671
Η Κριστίν Λαγκάρντ είναι πάντα κομψή και κατά τη Bild αυτό την καθιστά... εχθρό του λαού | CreativeProtagon

Η πικρόχολη Bild και η Luxury Λαγκάρντ

Protagon Team Protagon Team 5 Νοεμβρίου 2021, 07:15
Η Κριστίν Λαγκάρντ είναι πάντα κομψή και κατά τη Bild αυτό την καθιστά... εχθρό του λαού
|CreativeProtagon

Η πικρόχολη Bild και η Luxury Λαγκάρντ

Protagon Team Protagon Team 5 Νοεμβρίου 2021, 07:15

Την ώρα που οικονομικοί αναλυτές στην Ευρώπη και αλλού συζητούν τα πλεονεκτήματα της χαλαρής στάσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) απέναντι στην αύξηση του πληθωρισμού, κάποια από τα ΜΜΕ της Γερμανίας βάλλουν κατά της επικεφαλής της.

Μάλιστα, κάποιες από τις επιθέσεις που δέχεται η πρόεδρος της ΕΚΤ είναι προσωπικού χαρακτήρα, με την Γιοχάνα Τρικ του Politico να κάνει λόγο για ένα «ανακάτεμα εθνικών στερεοτύπων και σεξισμού με σκοπό να παρουσιαστεί η Λαγκάρντ ως μία Γαλλίδα της υψηλής κοινωνίας που λατρεύει τη μόδα και δεν νοιάζεται για τους κοινούς ανθρώπους».

«Η Λαγκάρντ που λατρεύει την πολυτέλεια, καθιστά τους αποταμιευτές και τους συνταξιούχους φτωχότερους», βροντοφώναξε, για παράδειγμα, η Bild, η πρώτη σε κυκλοφορία εφημερίδα της Ευρώπης, την προηγούμενη εβδομάδα, μετά την απόφαση της ΕΚΤ να διατηρήσει αμετάβλητα και τα βασικά επιτόκιά της και το πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού.

Η δημοσιογράφος του Politico αναγνωρίζει ότι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι όντως βλέπουν την αγοραστική τους δύναμη να μειώνεται, καθώς ούτε ο μισθοί ούτε οι συντάξεις συμβαδίζουν με τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη, όπου τον Οκτώβριο έφτασε στο 4,1%. Αλλά σε αντίθεση με τη Γαλλία, λόγου χάρη, όπου ο κυβέρνηση αποστέλλει επιταγές των 100 ευρώ ούτως ώστε να συνδράμει όσους πλήττονται περισσότερο, στη Γερμανία επέλεξαν να μην προβούν στη λήψη παρόμοιων μέτρων ανακούφισης.

Η οργή μερίδας των γερμανικών ΜΜΕ όσον αφορά τον πληθωρισμό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι η ΕΚΤ και η πρόεδρός της εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι η αύξηση των τιμών είναι προσωρινή και, κατά συνέπεια, δεν είναι απαραίτητο να ληφθούν δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Η αρνητική, εάν όχι εχθρική, στάση του γερμανικού Τύπου όσον αφορά τις επιλογές της ΕΚΤ πρόκειται να απασχολήσει ιδιαίτερα και τον νέο  κεντρικό τραπεζίτη της Γερμανίας που θα αντικαταστήσει τον Γενς Βάιντμαν με την έλευση της νέας χρονιάς, καθώς θα κληθεί να πείσει τους συμπολίτες του ότι η σταθερότητα των τιμών εξακολουθεί να συγκαταλέγεται μεταξύ των κύριων στόχων της ΕΚΤ. Πάντως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πλέον στη Γερμανία η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και, μαζί και η επικεφαλής της, έχουν αρκετούς σφοδρούς επικριτές, εάν όχι εχθρούς.

Την περασμένη Τετάρτη, για παράδειγμα, επικαλούμενος την αυτοανακήρυξη του Ναπολέοντα σε αυτοκράτορα, ο σχολιαστής και πρώην αρχισυντάκτης της Handelsblatt Γκάμπορ Στάινγκαρτ κατηγόρησε την Κεντρική Τράπεζα για απόπειρα αρπαγής της εξουσίας. «Είμαστε μάρτυρες μιας αυτοανακήρυξης (της ΕΚΤ σε σωτήρα της νομισματικής ένωσης)», υποστήριξε στο ενημερωτικό του δελτίο Morning Briefing.

Η τελευταία φορά που ο γερμανικός Τύπος εξαπέλυσε τόσο σφοδρές, προσωπικού χαρακτήρα κατά της ΕΚΤ ήταν το 2011, όταν την προεδρία της τράπεζας ανέλαβε, τελικά, όχι ο γερμανός Αξελ Βέμπερ αλλά ο Ιταλός Μάριο Ντράγκι. «Mamma mia. Για τους Ιταλούς ο πληθωρισμός και η ζωή ταιριάζουν όσο τα ζυμαρικά και η σάλτσα ντομάτας», είχε σχολιάσει τότε η Bild.

Αυτή τη φορά, ωστόσο, δεδομένου ότι της ΕΚΤ ηγείται μία γυναίκα, το γερμανικό ταμπλόιντ επέλεξε να την επικρίνει και μέσα από το πρίσμα της μόδας. «Στη Λαγκάρντ αρέσει η πολυτελής μόδα, περιλαμβανομένου και του οίκου Channel, κερδίζει σχεδόν 40.000 ευρώ το μήνα — αλλά δεν φαίνεται να νοιάζεται για τις ανησυχίες των απλών ανθρώπων», υποστήριξε πικρόχολα η Bild, επονομάζοντάς την, μάλιστα, Luxury Lagarde.

Η εφημερίδα υπολόγισε επίσης ότι ο αυξανόμενος πληθωρισμός θα κοστίσει φέτος σε κάθε γερμανό αποταμιευτή έως 1.400 ευρώ, ποσό αμελητέο για την Κριστίν Λαγκάρντ, καθώς «με αυτά τα λεφτά θα μπορούσε να αγοράσει μόνον το μανίκι από ένα σακάκι Channel. Μερικά από τα πιο πολυτελή μπουφάν της προέδρου της ΕΚΤ κοστίζουν 7.000 ευρώ και παραπάνω», επισήμανε στους αναγνώστες της η Bild.

Στη δική του κατά μέτωπο επίθεση ο τηλεοπτικός σταθμός RTL σημείωσε πως η Κριστίν Λαγκάρντ θα μπορούσε κάλλιστα να εκτελεί χρέη επικεφαλής ενός οίκου μόδας. Στο πλαίσιο σχετικού ρεπορτάζ υποστηρίχτηκε επίσης πως η γυναίκα που κρατάει τα ηνία της κεντρικής τράπεζας της ευρωζώνης μεταδίδει ένα μήνυμα – «Μου αρέσει το ακριβό» – το οποίο είναι στην καλύτερη περίπτωση αμφισβητήσιμο, σύμφωνα, πάντα με τους Γερμανούς.

Πάντως η Κριστίν Λαγκάρντ, παραμένοντας προσηλωμένη στα καθήκοντά της, επανέλαβε την Τετάρτη πως «παρά την τρέχουσα αύξηση του πληθωρισμού, οι προοπτικές του μεσοπρόθεσμα παραμένουν υποτονικές», προσθέτοντας πως αυτό καθιστά απίθανη οποιαδήποτε αύξηση των επιτοκίων την επόμενη χρονιά. Η ΕΚΤ από την πλευρά της αρνήθηκε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο σχετικά με τις γερμανικές επικρίσεις για την πρόεδρό της.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...