415
«Δεν θέλουμε να καταντήσουμε σαν την Τουρκία» γράφει το πλακάτ διαδηλώτριας στο Τελ Αβίβ, το Σάββατο | REUTERS/Amir Cohen

Ισραηλινοί έφεδροι κατά Νετανιάχου: Δεν θα υπηρετήσουμε αν δεν αποσύρει το δικαστικό νομοσχέδιο

Protagon Team Protagon Team 6 Μαρτίου 2023, 13:25
«Δεν θέλουμε να καταντήσουμε σαν την Τουρκία» γράφει το πλακάτ διαδηλώτριας στο Τελ Αβίβ, το Σάββατο
|REUTERS/Amir Cohen

Ισραηλινοί έφεδροι κατά Νετανιάχου: Δεν θα υπηρετήσουμε αν δεν αποσύρει το δικαστικό νομοσχέδιο

Protagon Team Protagon Team 6 Μαρτίου 2023, 13:25

Συνεχίζονται οι μαζικές διαμαρτυρίες των Ισραηλινών εναντίον της δικαστικής μεταρρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση Νετανιάχου.

Το βράδυ του Σαββάτου, για ένατη συνεχή εβδομάδα, δεκάδες χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν στο Τελ Αβίβ και άλλες πόλεις, ενώ στις διαμαρτυρίες συμμετέχουν πολλά μέλη των ενόπλων δυνάμεων.

Τη Δευτέρα, έγινε γνωστό ότι πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας απειλούν να μην συμμετάσχουν στην ετήσια εκπαίδευσή τους διαμαρτυρόμενοι κατά του κυβερνητικού σχεδίου για την μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης.

Σε επιστολή που έστειλαν την Κυριακή στον αρχηγό του γενικού επιτελείου, την οποία δημοσιεύουν τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, 37 πιλότοι απειλούν να μην παρουσιαστούν στην ετήσια εκπαίδευση που έχει οριστεί για την Τετάρτη.

«Θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε το εβραϊκό και δημοκρατικό κράτος του Ισραήλ σε κάθε στιγμή και πέραν των συνόρων. Αποφασίσαμε να κάνουμε μία μονοήμερη παύση για να μιλήσουμε για τις ανησυχητικές εξελίξεις που περνά η χώρα», εξήγησε ένας από τους πιλότους, τα στοιχεία του οποίου δεν μπορούν να αποκαλυφθούν λόγω του στρατιωτικού απορρήτου.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός της Δεξιάς/Ακροδεξιάς του Νετανιάχου, που κυβερνά το Ισραήλ από τον Δεκέμβριο, εισάγει μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης που δίνει στην κυβέρνηση μεγαλύτερες εξουσίες στην επιλογή των δικαστών, περιορίζει τις αρμοδιότητες του Ανωτάτου Δικαστηρίου και δίνει το δικαίωμα στην κυβέρνηση να ανατρέπει αποφάσεις του.

Το νομοσχέδιο έχει προκαλέσει μαζικές διαμαρτυρίες στο Ισραήλ μετά την ανακοίνωσή του στις αρχές του Ιανουαρίου.

Δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί διαδήλωσαν ξανά στο Τελ Αβίβ, το Σάββατο

Ο Νετανιάχου έγραψε χθες στο Twitter ότι «όταν καλούμαστε ως έφεδροι για μία περίοδο, παρουσιαζόμαστε, είμαστε ένας ενιαίος λαός».

Ο πρώην υπουργός Αμυνας, Μπένι Γκαντς, που ανήκει στην κεντρώα αντιπολίτευση, κάλεσε όλους τους εφέδρους «να συνεχίσουν να εκπληρώνουν το καθήκον τους, να υπερασπίζονται τον δημοκρατικό χαρακτήρα της χώρας συμμετέχοντας στις διαδηλώσεις και να υπερασπίζονται την ύπαρξή της υπηρετώντας στον στρατό».

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, Γιαΐρ Λαπίντ, δήλωσε χθες ότι «είναι αντίθετος με οποιαδήποτε μορφή άρνησης στρατιωτικής υπηρεσίας», έπειτα από την δήλωση του πρώην εκπροσώπου του, Ρόι Κόνκολ, ότι «δεν θέλει να υπηρετήσει στον στρατό υπό το καθεστώς Νετανιάχου».

Οι εκκλήσεις προς τους εφέδρους να αρνηθούν να υπηρετήσουν πολλαπλασιάσθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς κλιμακώνεται η αντίσταση στην μεταρρύθμιση της δικαστικής εξουσίας που καταγγέλλεται ότι θέτει σε κίνδυνο τον δημοκρατικό χαρακτήρα του κράτους του Ισραήλ.

Στο Ισραήλ, η στρατιωτική θητεία είναι υποχρεωτική και η κλήση εφέδρων ετησίως για εκπαίδευση αποτελεί συνηθισμένη πρακτική. Και δεν είναι σπάνιο ορισμένοι έφεδροι να αρνούνται να συμμετάσχουν στην ετήσια εκπαίδευση για ιδεολογικούς λόγους.

Πολλά κείμενα διαμαρτυρίας που υπογράφονται από στρατιωτικούς άλλων σωμάτων των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, έχουν δημοσιευθεί στα ισραηλινά μέσα τις τελευταίες εβδομάδες μαζί με τις υπογραφές τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...