466
Διαδηλώτρια υψώνει μία τούφα από τα κομμένα μαλλιά της έξω από το ιρανικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης | EPA/SEDAT SUNA

Ιράν: Στο στόχαστρο των μουλάδων δημοσιογράφοι, ηθοποιοί και αθλητές που στηρίζουν τις γυναίκες

Protagon Team Protagon Team 30 Σεπτεμβρίου 2022, 10:53
Διαδηλώτρια υψώνει μία τούφα από τα κομμένα μαλλιά της έξω από το ιρανικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης
|EPA/SEDAT SUNA

Ιράν: Στο στόχαστρο των μουλάδων δημοσιογράφοι, ηθοποιοί και αθλητές που στηρίζουν τις γυναίκες

Protagon Team Protagon Team 30 Σεπτεμβρίου 2022, 10:53

Τουλάχιστον 28 δημοσιογράφοι έχουν συλληφθεί στο Ιράν από την πρώτη ημέρα των επεισοδίων μετά τη δολοφονία της Μαχσά Αμινί από την αστυνομία ηθών, ενώ οι αρχές αντιδρούν στη στήριξη των διασημοτήτων της χώρας στον αγώνα των γυναικών.

Ιρανοί κινηματογραφιστές, αθλητές, μουσικοί και ηθοποιοί έχουν εκφράσει την αλληλεγγύη τους προς τους διαδηλωτές, περιλαμβανομένης της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου, οι παίκτες της οποίας φορούσαν μαύρες αθλητικές φόρμες κατά την ανάκρουση των εθνικών ύμνων πριν τον αγώνα με τη Σενεγάλη.

«Θα καταφερθούμε εναντίον των διασημοτήτων που υποδαυλίζουν τη φωτιά των ταραξιών», δήλωσε ο Μοχσέν Μανσουρί, κυβερνήτης της επαρχίας της Τεχεράνης, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Isna.

Το κίνημα αμφισβήτησης, το σημαντικότερο που έχει ξεσπάσει στο Ιράν από το 2019, ξεκίνησε μετά τον θάνατο της 22χρονης Αμινί στις 16 Σεπτεμβρίου, η οποία είχε πέσει σε κώμα τρεις ημέρες νωρίτερα μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών, επειδή δεν φορούσε «σωστά» τη μαντίλα της.

Ο Γολαμχοσεΐν Μοχσενί Εζεΐ, επικεφαλής της δικαστικής εξουσίας στο Ιράν, απείλησε τις διασημότητες του Ιράν που στηρίζουν τις διαδηλώσεις: «Οσοι έγιναν διάσημοι χάρη στη στήριξη του συστήματος, σε δύσκολες ημέρες εντάχθηκαν στις τάξεις του εχθρού αντί να είναι μαζί με τον λαό. Ολοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα πρέπει να πληρώσουν για τις υλικές και πνευματικές ζημιές που προκλήθηκαν στον λαό και τη χώρα».

Ο ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί προειδοποίησε ότι παρά τη «θλίψη» που προκάλεσε ο θάνατος της Αμινί, «κανείς δεν μπορεί να παραβιάζει τον νόμο και να προκαλεί χάος».

Προφανώς, για τους μουλάδες, η δημοσιογράφος που έκανε τη δουλειά της καλύπτοντας την κηδεία της Αμινί, «παραβίασε τον νόμο» και για αυτό συνελήφθη την Πέμπτη, σύμφωνα με τον δικηγόρο της. Νωρίτερα είχε συλληφθεί η δημοσιογράφος Νιλουφάρ Χαμεντί της εφημερίδας Shargh, η οποία είχε μεταβεί στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν η νεαρή Κούρδισσα σε κώμα και ήταν η πρώτη που δημοσιοποίησε την ιστορία της.

Η Επιτροπή Προστασίας Δημοσιογράφων (CPJ) ανακοίνωσε ότι τρεις άλλοι δημοσιογράφοι, οι Φαρσίντ Γορμπανπούρ, Αριά Τζαφαρί και Μομπίν Μπαλούχ έχουν συλληφθεί, ανεβάζοντας τον αριθμό των δημοσιογράφων που κρατούνται, σε 28.

Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο Fars, περίπου 60 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την αρχή των διαδηλώσεων, ενώ η μη κυβερνητική οργάνωση Iran Human Rights, με έδρα το Οσλο, έκανε λόγο για τουλάχιστον 83 νεκρούς.

Παγκόσμια οργή

Διαδηλώσεις αλληλεγγύης προς τις γυναίκες στο Ιράν έχουν πραγματοποιηθεί σε όλο τον κόσμο –και στην Αθήνα– με συγκεντρώσεις να είναι προγραμματισμένες σε 70 πόλεις για το Σάββατο.

Η Διεθνής Αμνηστία επέκρινε «τις γενικευμένες πρακτικές παράνομης προσφυγής στην ισχύ και την αδυσώπητη βία από τις δυνάμεις ασφαλείας» του Ιράν.

Διαδήλωση εναντίον του ιρανικού καθεστώτος στο Βελιγράδι, την Πέμπτη – REUTERS/Marko Djurica

Πολλές ΜΚΟ έχουν καταγγείλει τη χρήση πραγματικών σφαιρών, ξυλοδαρμών και σεξουαλικής βίας εναντίον γυναικών.

«Δεκάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους παιδιά, έχουν σκοτωθεί και εκατοντάδες έχουν τραυματιστεί», κατήγγειλε η Ανιές Καλαμάρ, γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...