424
Τα τελευταία χρόνια οι Σικελοί διαδηλώνουν συνεχώς κατά της Μαφίας. Το σύνθημα στη φανέλα του διαδηλωτή λέει: Ενας λαός που πληρώνει προμήθεια στους μαφιόζους δεν έχει αξιοπρέπεια | Flickr

Η Μαφία σπάει κόκαλα και νέμεται αποζημιώσεις για τροχαία!

Protagon Team Protagon Team 10 Αυγούστου 2018, 14:10
Τα τελευταία χρόνια οι Σικελοί διαδηλώνουν συνεχώς κατά της Μαφίας. Το σύνθημα στη φανέλα του διαδηλωτή λέει: Ενας λαός που πληρώνει προμήθεια στους μαφιόζους δεν έχει αξιοπρέπεια
|Flickr

Η Μαφία σπάει κόκαλα και νέμεται αποζημιώσεις για τροχαία!

Protagon Team Protagon Team 10 Αυγούστου 2018, 14:10

Τέτοιος ξεπεσμός είναι κατάντημα ακόμη και για τη Μαφία.

Οσο και αν έχει στενέψει ο κύκλος εργασιών εξαιτίας της κρίσης και του καλαβρέζικου ανταγωνισμού (Ντράγκετα) στο βασικό πεδίο εμπορίου και παροχής υπηρεσιών (ναρκωτικά, πορνεία, εκβιασμοί, φόνοι), τέτοια φτηνά κόλπα λεκιάζουν την «έντιμη κοινωνία» του σικελικού υποκόσμου. Ενδεχομένως σοκάρουν και τους αναγνώστες του Καμιλλέρι, αν όχι τον ίδιο. Μην πούμε κιόλας ότι γυρίζουν την Κόζα Νόστρα στον 19ο ένατο αιώνα – και όχι στην αυστηρή ενδοχώρα του όμορφου νησιού, αλλά στις πλιατσικοσυμμορίες του ναπολιτάνικου πεζοδρομίου (απαρχές Καμόρα).

Είναι ντροπή για το σικελικό έγκλημα!

Η είδηση που μεταδίδει ο βρετανικός Guardian επικαλούμενος το ιταλικό πρακτορείο ANSA είναι θλιβερή αλλά σαφής: οι μαφιόζοι πλέον ψαρεύουν στις στράτες και στον σιδηροδρομικό σταθμό του Παλέρμο πρεζάκηδες, μεθύστακες, μετανάστες, μπατίρηδες και διανοητικώς καθυστερημένους.

Να τους κάνουν τι;

Μα, «θύματα τροχαίων»! (Υπάρχει κάποιο άλλο σακατιλίκι πιο προσοδοφόρο;)

Το σχέδιο είναι απλό. Τους προτείνουν να τους ακρωτηριάσουν, να τους σπάσουν κάνα χέρι, κάνα πόδι, βάζοντας από πριν και λίγο πάγο πάνω στο σημείο κρούσεως, ώστε να «ψευτοπονέσουν», τους δελεάζουν με πακτωλούς ευρώ, εκείνοι πείθονται, τους ακρωτηριάζουν, εισπράττονται οι αποζημιώσεις από τις ασφαλιστικές για τα δήθεν τροχαία, οι μαφιόζοι ρίχνουν τους φτωχοδιάβολους με κάνα πενηντάρι ευρώ και τσεπώνουν για πάρτη τους τα χιλιάρικα (περί τα 150.000 ευρώ η αποζημίωση για έναν συνδυασμό συντριπτικών καταγμάτων – χέρι και πόδι, π.χ.).

Ετσι τουλάχιστον ιστορεί η Αστυνομία της σικελικής πρωτεύουσας τα διατρέξαντα σε σκοτεινά δωμάτια, θαλάμους κλινικών και νοσοκομείων, ασφαλιστικά γραφεία, τραπεζικά γκισέ.

Νοσοκόμοι και υπάλληλοι είναι αναμεμειγμένοι στο κόλπο. Και οι συλλήψεις, προσώρας έντεκα.

Ο επικεφαλής της αστυνομικής Αρχής του Παλέρμο Ροντόλφο Ρουπέρτι λέει ότι και οι μαφιόζοι και τα θύματά τους είναι συνένοχοι. «Προσπαθούμε να καθορίσουμε το συνολικό ποσό που εισέπραξαν από την απάτη με τα τροχαία ατυχήματα, αλλά και να προσδιορίσουμε ακριβώς τον χρόνο της απάτης, δηλαδή πόσα χρόνια συνέβαινε αυτή η ιστορία».

Εναυσμα για την αστυνομική έρευνα αποτέλεσε η εύρεση ενός ακρωτηριασμένου πτώματος τον Ιανουάριο του 2017, σε έναν δρόμο του Παλέρμο. Ηταν Τυνήσιος.

(Η ιστορία μας θα μπορούσε να τελειώσει με ορισμένες πικάντικες λεπτομέρειες, που νοστιμίζουν το θερινό απομεσήμερο όπως τα αλατοπιπερωμένα μπαρμπούνια τον ουρανίσκο του επιθεωρητή Μονταλμπάνο. Αλλά ας μην αφηγηθούμε πώς έγιναν οι «συνεδρίες» στα μπορντέλα, πώς και με τι θρυμματίστηκαν βραχίονες, κλείδες, γόνατα και κνήμες, πώς καταγράφηκαν τα ουρλιαχτά από την αστυνομική παρακολούθηση και τι φρίκη –ηχητική και μη- περιέχει το ανακριτικό υλικό. Ας πούμε μόνο ότι όσοι δέχθηκαν να συνεργαστούν με τους μαφιόζους για να τους σπάσουν τα κόκαλα, όπως και έγινε, ώστε να πετύχει η απάτη και οι ίδιοι τελικά να εισπράξουν ψίχουλα είναι συνολικώς εβδομήντα άτομα. Μήπως είναι λίγοι;)

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...