547
Λονδρέζοι παρακολουθούν το πρώτο διάγγελμα του νέου βασιλιά, το απόγευμα της Παρασκευής | Photo by Leon Neal/Getty Images

Κάρολος Γ’: «Πηγή έμπνευσης και πρότυπο για εμένα η αγαπημένη μου μαμά»

Protagon Team Protagon Team 9 Σεπτεμβρίου 2022, 21:50
Λονδρέζοι παρακολουθούν το πρώτο διάγγελμα του νέου βασιλιά, το απόγευμα της Παρασκευής
|Photo by Leon Neal/Getty Images

Κάρολος Γ’: «Πηγή έμπνευσης και πρότυπο για εμένα η αγαπημένη μου μαμά»

Protagon Team Protagon Team 9 Σεπτεμβρίου 2022, 21:50

Φόρο τιμής στην μητέρα του, έναν άνθρωπο που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης και παράδειγμα για τον ίδιο και για την οικογένειά του, όπως είπε, απέτισε στο πρώτο του διάγγελμα, ο νέος βασιλιάς Κάρολος Γ’ του Ηνωμένου Βασιλείου, δεσμευόμενος, παράλληλα, ότι θα υπηρετήσει τις ίδιες αξίες που υπηρέτησε και η εκλιπούσα, Ελισάβετ Β’.

«Σας μιλάω σήμερα με συναισθήματα βαθύτατης θλίψης. Σε όλη της τη ζωή, η Μεγαλειότητά της, η βασίλισσα –η αγαπημένη μου μητέρα– ήταν πηγή έμπνευσης και πρότυπο για εμένα και όλη μου την οικογένεια», είπε στην αρχή του βιντεοσκοπημένου μηνύματος του ο 73χρονος μονάρχης, δακρυσμένος και έχοντας δίπλα του ένα πορτρέτο της μακροβιότερης βασίλισσας της χώρας.

«Μαζί με την προσωπική θλίψη που βιώνει όλη η οικογένειά μου, νιώθουμε, μαζί με τόσους πολλούς από εσάς στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε όλες τις χώρες όπου η βασίλισσα ήταν Αρχηγός Κράτους, στην Κοινοπολιτεία και σε όλο τον κόσμο, μια βαθιά αίσθηση ευγνωμοσύνης για τα περισσότερα από 70 χρόνια στα οποία η μητέρα μου, ως βασίλισσα, υπηρέτησε τους λαούς τόσων εθνών», συνέχισε και ευχαρίστησε όσους συμμετέχουν στο πένθος για τον χαμό της.

Η στοργή και ο σεβασμός που ενέπνευσε, πρόσθεσε, έγιναν το σήμα κατατεθέν της βασιλείας της. «Οπως έκανε η βασίλισσα με ακλόνητη αφοσίωση, δεσμεύομαι κι εγώ να τηρώ τις συνταγματικές αρχές», διαβεβαίωσε ακολούθως ο Κάρολος Γ’ και υποσχέθηκε: «Οποια κι αν είναι η καταγωγή ή οι πεποιθήσεις σας, θα προσπαθήσω να σας υπηρετήσω με πίστη, σεβασμό και αγάπη».

Παράλληλα, ανακοίνωσε επισήμως ότι ο μεγαλύτερος γιος του, Ουίλιαμ, θα είναι στο εξής ο δούκας της Κορνουάλης, πρίγκιπας της Ουαλίας και διάδοχος του θρόνου. Η σύζυγος του Ουίλιαμ, Κάθριν, θα φέρει τον τίτλο της πριγκίπισσας της Ουαλίας, τον οποίο κατείχε η πριγκίπισσα Νταϊάνα.

Αναφερόμενος στη σύζυγό του, Καμίλα, «στην στοργική βοήθεια» της οποίας βασίζεται, είπε ότι «γίνεται η βασιλική σύζυγος» του.

Ο νέος βασιλιάς δεν παρέλειψε να μιλήσει και για τον μικρότερο γιο του. «Θέλω επίσης να εκφράσω την αγάπη μου για τον Χάρι και τη Μέγκαν, καθώς συνεχίζουν να φτιάχνουν τη ζωή τους στο εξωτερικό».

Προαναγγέλλοντας ότι σε λίγες ημέρες, μαζί με όλο το έθνος, θα συνοδεύσει την πολυαγαπημένη του μητέρα στην τελευταία της κατοικία, κατέληξε λέγοντας: «Στην αγαπημένη μου μαμά, καθώς ξεκινάς το τελευταίο σου ταξίδι για να βρεθείς κοντά στον αείμνηστο μπαμπά, θέλω απλώς να πω το εξής: Σε ευχαριστώ! Σε ευχαριστώ για την αγάπη και την αφοσίωσή σου στην οικογένειά μας και στην οικογένεια των εθνών που υπηρέτησες τόσο επιμελώς όλα αυτά τα χρόνια. Είθε οι άγγελοι να τραγουδούν για να αναπαυθείς».

Το Συμβούλιο Διαδοχής θα συνεδριάσει στις 10:00 (τοπική ώρα, 12:00 ώρα Ελλάδας) του Σαββάτου στο Παλάτι του Αγίου Ιακώβου. Η ανακήρυξή του Καρόλου ως βασιλιά θα αναγνωσθεί δημόσια μία ώρα αργότερα από τον εξώστη αυτής της κατοικίας και στη συνέχεια, την επομένη, σε όλες τις επαρχίες του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η βρετανική κυβέρνηση κήρυξε επισήμως την έναρξη περιόδου εθνικού πένθους για τον θάνατο της Ελισάβετ, δημοσιεύοντας «κατευθυντήριες γραμμές εθνικού πένθους».

Το έγγραφο αυτό, το οποίο φέρει οδηγίες για να κυματίζουν μεσίστιες οι σημαίες, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι το πένθος θα συνεχιστεί ως το τέλος της ημέρας της κηδείας της βασίλισσας με τιμές αρχηγού κράτους.

Ο καμπάνες των εκκλησιών ήχησαν σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο προς τιμήν της βασίλισσας Ελισάβετ Β’, η οποία απεβίωσε την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου, σε ηλικία 96 ετών, έπειτα από 70 χρόνια στο θρόνο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...