481
Το εργοστάσιο λιγνίτη Neurath στη Γερμανία, βορειοδυτικά της Κολωνίας | REUTERS

Γερμανία: Τέλος στον άνθρακα έως το 2038

Protagon Team Protagon Team 17 Ιανουαρίου 2020, 12:37
Το εργοστάσιο λιγνίτη Neurath στη Γερμανία, βορειοδυτικά της Κολωνίας
|REUTERS

Γερμανία: Τέλος στον άνθρακα έως το 2038

Protagon Team Protagon Team 17 Ιανουαρίου 2020, 12:37

Η γερμανική κυβέρνηση και οι πρωθυπουργοί των κρατιδίων συμφώνησαν να κλείσουν τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας, που λειτουργούν με άνθρακα, έως το 2038.

Μάλιστα, το τέλος του λιγνίτη (η πιο ρυπογόνα μορφή άνθρακα) ενδέχεται να γίνει τρία χρόνια νωρίτερα.

Το σχέδιο περιλαμβάνει αποζημίωση ύψους 40 δισ ευρώ για τις πληγείσες περιοχές και τους εργαζόμενους στη βιομηχανία άνθρακα.

Οπως γράφει το BBC, 250.000 άτομα εργάζονται στον τομέα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, πολύ περισσότερα από ό,τι στην βιομηχανία άνθρακα, η οποία φέρει μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας.

Η αποζημίωση των 40 δισ. ευρώ θα δοθεί σε τέσσερα γερμανικά κρατίδια, στα οποία λειτουργούν ορυχεία λιγνίτη και εργοστάσια με άνθρακα: Σαξονία-Ανχαλτ, Σαξονία, Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία και Βρανδεμβούργο.

Τα περισσότερα χρήματα θα δοθούν για καινούργιες υποδομές και την επανεκπαίδευση των εργαζομένων για να βρουν νέες δουλειές στις ίδιες περιοχές.

Τα ορυχεία και οι εταιρείες ενέργειας επίσης θα λάβουν αποζημίωση. Στη δυτική Γερμανία, θα φτάσει τα 2,6 δισ. ευρώ και στην ανατολική, τα 1,75 δισ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα επόμενα δύο χρόνια, σταματά και η χρήση πυρηνικής ενέργειας στη χώρα.

Το σχετικό νομοσχέδιο για την έξοδο από τον άνθρακα αναμένεται να ψηφιστεί στα μέσα της χρονιάς.

Σήμερα, το ένα τρίτο της ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία προέρχεται από τον άνθρακα, κατά κύριο λόγο από την καύση λιγνίτη.

Η Γερμανία είναι η νούμερο ένα παραγωγός χώρα λιγνίτη στον κόσμο.

Οι πηγές της ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία

Πρόκειται για τη δεύτερη, μέσα σε τρεις ημέρες, σημαντική «πράσινη» κίνηση της γερμανικής κυβέρνησης, που ανακοίνωσε ένα μεγαλόπνοο δεκαετές σχέδιο ύψους 86 δισ. ευρών για την αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας.

Η Γερμανία ξεκινά κάτι πολύ σημαντικό, σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών, Ολαφ Σολτς. «Και είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε».

Η υπουργός Περιβάλλοντος, Σβένια Σούλτσε, πρόσθεσε ότι η Γερμανία είναι «η πρώτη χώρα που αφήνει πίσω της την πυρηνική ενέργεια και τον άνθρακα».

Το 2017, η χρήση λιγνίτη στη Γερμανία έφτασε το 44% του συνόλου της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Δεύτερη ήταν η Πολωνία με 16%, η Τσεχία και η Ελλάδα με 10%, η Βουλγαρία με 9% και η Ρουμανία με 7%, σύμφωνα με την Eurostat.

Οι μεγαλύτερες λιγνιτοπαραγωγές χώρες της ΕΕ, το 2017. Η Ελλάδα στην τρίτη θέση, μαζί με την Τσεχία

Την ίδια χρονιά, 359 εκατ. λιγνίτη χρησιμοποιήθηκαν σε εργοστάσια ενέργειας της ΕΕ, για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας, μαζί με 150 εκατ. τόνους άνθρακα.

Στόχος της Γερμανίας είναι να παράγει τουλάχιστον το 65% της ηλεκτρικής της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, δηλαδή χωρίς τη χρήση άνθρακα, έως το 2030.

Τα περισσότερα από τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ, στοχεύουν να μηδενίσουν το ισοζύγιο του άνθρακα έως το 2050, δηλαδή να εξισορροπήσουν τις εκπομπές άνθρακα με μέτρα μείωσής τους, όπως είναι η φύτευση δέντρων.

Μόνο η Πολωνία έχει ζητήσει -και έχει λάβει προσωρινά- την εξαίρεση από αυτό τον στόχο, καθώς η οικονομία της βασίζεται κυρίως στον άνθρακα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...