797
Γυναίκες της Τεχεράνης πενθούν τον θάνατο του συνταγματάρχη των Φρουρών της Επανάστασης Σαγιάντ Χονταγιαρί, ο οποίος δολοφονήθηκε, πριν από ένα μήνα, στην Τεχεράνη... | Fatemeh Bahrami/Anadolu Agency via Getty Images

Ιράν-Ισραήλ: Αγριεύει ο πόλεμος των κατασκόπων

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουνίου 2022, 18:41
Γυναίκες της Τεχεράνης πενθούν τον θάνατο του συνταγματάρχη των Φρουρών της Επανάστασης Σαγιάντ Χονταγιαρί, ο οποίος δολοφονήθηκε, πριν από ένα μήνα, στην Τεχεράνη...
|Fatemeh Bahrami/Anadolu Agency via Getty Images

Ιράν-Ισραήλ: Αγριεύει ο πόλεμος των κατασκόπων

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουνίου 2022, 18:41

Καθώς η επίσκεψη του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στη Μέση Ανατολή επίκειται, πληθαίνουν τα δημοσιεύματα που αναλύουν το άκρως επικίνδυνο ευρύτερο περιβάλλον που θα τον φιλοξενήσει – η επικινδυνότητά του, βέβαια, οφείλεται στο σημερινό επίπεδο των σχέσεων μεταξύ δύο παραδοσιακών εχθρών στην περιοχή, του Ισραήλ και του Ιράν. Μεταξύ τους σοβεί πολύχρονος «σκιώδης πόλεμος» έγραψε το BBC, μάλιστα οι «μυστικές επιχειρήσεις» και των δύο κρατών έδωσαν και πήραν τα τελευταία χρόνια. Τα δύο κράτη της Μέσης Ανατολής, το εβραϊκό και το σιιτικό, ενεπλάκησαν σε πολλές ενέργειες κατασκοπικού και ελάχιστα καλυμμένου πολεμικού χαρακτήρα στρεφόμενα το ένα εναντίον του άλλου.

Το Ισραήλ φρονεί ότι το Ιράν είναι η μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζει. Αναλόγως καχύποπτο, το Ιράν βλέπει το Ισραήλ ως σιωνιστικό προμαχώνα των Αμερικανών στη Μέση Ανατολή, ως παράγοντα που εμποδίζει την ανάπτυξη της Ισλαμικής Δημοκρατίας και την ανάδειξή της σε περιφερειακή δύναμη.

Η απότομη κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ισραήλ και Ιράν έγινε τον Νοέμβριο του 2020, όταν οι μουλάδες κατηγόρησαν τους Ισραηλινούς ότι η Μοσάντ σκότωσε τον κορυφαίο ιρανό πυρηνικό επιστήμονα Μοχσέν Φαχριζαντέχ, μέσα στην Τεχεράνη κιόλας, την ώρα που εκινείτο με το όχημά του. Οι δολοφόνοι του είτε τον γάζωσαν με αυτόματα όπλα είτε χρησιμοποίησαν τηλεκατευθυνόμενο super tech όπλο, όπως ελέχθη. Εκτοτε οι Ισραηλινοί απαξιούν να ασχοληθούν με τις αιτιάσεις των Ιρανών, δίνοντάς τους έτσι την πιο εύγλωττη απάντηση. Ο Φαχριζαντέχ ήταν ο πέμπτος ιρανός πυρηνικός επιστήμων που δολοφονήθηκε – μία αλυσίδα εγκλημάτων που άρχισε να ξεδιπλώνεται το 2007.

Φρουροί της Επανάστασης μεταφέρουν το φέρετρο του πυρηνικού επιστήμονα Μοχσέν Φαχριζαντέχ ο οποίος δολοφονήθηκε τον Νοέμβριο του 2020. EPA/DEFENCE MINISTRY OFFICE

Αφ’ ότου ο Μπάιντεν έγινε πρόεδρος, οι ΗΠΑ προσπάθησαν να αναβιώσουν την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν στην οποία είχε γυρίσει την πλάτη ο Ντόναλντ Τραμπ την εποχή της δικής του προεδρίας. Η περίοδος αυτή συμπίπτει με την παρόξυνση του φαινομένου των μυστικών επιχειρήσεων των δύο εχθρικών κρατών. Από τότε ο «σκιώδης πόλεμός» τους έλαβε επικίνδυνη τροπή, παρατήρησε το BBC.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι απέτρεψε μία υποτιθέμενη ιρανική συνωμοσία για δολοφονίες. Το Ιράν καυχήθηκε για μία επιχείρηση drones στην ενδοχώρα του Ισραήλ. Και οι δύο χώρες φέρεται να έχουν επιτεθεί η μία σε πλοία της άλλης. Την περασμένη εβδομάδα οι Ιρανοί κατηγόρησαν το Ισραήλ για την απόπειρα σαμποτάζ σε υπόγεια πυρηνική εγκατάστασή τους. Επίσης, προ ημερών το Ιράν ανακοίνωσε ότι θα παραπέμψει σε δίκη τρία άτομα σαν συνεργάτες της Μοσάντ. Τους κατηγορεί ότι σχεδίαζαν να δολοφονήσουν ιρανούς πυρηνικούς επιστήμονες.

Ακόμη: οι Ιρανοί αναφέρθηκαν σε «μυστηριώδεις θανάτους» ειδικών επιστημόνων τους, χωρίς όμως να επιρρίψουν ευθύνη στο Ισραήλ, οι Αμερικανοί δήλωσαν ότι ένα ιρανικό drone χρησιμοποιήθηκε σε επίθεση εναντίον ισραηλινού τάνκερ, κ.ά. παρόμοια. Επιπροσθέτως ΗΠΑ και Ισραήλ κατηγορούν το Ιράν ότι εκτοξεύει πυραύλους και ρουκέτες στο Ιράκ, σε βάσεις που φιλοξενούν αμερικανικό στρατό.

Προσφάτως, σε μία άνευ προηγουμένου κίνηση, το Ισραήλ προειδοποίησε τους πολίτες του που βρίσκονται στην Κωνσταντινούπολη να την εγκαταλείψουν, και άλλους να μην ταξιδέψουν καν στην Τουρκία, υποστηρίζοντας ότι όλοι τους αντιμετωπίζουν έναν «πραγματικό και άμεσο κίνδυνο» από ιρανούς πράκτορες που προσπαθούν να βλάψουν τους Ισραηλινούς.

Σαφής ήταν και ο ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ – αυτός είπε ότι το Ισραήλ πλέον εφαρμόζει το «δόγμα του χταποδιού», όπως το αποκάλεσε, το οποίο περιλαμβάνει πλήγματα στο ιρανικό έδαφος και δεν περιορίζεται σε επιθέσεις κατά «πληρεξουσίων του Ιράν» σε τρίτες χώρες – αυτοί οι «πληρεξούσιοι» δεν μπορεί να είναι άλλοι από τις φιλοϊρανικές οργανώσεις της Μέσης Ανατολής, όπως η Χεαμπολάχ, που δραστηριοποιούνται κυρίως στον Λίβανο και στην Παλαιστίνη. «Δεν παίζουμε πλέον με τα πλοκάμια, αλλά πηγαίνουμε κατευθείαν στο κεφάλι» δήλωσε στον Economist ο Μπένετ.

Η πολεμική πολιτική του Τραμπ

Η αλήθεια είναι, έγραψε το BBC, ότι από το 2018, όταν ο Τραμπ αποχώρησε από την πυρηνική συμφωνία και επανέφερε τις αμερικανικές κυρώσεις, το Ιράν απάντησε εμπλουτίζοντας ουράνιο σε όλο και πιο υψηλά επίπεδα καθαρότητας και τώρα πλησιάζει αρκετά κοντά στον στόχο του πυρηνικού όπλου.

Στιγμιότυπο από διαδήλωση της οργάνωσης Χεζμπολάχ στη Βηρυτό του Λιβάνου: μικροί και μεγάλοι κρατούν φωτογραφίες του δολοφονημένου από τις ΗΠΑ με εντολή Τραμπ ιρανού πολέμαρχου Κασέμ Σουλεϊμανί (EPA/NABIL MOUNZER)

Ολοι θυμούνται την περίπτωση του επικεφαλής των επιλέκτων ιρανών Φρουρών, Κασέμ Σουλεϊμανί. Αυτός είχε βρεθεί στο στόχαστρο του αμερικανικού στρατού αρκετές φορές, όμως γλίτωνε. Ο Τραμπ ήταν αυτός που αποφάσισε να πατήσει τη σκανδάλη, υπό την επιρροή του τότε υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. Τον σκότωσαν οι ΗΠΑ, με επίθεση drone στη Βαγδάτη, τον Ιανουάριο του 2020. Τότε ο Τραμπ είχε δηλώσει ότι ο Σουλεϊμανί ήταν «ο Νο1 τρομοκράτης σε όλον τον πλανήτη».

Η κυβέρνηση Τραμπ προσπάθησε να αλλάξει τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή και να απομονώσει περαιτέρω το Ιράν μέσω των λεγομένων «Συμφωνιών του Αβραάμ» με τις οποίες τα Εμιράτα και το Μπαχρέιν ομαλοποίησαν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ. Για τους Ιρανούς, φυσικά, αυτός ο «Αβραάμ» είναι κόκκινο πανί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...