360
Η συμπρόεδρος των Πρασίνων Αναλένα Μπέρμποκ | Markus Schreiber/Pool via REUTERS

Γερμανία: Δημοσκοπική πρωτιά για τους Πράσινους και την Μπέρμποκ

Protagon Team Protagon Team 6 Μαΐου 2021, 22:22
Η συμπρόεδρος των Πρασίνων Αναλένα Μπέρμποκ
|Markus Schreiber/Pool via REUTERS

Γερμανία: Δημοσκοπική πρωτιά για τους Πράσινους και την Μπέρμποκ

Protagon Team Protagon Team 6 Μαΐου 2021, 22:22

Αν διεξάγονταν κοινοβουλευτικές εκλογές την Παρασκευή, οι Πράσινοι θα κατακτούσαν την πρώτη θέση και θα αποτελούσαν την ισχυρότερη δύναμη στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο, ενώ την συμπρόεδρό τους, Αναλένα Μπέρμποκ, θα την ψήφιζαν απευθείας και για καγκελάριο, σύμφωνα με δημοσκόπηση του πρώτου δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού δικτύου της Γερμανίας, του ARD.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση που διεξήγαγε η εταιρεία dimap, οι συγκυβερνώντες Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/ CSU) θα ελάμβαναν 23% (-4% σε σύγκριση με ανάλογη δημοσκόπηση τον Απρίλιο), ενώ το κόμμα των Πρασίνων θα ελάμβανε το 26% (+4%) του συνόλου των ψήφων.

Με την απώλεια τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων σε σύγκριση με την δημοσκόπηση του Απριλίου, τα δύο αδελφά κόμματα, το CDU και το CSU, χάνουν για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2019 την πρώτη θέση στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων.

Το επίσης συγκυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD) χάνει δύο ποσοστιαίες μονάδες και βρίσκεται τρίτο με το 14% των ερωτηθέντων, μπροστά από την Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD), η οποία θα ελάμβανε 12% (+1%).

Ακολουθούν οι Φιλελεύθεροι (FDP) με 11%, οι οποίοι αυξάνουν το ποσοστό τους κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες και έτσι προηγούνται της Αριστεράς (Die Linke) η οποία θα ελάμβανε 6% (-1%). Άλλα κόμματα θα ψήφιζε το 5%, δεν θα κατάφερνάν όμως να περάσουν το όριο του 5% για την εκπροσώπηση στην ομοσπονδιακή Βουλή.

Σύμφωνα με την έρευνα, η δυσαρέσκεια με τον μεγάλο συνασπισμό CDU/SPD παραμένει υψηλή αν και το ποσοστό δυσαρέσκειας μειώνεται κατά 2 μονάδες: σχεδόν τα δύο τρίτα (62%) των ερωτηθέντων είναι «πολύ λίγο» ή «καθόλου ικανοποιημένο» με το έργο των κομμάτων.

Επιπλέον, εάν οι Γερμανοί μπορούσαν να εκλέξουν άμεσα τον αρχηγό της κυβέρνησής τους, τότε η Πράσινη υποψήφια για την καγκελαρία Αναλένα Μπέρμποκ θα ελάμβανε τις περισσότερες ψήφους. Με το 28% των ψήφων, η συμπρόεδρος των Πρασίνων βρίσκεται μπροστά από τον υποψήφιο καγκελάριο του CDU και του CSU Άρμιν Λάσετ και τον υποψήφιο του SPD Όλαφ Σολτς, αφού και τους δύο θα ψήφιζε το 21% των ερωτηθέντων αντίστοιχα. Σχεδόν το ένα τρίτο των ερωτηθέντων πάντως (το 30%) δεν ήταν σίγουροι για το ποιόν θα ψήφιζαν ή δεν απάντησαν.

Τέλος, την Μπέρμποκ θα ψήφιζε απευθείας για καγκελάριο το 82% των ψηφοφόρων των Πρασίνων, τον Σολτς το 63% των Σοσιαλδημοκρατών, ενώ τον Λάσετ μόνο το 51% των ψηφοφόρων Χριστιανοδημοκρατών/ Χριστιανοκοινωνιστών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News