429
Ανθισμένες κερασιές με φόντο το όρος Φούτζι και τη λίμνη Καβαγκούτσι | REUTERS/Carlos Perez Gallardo

Η Ιαπωνία μπλοκάρει τη θέα των τουριστών στο όρος Φούτζι

Protagon Team Protagon Team 27 Απριλίου 2024, 19:27
Ανθισμένες κερασιές με φόντο το όρος Φούτζι και τη λίμνη Καβαγκούτσι
|REUTERS/Carlos Perez Gallardo

Η Ιαπωνία μπλοκάρει τη θέα των τουριστών στο όρος Φούτζι

Protagon Team Protagon Team 27 Απριλίου 2024, 19:27

Τα κινήματα αντιμετώπισης του υπερτουρισμού πληθαίνουν σε όλον τον κόσμο. Μετά την απαγόρευση κρουαζιερόπλοιων στη Βενετία και το εισιτήριο εισόδου στην πόλη –που διχάζει τους κατοίκους– αλλά και τις διαμαρτυρίες στην Ιβηρική, σειρά έχει η Ιαπωνία.

Οι αρχές σχεδιάζουν να κατασκευάσουν ένα μεγάλο μαύρο φράχτη που θα κρύβει τη θέα προς το όρος Φούτζι από συγκεκριμένα σημεία. Να σημειώσουμε ότι η Ιαπωνία γενικά θέτει κανόνες συμπεριφοράς στα τουριστικά αξιοθέατά της, όπως η απαγόρευση κυκλοφορίας των τουριστών στα σοκάκια της συνοικίας Γκιόν με τις γκέισες, στο Κιότο.

Οι κάτοικοι της περιοχής Φουτζικαουαγκουτσίκο, στους πρόποδες του όρους Φούτζι, κατηγορούν κυρίως τους ξένους τουρίστες ότι πετούν σκουπίδια και παρκάρουν παράνομα, αναζητώντας το ιδανικό σημείο για την τέλεια φωτογραφία του όρους.

Στην περιοχή υπάρχουν και αρκετά μαγαζιά, όπως το μίνι μάρκετ Lawson που εμφανίζεται σε πρώτο πλάνο σε πολλές φωτογραφίες και βίντεο, ενώ πίσω του υψώνεται μία από τις πιο διάσημες φυσικές ομορφιές της Ιαπωνίας.

Αξιωματούχος των δημοτικών αρχών της πόλης ανέφερε στο BBC ότι δεν ήξεραν πλέον τι να κάνουν αντιμετωπίζοντας ανάρμοστες συμπεριφορές τουριστών που έφταναν στο σημείο ακόμη και να σκαρφαλώνουν σε στέγες για να έχουν την τέλεια λήψη.

Κατασκευή φράχτη

Η κατασκευή του φράχτη που θα έχει ύψος 2,5 μέτρα και μήκος 20 μέτρα, θα αρχίσει την επόμενη εβδομάδα, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο δημοτικός αξιωματούχος της περιοχής.

«Είναι λυπηρό που πρέπει να το κάνουμε αυτό, λόγω μερικών τουριστών που δεν μπορούν να σεβαστούν τους κανόνες», είπε.

Πριν λάβουν το δραστικό μέτρο, εκπρόσωποι των αρχών είχαν τοποθετήσει πινακίδες, ενώ τόνισαν ότι οι τουρίστες αγνόησαν τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις.

Ο φράχτης έχει επίσης στόχο να προστατεύσει ένα κοντινό οδοντιατρείο, του οποίου ο ιδιοκτήτης δυσανασχετεί με τους επισκέπτες που παρκάρουν στον χώρο του χωρίς άδεια και ανεβαίνουν στην οροφή του κτιρίου για να τραβήξουν φωτογραφίες.

Στην Ιαπωνία υπάρχει αυτή τη στιγμή μια τουριστική έκρηξη καθώς για πρώτη φορά τον Μάρτιο, ο αριθμός των επισκεπτών ξεπέρασε τα τρία εκατομμύρια. Ωστόσο, η αύξηση του τουρισμού προκαλεί και προβλήματα.

Περιορισμοί στην ορειβασία

Η αθρόα προσέλευση ορειβατών για το όρος Φούτζι οδήγησε τις αρχές να χρεώνουν το καλοκαίρι εισιτήριο 13 δολαρίων στους πεζοπόρους, ώστε να περιορίσουν τον αριθμό όσων θέλουν να φτάσουν στην κορυφή του βουνού.

Από τον συνωστισμό στη διαδρομή προς το ψηλότερο βουνό της Ιαπωνίας έχουν αυξηθεί οι τραυματισμοί, ενώ το μονοπάτι γεμίζει σκουπίδια.

Ο αριθμός των ατόμων που θα μπορούν να περπατήσουν στο διάσημο μονοπάτι Γιοσίντα θα περιοριστεί σε 4.000 ημερησίως. Επίσης, δεν θα τους επιτρέπεται να ξεκινούν μεταξύ 16:00 και 02:00, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να σταματήσουν οι αναρριχήσεις χωρίς διαλείμματα στην κορυφή των 3.776 μέτρων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...