444
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ παρακολουθεί το τουρνουά γκολφ LIV Golf DC 2023 στην Ουάσινγκτον | Geoff Burke/USA TODAY Sports via Reuters Connect

Ηχητικό ντοκουμέντο: Ο Τραμπ παραδέχθηκε ότι κράτησε απόρρητο έγγραφο για το Ιράν

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουνίου 2023, 15:06
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ παρακολουθεί το τουρνουά γκολφ LIV Golf DC 2023 στην Ουάσινγκτον
|Geoff Burke/USA TODAY Sports via Reuters Connect

Ηχητικό ντοκουμέντο: Ο Τραμπ παραδέχθηκε ότι κράτησε απόρρητο έγγραφο για το Ιράν

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουνίου 2023, 15:06

Εννέα περίπου μήνες μετά την αποκάλυψη ότι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ φεύγοντας από τον Λευκό Οίκο πήρε για… σουβενίρ 300 απόρρητα έγγραφα στο εξοχικό του στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντα, προστίθεται ένα νέο στοιχείο στην υπόθεση.

Oμοσπονδιακοί εισαγγελείς έχουν στην κατοχή τους μια ηχητική καταγραφή από το 2021, στην οποία ο πρώην πρόεδρος παραδέχεται ότι πήρε μαζί του απόρρητο έγγραφο του Πενταγώνου σχετικά με πιθανή επίθεση στο Ιράν μετά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο, μετέδωσε την Τετάρτη το CNN, σύμφωνα με το Reuters.

Το CNN δεν έχει στα χέρια του την ηχογράφηση, αλλά επικαλέστηκε άγνωστες πολλαπλές πηγές που την περιγράφουν. Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει την αναφορά.

Η ηχογράφηση αποδεικνύει ότι ο Τραμπ, ο οποίος διεκδικεί το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικανών από το εδώλιο του κατηγορουμένου, γνώριζε πως διατηρούσε στην κατοχή του απόρρητο υλικό μετά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο το 2021.

Τα σχόλια του Τραμπ υποδεικνύουν ότι θα ήθελε να μοιραστεί τις πληροφορίες, αλλά είχε επίγνωση των περιορισμών στη δυνατότητά του να αποχαρακτηρίσει έγγραφα μετά την αποχώρησή του από το αξίωμα, δήλωσαν δύο πηγές στο CNN.

Η λίστα με τα αντικείμενα που κατέσχεσε το FBI από το Μαρ-α-Λάγκο – REUTERS/Jim Bourg

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ έχει αρνηθεί οποιοδήποτε αδίκημα. Εκπρόσωπός του δεν θέλησε να σχολιάσει την αναφορά για την ηχογράφηση ή για τα συγκεκριμένα σχόλια που αποδίδονται στον Τραμπ και χαρακτήρισε την έρευνα πολιτικά υποκινούμενη.

«Οσοι βρίσκονται πίσω από αυτή την πολιτική δίωξη έχουν σκοπό να πυροδοτήσουν τις εντάσεις και να συνεχίσουν την παρενόχληση του Τραμπ και των υποστηρικτών του από τα μέσα ενημέρωσης», δήλωσε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος του πρώην προέδρου, Στίβεν Τσανγκ.

Ο Πίτερ Καρ, εκπρόσωπος του γραφείου του ειδικού συμβούλου Τζακ Σμιθ στο υπουργείο Δικαιοσύνης, αρνήθηκε να σχολιάσει.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης ερευνά αν ο Τραμπ παραβίασε τον νόμο αφαιρώντας αρχεία της αμερικανικής κυβέρνησης, ορισμένα από τα οποία χαρακτηρίζονται ως άκρως απόρρητα, μετά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο του 2021.

Τον Αύγουστο, το υπουργείο αποκάλυψε ότι ερευνούσε τον Τραμπ για την αφαίρεση αρχείων του Λευκού Οίκου επειδή πίστευε ότι κατείχε παράνομα έγγραφα, ανάμεσα στα οποία βρίσκονται στοιχεία για τη συλλογή πληροφοριών και τους πληροφοριοδότες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, τα οποία είναι άκρως απόρρητα.

Ο Σμιθ ερευνά κατά πόσον ο Τραμπ ή οι συνεργάτες του παρεμπόδισαν την έρευνα του υπουργείου Δικαιοσύνης για την αφαίρεση χιλιάδων κυβερνητικών αρχείων όταν έφυγε από την Ουάσινγκτον, 300 από τα οποία είχαν χαρακτηριστεί απόρρητα.

Ο ειδικός εισαγγελέας ερευνά επίσης τις προσπάθειες ανατροπής της εκλογικής ήττας του Τραμπ το 2020, η οποία κορυφώθηκε με τη φονική επίθεση στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ στις 6 Ιανουαρίου 2021.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...