωση όμως του Δημήτρη Κουφοντίνα, αλλά και σε μια σειρά άλλες, η κυβέρνηση λειτουργεί σαν ένα υπέρτατο, άτυπο ασφαλώς, δικαστήριο, το οποίο «διορθώνει» τα όποια δικαιωματικά… λάθη του κράτους δικαίου. «Δικάζει» εκ νέου και τιμωρεί εκ νέου, ακόμη και αν έχουν περάσει 19 ολόκληρα χρόνια. Ποινή πάνω στην ποινή, ως αιώνια εκδίκηση και τιμωρία…

Η κυβέρνηση στη συγκεκριμένη περίπτωση προχώρησε σε κινήσεις και ενέργειες που παραβιάζουν το νόμο, τον οποίο ψήφισε η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, που διαθέτει. Ο συγκεκριμένος κρατούμενος με βάση το ΦΕΚ έπρεπε να μεταφερθεί στις φυλακές Κορυδαλλού και όχι Δομοκό. Όμως, όταν η ζωή ενός ανθρώπου κινδυνεύει (λόγω της απεργίας πείνας και της επιβαρυμένης υγείας του), δεν μπαίνεις στη λογική “οφθαλμόν αντί οφθαλμού”, δεν παραπέμπεις στην πράξη, δεν ισοφαρίζεις τα αδικήματα, δεν εκδικείσαι. Δεν είναι αυτός ο ρόλος σου.

Το κράτος δικαίου υπερασπίζεται το δίκαιο και εφαρμόζει τον νόμο για κάθε κρατούμενο ανεξάρτητα αδικήματος. Οποιαδήποτε άλλη πρακτική ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για να γίνουν οι νόμοι κουρελόχαρτο, η νομιμότητα παρανομία και η δικαιοσύνη εκδίκηση.

Η δημοκρατία, άλλωστε, δεν εκδικείται. Ή δεν πρέπει να εκδικείται…»

Το κείμενο υπογράφουν οι:

Δημήτρης Αρκούδης, δικηγόρος – μέλος ΚΣ Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, Θεσσαλονίκη

Μαρία Γιαννακάκη, πρώην γενική γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Πέτρος Δαμιανός, εκπαιδευτικός – διευθυντής σχολείου φυλακών Αυλώνα

Αννέτα Καββαδία, δημοσιογράφος – μέλος ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ

Μαρία Κανελλοπούλου, ηθοποιός – μέλος ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ

Παύλος Κλαυδιανός, πολιτικός κρατούμενος επί χούντας – μέλος ΣΦΕΑ

Γιώργος Κυρίτσης, δημοσιογράφος – μέλος ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ

Πάνος Λάμπρου, μέλος ΠΓ ΣΥΡΙΖΑ – υπεύθυνος του τομέα Δικαιωμάτων

Νίκος Μανιός, γιατρός – πολιτικός κρατούμενος επί χούντας – μέλος ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ

Γρηγόρης Μαρκέτος, γιατρός – μέλος του τομέα Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ, Πάτρα

Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, πολιτικός κατάδικος επί χούντας – μέλος ΣΦΕΑ

Άλκης Ρήγος, πανεπιστημιακός – μέλος ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ – μέλος ΣΦΕΑ

Μανώλης Σαρρής, μέλος ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ

Νίκος Τσιγώνιας, μέλος του τομέα Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News