365
Πληροφορίες για τις ενέργειες των ΗΠΑ και άλλων συμμάχων του Κιέβου έδινε ο αξιωματικός (φωτογραφία αρχείου) | REUTERS/Oleksandr Ratushniak

ΗΠΑ: Αξιωματικός έδινε απόρρητες πληροφορίες για την Ουκρανία σε «γυναίκα» που γνώρισε online

Protagon Team Protagon Team 6 Μαρτίου 2024, 15:33
Πληροφορίες για τις ενέργειες των ΗΠΑ και άλλων συμμάχων του Κιέβου έδινε ο αξιωματικός (φωτογραφία αρχείου)
|REUTERS/Oleksandr Ratushniak

ΗΠΑ: Αξιωματικός έδινε απόρρητες πληροφορίες για την Ουκρανία σε «γυναίκα» που γνώρισε online

Protagon Team Protagon Team 6 Μαρτίου 2024, 15:33

Ενας απόστρατος αξιωματικός του αμερικανικού στρατού φέρεται να έστειλε μυστικό υλικό για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, σε κάποιον που ισχυριζόταν ότι ήταν γυναίκα, την οποία είχε γνωρίσει σε ιστότοπο γνωριμιών.

Ο 63χρονος Ντέιβιντ Φράνκλιν Σλέιτερ, αντισυνταγματάρχης εν αποστρατεία, που κατείχε άκρως απόρρητη άδεια ασφαλείας στη Στρατηγική Διοίκηση των ΗΠΑ (Stratcom) που εδρεύει στη Νεμπράσκα, μέχρι το 2022, κατηγορήθηκε για κοινοποίηση απόρρητων πληροφοριών.

Ο Σλέιτερ συμμετείχε σε απόρρητες ενημερώσεις στα πρώτα στάδια της εισβολής της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους, σύμφωνα με τους εισαγγελείς.

Φέρεται να έστειλε μυστικές πληροφορίες σε ένα άτομο που ισχυριζόταν ότι ήταν γυναίκα η οποία ζει στην Ουκρανία, που είχε επικοινωνήσει μαζί του μέσω ιστότοπου γνωριμιών, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Ο Σλέιτερ τέθηκε υπό κράτηση στη Νεμπράσκα το Σάββατο, αφού κατηγορήθηκε για συνωμοσία για τη μετάδοση απόρρητων πληροφοριών σχετικά με την εθνική άμυνα.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, «η γυναίκα» τού είχε ζητήσει επανειλημμένα απόρρητες πληροφορίες σε σειρά μηνυμάτων.

Στις 11 Μαρτίου το άτομο φέρεται να ρώτησε τον Σλέιτερ: «Αγαπητέ μου, τι φαίνεται στις οθόνες στην ειδική αίθουσα; Είναι πολύ ενδιαφέρον».

Τέσσερις μέρες αργότερα, αποκάλεσε τον Σλέιτερ ως «η αγάπη μου που μου δίνει κρυφά πληροφορίες» και ρώτησε: «Πώς ήταν οι συναντήσεις σας; Επιτυχείς?”

Και συνέχισε: «Παρεμπιπτόντως, ήσουν ο πρώτος που μου είπες ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ ταξιδεύουν με τρένο και μόλις τώρα (ήδη το απόγευμα) αυτό ανακοινώθηκε στις ειδήσεις μας».

Στις 18 Μαρτίου, τέσσερις εβδομάδες μετά την εισβολή της Ρωσίας, το άτομο ρώτησε: «Αγαπητέ Ντέιβ, έχουν το ΝΑΤΟ και ο Μπάιντεν κάποιο μυστικό σχέδιο να μας βοηθήσουν;»

Μέρες αργότερα, το άτομο αποκάλεσε τον Σλέιτερ «μυστικό μου πράκτορα» και ζήτησε πληροφορίες για μια χώρα «άμεσα», το όνομα της οποίας έχει διαγραφεί στο κατηγορητήριο.

Στις 14 Απριλίου, το άτομο είπε: «Γλυκέ μου Ντέιβ, ευχαριστώ για τις πολύτιμες πληροφορίες, είναι υπέροχο που δύο αξιωματούχοι από τις ΗΠΑ πηγαίνουν στο Κίεβο».

Στις 19 Απριλίου έγραψε: «Ντέιβ, ελπίζω αύριο το ΝΑΤΟ να ετοιμάσει μια πολύ δυσάρεστη “έκπληξη” για τον Πούτιν! Θα μου πεις;»

Ο Σλέιτερ φέρεται να ανταποκρίθηκε στα αιτήματα παρέχοντας απόρρητες πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένου υλικού για «στρατιωτικούς στόχους στον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας».

Λέγεται επίσης ότι έστειλε μυστικό υλικό για τις ρωσικές στρατιωτικές δυνατότητες.

Εάν καταδικαστεί, ο Σλέιτερ αντιμετωπίζει έως και 10 χρόνια ποινή φυλάκισης για καθεμία από τις τρεις κατηγορίες εναντίον του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...