256
Από εβδομάδα η γερμανική Βουλή θα συζητήσει το νομοσχέδιο περί εξάλειψης των ορυκτών καυσίμων από τη θέρμανση των κατοικιών | REUTERS/Nadja Wohlleben

Η γερμανική κυβέρνηση πανέτοιμη για την πράσινη μετάβαση

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουνίου 2023, 14:05
Από εβδομάδα η γερμανική Βουλή θα συζητήσει το νομοσχέδιο περί εξάλειψης των ορυκτών καυσίμων από τη θέρμανση των κατοικιών
|REUTERS/Nadja Wohlleben

Η γερμανική κυβέρνηση πανέτοιμη για την πράσινη μετάβαση

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουνίου 2023, 14:05

Στο μείζον ζήτημα για τη Γερμανία (και όχι μόνο για αυτή) της νέου τύπου θέρμανσης, απαλλαγμένης από ορυκτά καύσιμα, ομονόησαν τα τρία συγκυβερνώντα κόμματα, το παραδοσιακό Σοσιαλδημοκρατικό, το φιλελεύθερο Ελεύθερο Δημοκρατικό και το αριστερίστικο-οικολογικό Πράσινοι. Πράγμα που σημαίνει ότι άρχισε η διαδικασία που θα εξοβελίσει το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο από τους λέβητες και τους καυστήρες των γερμανικών σπιτιών.

Οι τελευταίες λεπτομέρειες του ενδοκυβερνητικού κομπρεμί ρυθμίστηκαν, έτσι το σχετικό νομοσχέδιο περί σταδιακής κατάργησης της θέρμανσης με φυσικό αέριο και πετρέλαιο θα συζητηθεί και θα υπερψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα στην Bundestag, λίγο πριν από τη θερινή αναστολή της λειτουργίας της λόγω διακοπών. Οπως σχολίασε το Politico, αυτός ο νόμος είναι το αγκωνάρι στις προσπάθειες της Γερμανίας να οικοδομήσει ένα «πράσινο μέλλον», μειώνοντας τις εκπομπές του θερμοκηπίου.

Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δεν έδωσε πληροφορίες για τη συμφωνία που επετεύχθη, είπε πάντως ότι βασίζεται σε ευρύτερες κατευθυντήριες γραμμές, συμπεφωνημένες εδώ και καιρό. Ωστόσο, λίγο έλειψε να προκληθεί κυβερνητική κρίση προ ημερών, αφού οι φανατικοί της αλλαγής, οι Πράσινοι, με τον δικό τους Πράσινο αντικαγκελάριο Ρόμπερτ Χάμπεκ είχαν πιέσει σε βαθμό να προκαλέσουν την αντίδραση των Ελευθεροδημοκρατών και, βέβαια, όλης της αντιπολίτευσης.

Ο Χάμπεκ, κάποτε από τους πιο δημοφιλείς πολιτικούς της Γερμανίας, είδε τα ποσοστά αποδοχής του να πέφτουν κατακόρυφα, ενώ το κόμμα του έχασε και αυτό σημαντική υποστήριξη στις δημοσκοπήσεις, παρατήρησε το Politico. Μάλιστα, αυτές οι ενδοκυβερνητικές τριβές για τα ορυκτά καύσιμα συνετέλεσαν στη δημοσκοπική άνοδο του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (ΑfD), το οποίο κατέκτησε τη δεύτερη θέση στα γκάλοπ, πίσω από τους Χριστιανοδημοκράτες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...