346
Καρέ από την ορκωμοσία του Μάντσιν ως γερουσιαστή, το 2010: ο Μπάιντεν τού έδειξε τον δρόμο που έπρεπε να πάρει, αλλά… | Chip Somodevilla/Getty Images

ΗΠΑ: Δυαρχία «δύο Τζο» εξαιτίας κάποιου… Μάντσιν

Protagon Team Protagon Team 18 Δεκεμβρίου 2021, 13:02
Καρέ από την ορκωμοσία του Μάντσιν ως γερουσιαστή, το 2010: ο Μπάιντεν τού έδειξε τον δρόμο που έπρεπε να πάρει, αλλά…
|Chip Somodevilla/Getty Images

ΗΠΑ: Δυαρχία «δύο Τζο» εξαιτίας κάποιου… Μάντσιν

Protagon Team Protagon Team 18 Δεκεμβρίου 2021, 13:02

Η Washington Post ισχυρίζεται ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν πλέον δύο προέδρους, «δύο Τζο»: εκτός από τον κανονικό, τον Τζο Μπάιντεν του Οβάλ Γραφείου, υπάρχει και ένας γερουσιαστής, Δημοκρατικός και αυτός, που μοστράρει για αρμόδιος στο κυβερνάν λόγω περιστάσεων (ισοβαθμίας εδρών στο Σώμα), ο Τζόζεφ Μάντσιν ο Τρίτος, από τη Δυτική Βιρτζίνια.

Ο ανταποκριτής της Corriere della Sera Τζουζέπε Σαρκίνα μετέδωσε από την Ουάσιγκτον ότι πολλοί δημοσιογράφοι της αμερικανικής πρωτεύουσας έχουν εξειδικευθεί στο «ρεπορτάζ Μάντσιν», αφού αυτός είναι ο άνθρωπος που συγκεντρώνει εφέτος το ενδιαφέρον και όχι η περυσινή σταρ της αμερικανικής πολιτικής σκηνής, η βουλευτής «της ριζοσπαστικής Αριστεράς» (με αμερικανικά κριτήρια) Αλεξάντρια Οκάζιο Κορτέζ.

Μα, γιατί τέτοιος ντόρος με τον συντηρητικό, ως φαίνεται, Μάντσιν; Επειδή ο οικονομολόγος γερουσιαστής «εξακολουθεί να μπλοκάρει το σχέδιο των 1,8 τρισ. δολαρίων για τις κοινωνικές δαπάνες και για την ενεργειακή ανάπλαση».

Χωρίς υπερβολές, λένε οι γνωρίζοντες, ο άνθρωπος που έχει κάνει έξαλλο τον Μπάιντεν έχει καταφέρει να δημιουργήσει την εικόνα της δυαρχίας στις ΗΠΑ, μίας ανώμαλης κατάστασης δηλαδή, όπως και του εσωτερικού διχασμού στο Δημοκρατικό Κόμμα, τουλάχιστον όσον αφορά το κυβερνητικό έργο. Το αιρετικό πρόσωπο του Μάντσιν (και οι γκέλες των Δημοκρατικών οι οποίες θα του χρεωθούν) θα είναι στο κάδρο όλο το 2022, αφού η… «manchinology» είναι ό,τι πιο trendy κυκλοφορεί στα δημοσιογραφικά γραφεία – λάμπει στην ειδησεογραφία, έτσι επάνω της έχουν κολλήσει οι ρεπόρτερ σαν τις μύγες.

Και καρβουνιάρης

Ο Μάντσιν έχει συμφέροντα στη «βρόμικη ενέργεια», όπως έγραψε η Post, δηλαδή εχθρεύεται τις «πράσινες πολιτικές» που προωθεί ο Μπάιντεν. Τα λεφτά του (και είναι πολλά) τα έβγαλε από την εκμετάλλευση του κάρβουνου που παίρνει από τα ορυχεία της Πολιτείας του και το πουλάει στο «πολύ ρυπογόνο» τοπικό εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής. Λογικό είναι να αντιδρά σε νομοσχέδια που θα τους στερήσουν κάποια κέρδη.

Το πολιτικό πρόβλημα συνίσταται στο γεγονός ότι η Δυτική Βιρτζίνια είναι βαμμένη Ρεπουμπλικανική πια, του Τραμπ δηλαδή, έτσι ο Μάντσιν επί της ουσίας εκπροσωπεί μία ρεπουμπλικανική Πολιτεία. Οι Δημοκρατικοί γνωρίζουν ότι θα είναι ο τελευταίος Δημοκρατικός γερουσιαστής της Δυτικής Βιρτζίνια, οπότε θεωρούν το ιδιόρρυθμο παρόν καλύτερο από το τίποτα που τους επιφυλάσσει το μέλλον. Προτιμητέος ο Μάντσιν από το ολότελα λοιπόν, και… υπομονή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...