391
Το προξενείο δεν είναι γκαλερί - εδώ έχουμε να κάνουμε με εμβλήματα του κράτους σε υπηρεσία του σκληρού πυρήνα του κράτους, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών | Menelaos Myrillas / SOOC

Γεραπετρίτης για ροζ σημαία: Αδιαπραγμάτευτη η ελευθερία της τέχνης – το προξενείο όμως δεν είναι γκαλερί

Protagon Team Protagon Team 20 Δεκεμβρίου 2023, 11:59
Το προξενείο δεν είναι γκαλερί - εδώ έχουμε να κάνουμε με εμβλήματα του κράτους σε υπηρεσία του σκληρού πυρήνα του κράτους, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών
|Menelaos Myrillas / SOOC

Γεραπετρίτης για ροζ σημαία: Αδιαπραγμάτευτη η ελευθερία της τέχνης – το προξενείο όμως δεν είναι γκαλερί

Protagon Team Protagon Team 20 Δεκεμβρίου 2023, 11:59

Της απόφασης να κατέβει η ροζ σημαία – δημιουργία της εικαστικού Τζώρτζια Λάλε- από το προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, υπεραμύνθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, επισημαίνοντας ότι το ζήτημα που προκλήθηκε, έχει να κάνει με το περιβάλλον όπου παρουσιάστηκε το έκθεμα, αλλά και με την ίδια την αποστολή της προξενικής Αρχής που -όπως τόνισε- οφείλει να φέρει ακέραια τα εμβλήματα και τα σύμβολα της χώρας,  ως η εικόνα της άλλωστε στο εξωτερικό.

«Η ελευθερία της τέχνης είναι αδιαπραγμάτευτη. Οταν όμως μιλάμε για υπηρεσίες τους σκληρού πυρήνα του κράτους, πρέπει να έχει ουδετερότητα όσον αφορά τα σύμβολα και τα εμβλήματα του κράτους», θέλησε να σημειώσει σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο υπουργός Εξωτερικών – με παρέμβαση του οποίου κατέβηκε τελικά το έκθεμα, προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις.

«Ως άνθρωπος και ως ακαδημαϊκός, υποστηρίζω την ελευθερία της τέχνης και της έκφρασης, ακόμη κι όταν είναι αιχμηρή και επιθετική. Εδώ νομίζω το ζήτημα έχει να κάνει σε σχέση με το περιβάλλον πουπαρουσιάστηκε το έκθεμα. Θα δεχόμουν να έχω το συγκεκριμένο έργο σε ένα μουσείο ή σε γκαλερί ή στο σπίτι. Εδώ όμως», παρατήρησε, «μιλάμε για μια ανάρτηση έργου στο ελληνικό προξενείο της Νέας Υόρκης. Πρόκειται για τον σκληρό πυρήνα του κράτους και την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό».

Και το προξενείο, τόνισε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας,  «οφείλει να φέρει ακέραια τα εμβλήματα και τα σύμβολα της χώρας και να εξυπηρετεί του ομογενείς και να έχει χαρακτήρα ουδέτερο. Δεν είναι γκαλερί και χώρος για έκθεση».

«Εμβλήματα και σύμβολα της χώρας εντός της λειτουργίας του σκληρού πυρήνα του κράτους οφείλουν να φαίνονται ακέραια. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορεί να το δεχτούν αυτό», συμπλήρωσε για τις αντιδράσεις που προκάλεσε η ανάρτηση της ροζ σημαίας στον χώρο του προξενείου. Αυτό -τόνισε- είναι σημαντικό για την ουδετερότητα του κράτους σε ό,τι αφορά τα σύμβολα του κράτους.

«Η λογική είναι ότι η ελευθερία της τέχνης είναι αδιαπραγμάτευτη. Οταν όμως μιλάμε για υπηρεσίες τους σκληρού πυρήνα του κράτους, πρέπει να έχει ουδετερότητα όσον αφορά τα σύμβολα και τα εμβλήματα του κράτους», επέμεινε ο κ. Γεραπετρίτης και κατέληξε για το θέμα που προέκυψε με τη δημιουργία της Τζώρτζια Λάλε και την απόφασή του να αφαιρεθεί από τον χώρο του προξενείου της Νέας Υόρκης:

«Το μήνυμα για την έμφυλη βία οφείλει να περνάει, όμως εδώ έχουμε εμβλήματα του κράτους σε υπηρεσία του σκληρού πυρήνα του κράτους. Οφείλαμε να έχουμε αυτή τη στάση».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...