319
O πληθωρισμός έκοψε τη φόρα της ιδιωτικής κατανάλωσης που αποτελεί βαρόμετρο για την αμερικανική οικονομία | REUTERS/Mario Anzuoni/File Photo

ΗΠΑ: Δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο συρρίκνωσης του ΑΕΠ

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουλίου 2022, 19:39
O πληθωρισμός έκοψε τη φόρα της ιδιωτικής κατανάλωσης που αποτελεί βαρόμετρο για την αμερικανική οικονομία
|REUTERS/Mario Anzuoni/File Photo

ΗΠΑ: Δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο συρρίκνωσης του ΑΕΠ

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουλίου 2022, 19:39

Η οικονομία των ΗΠΑ συρρικνώθηκε για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, καθώς ο υψηλότερος πληθωρισμός εδώ και δεκαετίες συμπίεσε τις καταναλωτικές δαπάνες, ενώ οι αυξήσεις των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα (Fed) έπληξαν τις επιχειρήσεις και τον κλάδο των ακινήτων.

Το αμερικανικό ΑΕΠ υποχώρησε κατά 0,9% σε ετήσια βάση το τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου 2022, έπειτα από πτώση κατά 1,6% το πρώτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου. Δύο συνεχόμενα τρίμηνα συρρίκνωσης του ΑΕΠ σηματοδοτούν «τεχνική ύφεση».

Οπως ανέφερε το Bloomberg, η ατομική κατανάλωση που αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ, αυξήθηκε με ρυθμό 1% στο δεύτερο τρίμηνο, σημειώνοντας επιβράδυνση σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, όταν είχε αυξηθεί κατά 1,8%.

Τα αρνητικά στοιχεία για το β’ τρίμηνο του 2022 διέψευσαν τις προβλέψεις των οικονομολόγων, οι οποίοι σε έρευνα του Bloomberg ανέμεναν αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,4% (αντί για συρρίκνωση κατά 0,9%) κατά το β’ τρίμηνο και αύξηση 1,2% στις καταναλωτικές δαπάνες, αντί για 1% που έδειξαν τελικά τα επίσημα στοιχεία.

Tην Τετάρτη, η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) ανακοίνωσε νέα αύξηση των επιτοκίων της κατά 75 μονάδες βάσης που αποτέλεσε την τέταρτη διαδοχική αύξηση επιτοκίων από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα.

Τα στοιχεία για την επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ, που φαίνεται πιο ισχυρή από την αναμενόμενη, αποτελούν έναν ακόμη πονοκέφαλο για τον Τζο Μπάιντεν στο δρόμο προς τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, με αξιωματούχους του Λευκού Οίκου να υπογραμμίζουν πάντως -μόλις δημοσιοποιήθηκαν- ότι πολλοί τομείς της οικονομίας παραμένουν ισχυροί.

Οι Financial Times, σημείωσαν ότι «δύο συνεχόμενα τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης στη σειρά θα μπορούσαν να τρομάξουν τις αγορές» αλλά στάθηκαν παράλληλα στα στοιχεία για την απασχόληση, τα οποία αξιολογούνται επίσης από τους οικονομολόγους για να μετρήσουν εάν μια χώρα βρίσκεται σε ύφεση, και τα οποία δεν δείχνουν ακόμα αρνητική τάση καθώς η ανεργία παραμένει σταθερή στο 3,6%, στο χαμηλότερο επίπεδο από την περίοδο πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...