540
Εκτακτα μέτρα ασφαλείας σε αεροδρόμιο του Βερολίνου το Σαββατοκύριακο | REUTERS/Fabrizio Bensch

Η Γερμανία γλίτωσε από τρομοκρατική επίθεση χάρη σε τρεις Σύρους

Protagon Team Protagon Team 11 Οκτωβρίου 2016, 14:58
Εκτακτα μέτρα ασφαλείας σε αεροδρόμιο του Βερολίνου το Σαββατοκύριακο
|REUTERS/Fabrizio Bensch

Η Γερμανία γλίτωσε από τρομοκρατική επίθεση χάρη σε τρεις Σύρους

Protagon Team Protagon Team 11 Οκτωβρίου 2016, 14:58

Η σύλληψη που έγινε μέσα στη νύχτα, ξημερώματα της Δευτέρας στη Λειψία, καθησύχασε για λίγο τους Γερμανούς που προσπαθούν να συνηθίσουν στην ιδέα ότι ανάμεσα στους πολίτες και τους αμέτρητους πρόσφυγες που γίνονται δεκτοί στη χώρα μπορεί να κυκλοφορούν και τρομοκράτες.

Παράλληλα όμως ανέδειξε στην επιφάνεια μία ενδιαφέρουσα ιστορία για τους νέους πολίτες της χώρας: τρεις Σύροι ήταν αυτοί που παραπλάνησαν τον καταζητούμενο και τον συνέλαβαν παραδίδοντάς στις Αρχές και μάλιστα δεμένο!

Κέρδισαν έτσι και τα καλά λόγια της Ανγκελα Μέρκελ: «Το ευχαριστώ και η αναγνώρισή μας πηγαίνουν στον άνδρα από τη Συρία που πληροφόρησε την Αστυνομία για το πού βρίσκεται ο ύποπτος», είπε τη Δευτέρα η εκπρόσωπος της καγκελαρίου.

Ο ύποπτος που συνελήφθη από τις Αρχές ονομάζεται Τζάμπερ αλ Μπακρ, Σύρος ηλικίας 22 ετών που έχει καταγραφεί ως πρόσφυγας το 2015 όταν έφτασε στη Γερμανία.

leipzig-syrian
Ο ύποπτος δεμένος στο σαλόνι του σπιτιού των Σύρων που τον εντόπισαν (bild.de)

Η σύλληψη ήταν η κατάληξη ενός ανθρωποκυνηγητού που είχε ξεκινήσει το Σάββατο, όταν η Αστυνομία στο Κέμνιτς, πόλη που βρίσκεται κοντά στη Λειψία, επιχείρησε να συλλάβει στο διαμέρισμά του τον Αλ Μπακρ μετά από πληροφορίες ότι σχεδίαζε άμεσα τρομοκρατική επίθεση.

Ωστόσο, ο ύποπτος κατάφερε τότε να διαφύγει και να φτάσει στη Λειψία. Ενδιάμεσα είχε έρθει σε επαφή μέσω Ιντερνετ με άλλους Σύρους αναζητώντας δήθεν στέγη ως πρόσφυγας, ενώ ξύρισε και το κεφάλι του για να αλλάξει την εμφάνισή του.

Την Κυριακή, ο ύποπτος πλησίασε έναν άλλο Σύρο στον σιδηροδρομικό σταθμό της Λειψίας και τον ρώτησε εάν μπορεί να διανυκτερεύσει στο σπίτι του. Ο άνδρας τον προσκάλεσε στο σπίτι του, ωστόσο ενημέρωσε παράλληλα την Αστυνομία καθώς είχε ακούσει ότι καταζητείται από τις Αρχές.

Τότε τρεις συμπατριώτες του Αλ Μπακρ τον κράτησαν με τη βία σε διαμέρισμα και, όταν τον αναγνώρισαν, τον παρέδωσαν δεμένο στην αστυνομία. «Επιχείρησε να μας δωροδοκήσει» είπε ένας από αυτούς στο τηλεοπτικό δίκτυο RTL. «Του είπαμε ότι όσα και να μας δώσει δεν πρόκειται να τον αφήσουμε ελεύθερο», προσέθεσε για να συμπληρώσει ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορούσε να δεχτεί κάτι τέτοιο «εδώ στη Γερμανία, τη χώρα που άνοιξε τις πόρτες της για εμάς», όπως ανέφερε και η Deutsche Welle.

Οι ειδικές δυνάμεις της Αστυνομίας συνέλαβαν τον ύποπτο στο διαμέρισμα των συμπατριωτών τους. «Κουραστήκαμε, αλλά είμαστε πανευτυχείς: ο ύποπτος για τρομοκρατική δράση Αλ Μπακρ συνελήφθη μέσα στη νύχτα στη Λειψία», ανακοίνωσαν αργότερα στο Twitter οι αστυνομικές αρχές της Λειψίας.

Το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa εκτιμά ότι η Γερμανία γλίτωσε μια τρομοκρατική επίθεση σε κλίμακα παρόμοια με αυτές στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες.

Πληροφορίες από γερμανικά μέσα αναφέρουν ότι στο διαμέρισμά του εντοπίστηκε σημαντική ποσότητα εκρηκτικών, μεταξύ άλλων ένα κιλό χημικών, μισό κιλό μείγματος εκρηκτικής ύλης αλλά και πυροκροτητές που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή βόμβας.

Ο Αλ Μπακρ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, διατηρούσε διασυνδέσεις με το ISIS μέσω Διαδικτύου και φέρεται να είχε συζητήσει με τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους για πιθανούς στόχους, με κυριότερους τα αεροδρόμια του Βερολίνου. Στο Κέμνιτς συνελήφθη και άλλος ένας ύποπτος, ο οποίος φέρεται να είχε επαφές με τον Αλ Μπακρ.

Τα εκρηκτικά που κατασχέθηκαν ήταν του ίδιου τύπου με αυτά στη Γαλλία και το Βέλγιο και οι προετοιμασίες του Αλ Μπακρ παρόμοιες με αυτές στις δύο χώρες. «Πράξεις όπως αυτές που είδαμε στη Γαλλία και το Βέλγιο δεν αποκλείονται στη Γερμανία», εκτίμησε ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...