632
Η Ελεν Μόργκαν στην επινίκια ομιλία της | REUTERS/Ed Sykes

Νέα βαριά ήττα για τον Τζόνσον: Οι Τόρις έχασαν τις εκλογές σε προπύργιό τους

Protagon Team Protagon Team 17 Δεκεμβρίου 2021, 12:24
Η Ελεν Μόργκαν στην επινίκια ομιλία της
|REUTERS/Ed Sykes

Νέα βαριά ήττα για τον Τζόνσον: Οι Τόρις έχασαν τις εκλογές σε προπύργιό τους

Protagon Team Protagon Team 17 Δεκεμβρίου 2021, 12:24

Ακόμα ένα βαρύ χτύπημα –που προστίθεται στα απανωτά των τελευταίων εβδομάδων– για τον Μπόρις Τζόνσον και τους Τόρις, επιφύλασσε η εκλογική αναμέτρηση σε μία περιφέρεια που έως τώρα θεωρούνταν προπύργιο των Συντηρητικών, στο Βόρειο Σρόπσαϊαρ, στα σύνορα με την Ουαλία.

Το κόμμα υπέστη βαριά ήττα στην ψηφοφορία που διεξήχθη για την πλήρωση μιας έδρας στη Βουλή των Κοινοτήτων, γεγονός που χαρακτηρίζεται ως ηχηρό ράπισμα για τον πρωθυπουργό, που ήδη βρισκόταν σε δεινή θέση.

Η υποψήφια των κεντρώων Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Χέλεν Μόργκαν, επιβλήθηκε με ποσοστό 47% και διαφορά σχεδόν 6.000 ψήφων του υποψηφίου των Τόρις, στις εκλογές που έγιναν λόγω της παραίτησης του βουλευτή των Συντηρητικών Οουεν Πάτερσον, κατηγορούμενου για lobbying έναντι αμοιβής.

Οι Τόρις είχαν κερδίσει τη συγκεκριμένη έδρα με διαφορά 23.000 ψήφων, το 2019. Πρόκειται για μία περιφέρεια που ψήφισε μαζικά υπέρ του Βrexit.

«Απόψε, οι πολίτες στο Βόρειο Σρόπσαϊαρ μίλησαν για λογαριασμό του βρετανικού λαού. Το είπαν δυνατά και καθαρά: “Μπόρις Τζόνσον, το πάρτι τέλειωσε”. Οι ψηφοφόροι απηύδησαν από την έλλειψη αξιοπρέπειας του Μπόρις Τζόνσον. Η χώρα μας κραυγάζει αναζητώντας ηγεσία. Μπόρις Τζόνσον, δεν είσαι ηγέτης»», δήλωσε η Μόργκαν στην επινίκια ομιλία της. «Ο Τζόνσον δεν μπορεί να κυβερνήσει και ο λαός θέλει αλλαγή», πρόσθεσε, ενώ ευχαρίστησε τους ψηφοφόρους των Εργατικών που την προτίμησαν, λέγοντας ότι «σήμερα αποδείξαμε ότι μπορούμε να κερδίσουμε τους Συντηρητικούς, όχι με συμφωνίες πίσω από κλειστές πόρτες, αλλά με κοινή λογική στην κάλπη».

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες ήλπιζαν να κάνουν την έκπληξη και να κερδίσουν τις εκλογές στην περιφέρεια, αλλά σε καμία περίπτωση δεν περίμεναν μία τόσο θριαμβευτική νίκη. Η Μόργκαν έλαβε 17.957 ψήφους, ο Νιλ Σάστρι-Χερστ των Τόρις 12.032 και ο Μπεν Γουντ των Εργατικών, 3.686. Αξίζει να  σημειωθεί ότι στις εκλογές του 2019, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες είχαν πάρει πολύ λιγότερες ψήφους από τους Εργαστικούς.

Μέλη της εφορευτικής επιτροπής μετρούν τις ψήφους σε χωριό της εκλογικής περιφέρειας, το βράδυ της Πέμπτης – REUTERS/Ed Sykes

Οι Συντηρητικοί κέρδιζαν μέχρι σήμερα την έδρα στην κεντρική Αγγλία αδιαλείπτως αφότου δημιουργήθηκε η συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια.

Ακόμα και οι βουλευτές των Τόρις εναντίον του Τζόνσον

Σύμφωνα με τους αναλυτές, πρόκειται για ψήφο τιμωρίας των Συντηρητικών, την ώρα που ακόμα και βουλευτές του κόμματός τους έχουν στραφεί εναντίον του Τζόνσον, καταψηφίζοντας τα δικά του μέτρα κατά του κορονοϊού στη Βουλή.

«Οι ψηφοφόροι απηύδησαν», παραδέχθηκε στο SkyNews ο πρόεδρος του Συντηρητικού Κόμματος Ολιβερ Ντάουντεν. «Πιστεύω ότι ήθελαν να μας στείλουν ένα μήνυμα και εμείς το ακούσαμε δυνατά και καθαρά».

«Πρέπει να αντιμετωπισθεί ως δημοψήφισμα για τις επιδόσεις του πρωθυπουργού. Το Συντηρητικό Κόμμα έχει την φήμη ότι δεν κρατά αιχμαλώτους. Αν ο πρωθυπουργός αποτύχει, τότε ο πρωθυπουργός φεύγει», δήλωσε ο συντηρητικός βουλευτής Ρότζερ Γκέιλ, επικριτής του Τζόνσον, στο BBC.

Η συζήτηση στη Βρετανία αγγίζει ακόμα και πρόταση μομφής από τους βουλευτές των Τόρις εναντίον του ηγέτη τους. Για να γίνει αυτό, χρειάζεται να στείλουν σφραγισμένη επιστολή στον επικεφαλής της ΚΟ, όμως οι New York Times εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει. Οπως ανέφερε ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Κεντ, Μάθιου Γκούντγουιν, ο Τζόνσον μπορεί να ξεπεράσει προς το παρόν την κρίση, αλλά κινδυνεύει να χάσει τις εκλογές λόγω των απανωτών σφαλμάτων του.

Ο βρετανικός Τύπος

«Εφιάλτης πριν από τα Χριστούγεννα», «Ταπεινωτική Ηττα», «Αποτέλεσμα Σοκ», ήταν οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι των βρετανικών εφημερίδων με τους οποίους υποδέχθηκαν το ταπεινωτικό για τον Τζόνσον αποτέλεσμα.

Για την συντηρητική Telegraph, το αποτέλεσμα αποτελεί ταπείνωση για τον Μπόρις Τζόνσον.

«Η καταστροφική κατάρρευση της υποστήριξης προς τους Συντηρητικούς (…) θα τρομοκρατήσει πολλούς συντηρητικούς βουλευτές και κινδυνεύει να εγείρει ερωτήματα για το μέλλον του Τζόνσον», έγραψε ο Guardian.

«Το αποτέλεσμα αυξάνει την πίεση στον πρωθυπουργό, που έχει ήδη περάσει επώδυνες εβδομάδες στο Γουεστμίνστερ», γράφουν οι Times.

Για την Daily Mail, ο Τζόνσον ζει έναν «εφιάλτη πριν από τα Χριστούγεννα» και η εκλογική ήττα αποκαλύπτει «υψηλό επίπεδο της δημόσιας οργής κατά του πρωθυπουργού».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...