698
Η βασίλισσα Ελισάβετ Β' με τον πρίγκιπα Αντριου το 2013. Τώρα η μαμά προσπαθεί να κλείσει το θέμα του γιου όσο πιο γρήγορα μπορεί | Photo by Max Mumby/Indigo/Getty Images)

Η Ελισάβετ πλήρωσε για να βγάλει λάδι τον πρίγκιπα Αντριου

Protagon Team Protagon Team 16 Φεβρουαρίου 2022, 15:22
Η βασίλισσα Ελισάβετ Β' με τον πρίγκιπα Αντριου το 2013. Τώρα η μαμά προσπαθεί να κλείσει το θέμα του γιου όσο πιο γρήγορα μπορεί
|Photo by Max Mumby/Indigo/Getty Images)

Η Ελισάβετ πλήρωσε για να βγάλει λάδι τον πρίγκιπα Αντριου

Protagon Team Protagon Team 16 Φεβρουαρίου 2022, 15:22

Πόσα χρειάζονται για να θαφτεί κάτω από το χαλί η αλήθεια για τον πρίγκιπα Αντριου, το τρίτο παιδί της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ και ένατο στη σειρά διαδοχής του βρετανικού θρόνου; Περίπου 12 εκατ. στερλίνες. Τόσα έγραψαν οι βρετανικές εφημερίδες ότι στοίχισε ο εξωδικαστικός συμβιβασμός με τη Βιρτζίνα Τζιούφρι, η οποία τον κατηγορούσε ότι την είχε κακοποιήσει σεξουαλικά όταν εκείνη ήταν 16 ετών.

Ο 61χρονος σήμερα Αντριου ενεπλάκη στο σκάνδαλο του μεγιστάνα και προαγωγού Τζέφρι Επστάιν και μια νομική διαδικασία ξεκίνησε εναντίον του σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης: Η Βιρτζίνια Τζιούφρι υποστήριξε ότι ως θύμα του δικτύου εμπορίου λευκής σάρκας που είχε δημιουργήσει ο Επστάιν, την είχαν «δανείσει» σε διάφορους ισχυρούς άνδρες, ένας εκ των οποίων ήταν και ο πρίγκιπας Αντριου. Η Τζιούφρι είπε ότι ο δούκας του Γιορκ τής είχε επιτεθεί τρεις φορές όταν εκείνη ήταν ανήλικη. Ο Αντριου αρνήθηκε την κατηγορία και μάλιστα σε συνέντευξή του στο BBC Newsnight το 2019 υποστήριξε ότι δεν θυμάται καν να έχει συναντήσει τη Βιρτζίνια.

Βέβαια στο δικαστήριο κατατέθηκαν πειστήρια για τη σχέση τους, ακόμα και φωτογραφίες του Αντριου με τη Βιρτζίνια.

Πρίγκιπας Αντριου και Βιρτζίνα Τζιούφρι σε φωτογραφία που περιήλθε στην κατοχή των αμερικανικών δικαστικών αρχών (US District Court/ Southern District Court of New York)

Το βράδυ της Τρίτης στο δικαστήριο κατέφθασε έγγραφο εξωδικαστικού συμβιβασμού: έγραφε ότι ο δούκας, που συνέχισε να αρνείται κάθε κατηγορία, θα πλήρωνε ένα άγνωστο ποσό και η υπόθεση θα έκλεινε εκεί, χωρίς ομολογίες ενοχής, χωρίς αναζήτηση της αλήθειας.

Το ποσό αυτό ήταν, σύμφωνα με την Daily Mail, 12 εκατ. στερλίνες, πολλά από τα οποία τα πλήρωσε η ίδια η βασίλισσα προκειμένου να κλείσει η υπόθεση εγκαίρως και να μην επηρεάσει τους εορτασμούς του Πλατινένιου Ιωβηλαίου, τη συμπλήρωση δηλαδή 70 ετών από την άνοδό της στον θρόνο της Βρετανίας. Τα χρήματα θα δοθούν σε οργάνωση που έχει συστήσει η Βιρτζίνια Τζιούφρι για τα θύματα κακοποίησης.

Η Daily Mail μιλάει για «γελοιοποιημένο πρίγκιπα» και τονίζει το παράδοξο: η βασίλισσα να πληρώνει για να κλείσει η υπόθεση και να μη στιγματιστεί το Ιωβηλαίο, από το οποίο όμως ο γιος της αποκλείστηκε!

Το Μπάκιγχαμ δεν σχολίασε τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, ούτε φυσικά επιβεβαίωσε την «οικονομική συμβολή» της βασίλισσας ώστε να συγκεντρωθεί το ποσό.

Το BBC ωστόσο, σε ανάλυσή του για το πού βρίσκει λεφτά ο πρίγκιπας, εγείρει κάποια ζητήματα.

Το τρίτο τέκνο της βασίλισσας, μετά τον πρίγκιπα Κάρολο και την Αννα, έχει παραιτηθεί από το 2019 των βασιλικών καθηκόντων του, άρα έκτοτε δεν εισπράττει από το ταμείο που έχει συσταθεί ως χορηγός της βασιλικής οικογένειας. Μολονότι έχει χάσει τους στρατιωτικούς τίτλους του, εισπράττει μια σύνταξη της τάξεως των 20.000 στερλινών τον χρόνο.

Στο μεταξύ έχει βγάλει πωλητήριο για το πολυτελές σαλέ του στο Βερμπιέ της Ελβετίας, το οποίο είχε αγοράσει περίπου 10 εκατ. στερλίνες πριν από επτά χρόνια. Το 2007 είχε πουλήσει την οικία του στο Σάνινγκχιλ Παρκ για 15 εκατ. στερλίνες στον Τιμόρ Κουλιμπάγεβ, γαμπρό τού τότε προέδρου του Καζακστάν. Ηταν το δώρο που του είχε δώσει η βασίλισσα Ελισάβετ για τον γάμο του με τη Σάρα Φέργκιουσον.

Τα βρετανικά πρωτοσέλιδα την Τετάρτη μονοπώλησε η είδηση του συμβιβασμού, όμως το ενδιαφέρον «τραβούν» οι υπότιτλοι: Ποιο το μέλλον του δούκα του Γιορκ στον δημόσιο βίο; Ηδη από τον Ιανουάριο, η Ελισάβετ Β’ είχε αποφασίσει να αφαιρέσει τους περισσότερους βασιλικούς και στρατιωτικούς τίτλους του Αντριου και φυσικά όλα τα έσοδα που του παρέχονταν από την υπηρεσία του στο Στέμμα. Η πιο εκκωφαντική απώλεια μάλιστα είναι ότι πλέον, επισήμως, δεν δικαιούται καν το τίτλο της «Αυτού Βασιλικής Υψηλότητος».

Δούκας του Γιορκ. Για πόσο ακόμα; (REUTERS/John Sibley/File Photo)

Παράλληλα, όπως επισήμανε η Deutsche Welle, ο δούκας του Γιορκ είχε υπό την αιγίδα του περίπου 200 φιλανθρωπικούς και άλλους οργανισμούς. Οταν το σκάνδαλο ξέσπασε, πολλοί από αυτούς θέλησαν από μόνοι τους να διακόψουν τη σχέση τους με τον πρίγκιπα, ενώ τώρα χάνει κάθε δικαίωμα εκπροσώπησης της βασιλικής οικογένειας στους οργανισμούς αυτούς. Παράλληλα, η βουλευτής των Εργατικών Ρέιτσελ Μάσκελ, η οποία εκπροσωπεί το Γιορκ στο βρετανικό κοινοβούλιο, ζητά τώρα από τον πρίγκιπα Αντριου να αποποιηθεί τον τίτλο του «δούκα του Γιορκ», ως ένδειξη σεβασμού στον λαό του Γιορκ.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...