398
Ο Ελ Τσάπο ακούει τον δικαστή Κόγκαν κατά την ανακοίνωση της ποινής | REUTERS/Jane Rosenberg

Ισόβια (συν 30 χρόνια) στον βαρόνο των ναρκωτικών Ελ Τσάπο

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουλίου 2019, 10:36
Ο Ελ Τσάπο ακούει τον δικαστή Κόγκαν κατά την ανακοίνωση της ποινής
|REUTERS/Jane Rosenberg

Ισόβια (συν 30 χρόνια) στον βαρόνο των ναρκωτικών Ελ Τσάπο

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουλίου 2019, 10:36

Δικαστήριο στη Νέα Υόρκη καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη και σε επιπλέον 30 χρόνια τον μεξικανό Χοακίν Γκουσμάν ή Ελ Τσάπο, έναν από τους πλουσιότερους και πιο αδίστακτους εμπόρους ναρκωτικών.

Οι κατηγορίες για τις οποίες είχε κριθεί ένοχος ο Ελ Τσάπο στις 12 Φεβρουαρίου, έπειτα από ακροαματική διαδικασία τριών μηνών, επέφεραν τουλάχιστον την ποινή της ισόβιας κάθειρξης. Ο ομοσπονδιακός δικαστής Μπράιαν Κόγκαν επέλεξε πάντως να προσθέσει συμβολικά ποινή 30 ετών για την κατηγορία της χρήσης αυτόματων όπλων, όπως είχε ζητήσει ο εισαγγελέας.

Ο δικαστής διέταξε επίσης την κατάσχεση ποσού ύψους 12,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δηλαδή τα κέρδη που εισέπραξε ο Γκουσμάν από τη διακίνηση ναρκωτικών.

Με βάση τις έρευνες των αμερικανικών Αρχών, εκατοντάδες εκατομμύρια πέρασαν από το τραπεζικό σύστημα ενώ ο Ελ Τσάπο ενδέχεται να επένδυσε ο ίδιος σε μια ασφαλιστική εταιρεία που εδρεύει στις ΗΠΑ. Μέχρι σήμερα η αμερικανική Δικαιοσύνη δεν έχει λάβει απολύτως τίποτα.

Οι δικηγόροι του Γκουσμάν ανακοίνωσαν ότι θα ασκήσουν έφεση κατά της καταδικαστικής απόφασης.

Ο 62χρονος σήμερα Ελ Τσάπο ξεκίνησε την καριέρα του δουλεύοντας στις καλλιέργειες κάνναβης στη Σιναλόα του Μεξικού, τη γενέτειρά του. Πιστεύεται ότι εισήγαγε στις ΗΠΑ τουλάχιστον 1.200 τόνους κοκαΐνης μέσα σε διάστημα 25 ετών ενώ υπήρξε αρχηγός του καρτέλ της Σιναλόα μεταξύ του 1989 και του 2014.

Ο Ελ Τσάπο χαιρετά τη σύζυγό του στο δικαστήριο

Στη δίκη η κατηγορούσα αρχή απέδειξε ότι ο Μεξικανός διέταξε τη δολοφονία ή δολοφόνησε ο ίδιος τουλάχιστον 26 ανθρώπους, κάποιες φορές αφού προηγουμένως τους υπέβαλε σε βασανιστήρια. Τα θύματά του ήταν πληροφοριοδότες, διακινητές αντίπαλων συμμοριών, αστυνομικοί, συνεργάτες του, ακόμη και μέλη της ίδιας της οικογένειάς του.

Κατά την ακροαματική διαδικασία την Τετάρτη, ο Γκουσμάν μίλησε για πρώτη φορά μετά την έκδοσή του στις ΗΠΑ, τον Ιανουάριο του 2017. Ισχυρίστηκε ότι στερήθηκε το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη και κατήγγειλε τις συνθήκες κράτησής του, υποστηρίζοντας ότι τον βασανίζουν «σωματικά, ψυχολογικά και πνευματικά 24 ώρες την ημέρα».

Ο Ελ Τσάπο θα εκτίσει την ποινή του σε φυλακή υψίστης ασφαλείας που βρίσκεται στο Φλόρενς του Κολοράντο, όπου κρατούνται μεταξύ άλλων ο τρομοκράτης Unabomber Τεντ Κατσίνσκι και ο βομβιστής του μαραθωνίου της Βοστόνης Τζοχάρ Τσαρνάγεφ.

Η φυλακή είναι στη μέση του πουθενά κάτι επιβεβλημένο γιατί ο Ελ Τσάπο δραπέτευσε δύο φορές από φυλακές υψίστης ασφαλείας στο Μεξικό. Την πρώτη φορά, το 2001, φέρεται ότι έφυγε κρυμμένος μέσα σε ένα καλάθι για τα άπλυτα, με τη βοήθεια διεφθαρμένων δεσμοφυλάκων. Την άλλη, συνεργάτες του έσκαψαν σήραγγα μήκους περίπου 1,5 χιλιομέτρου!

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...