441
Ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ | EPA/OMER MESSINGER

Σρέντερ: Από την επιλογή του Λάσετ, θα κερδίσει… ο Σολτς – Απειρη η Μπέρμποκ

Protagon Team Protagon Team 28 Απριλίου 2021, 19:31
Ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ
|EPA/OMER MESSINGER

Σρέντερ: Από την επιλογή του Λάσετ, θα κερδίσει… ο Σολτς – Απειρη η Μπέρμποκ

Protagon Team Protagon Team 28 Απριλίου 2021, 19:31

Ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Αρμιν Λάσετ είναι ο σωστός υποψήφιος καγκελάριος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), αλλά και ότι από τη διαμάχη τους κερδισμένος θα βγει ο υποψήφιος του κόμματος του, ο σοσιαλδημοκράτης Όλαφ Σολτς.

«Ο Αρμιν Λάσετ χειρίστηκε με αυτοπεποίθηση την εσωτερική διαμάχη εξουσίας στο CDU και το CSU», δήλωσε στην ηλεκτρονική πύλη ειδήσεων T-Online, ο πρώην καγκελάριος.

Ωστόσο, δεν έχει να πει τίποτα το θετικό για την υποψήφια των Πρασίνων Αναλένα Μπέρμποκ: τη θεωρεί άπειρη και πιστεύει ότι το κόμμα της δεν μπορεί να ηγηθεί ενός εξαγωγικού βιομηχανικού κράτους όπως η Γερμανία με τις ηθικολογικές του προσεγγίσεις για την εξωτερική πολιτική.

Επικριτικά είναι τα σχόλιά του για τον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα ο πρόεδρος του CSU και πρωθυπουργός της Βαυαρίας. Ο Μάρκους Ζέντερ, εξήγησε ο Σρέντερ, «τον οποίο πάντα θεωρούσαν ένα άτομο με ιδιαίτερες ηγετικές ικανότητες, συμπεριφέρθηκε πολύ, πάρα πολύ προσεκτικά στην αρχή. Δεν είχε το θάρρος να πει: “Θέλω τώρα να γίνω καγκελάριος”. Ίσως ήταν λάθος του το γεγονός ότι περίμενε τόσο καιρό».

Ο σοσιαλδημοκράτης πρώην καγκελάριος βλέπει τον υποψήφιο καγκελάριο του κόμματός του, τον Όλαφ Σολτς, ως τον πραγματικό νικητή της εσωτερικής μάχης εξουσίας στο CDU και το CSU: «Από τη μία πλευρά, αυτές οι αντιπαραθέσεις βοηθούν τους Πράσινους, αλλά αυτό δεν θα είναι κάτι περισσότερο από παράσταση δευτεροκλασάτου θιάσου. Από την άλλη πλευρά, η εσωτερική τους διαμάχη βοηθά κάποιον που έχει σοβαρή κυβερνητική και διεθνή εμπειρία: τον Όλαφ Σολτς, ο οποίος θα βλέπει με γαλήνια ευχαρίστηση πώς το CDU και το CSU διχάζονται», εκτίμησε.

Ο Σρέντερ εξεφρασε επίσης σημαντικές αμφιβολίες σχετικά με την υποψήφια καγκελάριο των Πρασίνων Αναλένα Μπέρμποκ: «Δεν έχει κυβερνητική εμπειρία, δεν ξέρει πώς να σταθεί σε μεγάλους οργανισμούς, δεν έχει καμία διεθνή εμπειρία, εκτός από ότι ήταν επικεφαλής του γραφείου ενός Πράσινου ευρωβουλευτή – ό,τι και να μπορεί να σημαίνει αυτό», πρόσθεσε.

Επιπλέον, επέκρινε και το εκλογικό πρόγραμμα των Πρασίνων, ειδικά για την οικονομία: «Πιστεύω ότι πρέπει να συζητηθεί στην προεκλογική εκστρατεία ότι οι Πράσινοι με το πρόγραμμά τους και τους ανθρώπους τους δεν είναι ικανοί να ηγηθούν ενός βιομηχανικού έθνους όπως η Γερμανία. Δηλώσεις όπως η “προστασία του κλίματος χωρίς ναι μεν αλλά” θα πρέπει να εξηγηθούν πιο συγκεκριμένα, ειδικά δε το ερώτημα ποιος θα αναλάβει το κόστος μετά την πανδημία του κορονοϊού», τόνισε.

«Είναι επίσης απολύτως ασαφές, λαμβάνοντας υπόψη τις ηθικολογικές προσεγγίσεις των Πρασίνων για την εξωτερική πολιτική απέναντι στην Κίνα, τη Ρωσία, την Τουρκία ή τη Σαουδική Αραβία, με ποιον θα επιτρέπεται να έχει εμπορικές σχέσεις πλέον η Γερμανία στο μέλλον. Οι Πράσινοι έχουν εντελώς λανθασμένες ιδέες σχετικά με το πώς πρέπει να λειτουργεί ένα βιομηχανικό έθνος προσανατολισμένο στις εξαγωγές όπως η Γερμανία», κατεληξε ο Σρέντερ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...