554
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης στην παρουσία του στην εκπομπή «Αποτύπωμα» του Παύλου Τσίμα. Λίγο νωρίτερα είχε μιλήσει και στο CNN | SKAI/WebTV

Γεραπετρίτης: Ανοιχτό το ενδεχόμενο κλειστών δομών σε ξερονήσια

Protagon Team Protagon Team 6 Μαρτίου 2020, 11:01
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης στην παρουσία του στην εκπομπή «Αποτύπωμα» του Παύλου Τσίμα. Λίγο νωρίτερα είχε μιλήσει και στο CNN
|SKAI/WebTV

Γεραπετρίτης: Ανοιχτό το ενδεχόμενο κλειστών δομών σε ξερονήσια

Protagon Team Protagon Team 6 Μαρτίου 2020, 11:01

Ο ένας μετά τον άλλον, οι υπουργοί της κυβέρνησης σπεύδουν να αφήσουν ανοιχτό το ενδεχόμενο δημιουργίας κλειστών δομών για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες σε ακατοίκητα νησιά του Αιγαίου. Μετά τον αρμόδιο υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη (εδώ) και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα (εδώ), το σήμα έδωσε και ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ο λόγος του οποίου μετράει ιδιαίτερα στο Μέγαρο Μαξίμου –δεν είναι τυχαίο ότι ο υπουργός Επικρατείας έχει αναλάβει προσωπικά όλα τα ακανθώδη θέματα (από την τροπολογία για τον ΠΑΟΚ μέχρι να συνετίσει τον Κώστα Μουτζούρη).

Ο κ. Γεραπετρίτης, λοιπόν, μίλησε στον Σκάι, στην εκπομπή «Αποτύπωμα» του Παύλου Τσίμα, και άφησε και αυτός ανοιχτό το ενδεχόμενο κατασκευής κλειστών κέντρων κράτησης προσφύγων και μεταναστών στα λεγόμενα ξερονήσια του Αιγαίου. «Είναι προς όφελος της πατρίδας και των νησιωτών η δημιουργία κλειστών κέντρων στα νησιά. Εννοείται πως θα προχωρήσει η κατασκευή τους. Θα κινηθούμε πολύ γρήγορα. Οι αντιδράσεις έχουν πλέον καμφθεί», ανέφερε, και σε πιο συγκεκριμένη ερώτηση για ενδεχόμενη δημιουργία κλειστών κέντρων σε ακατοίκητα νησιά και κατά πόσο θα το δεχθούν οι Ευρωπαίοι, είπε: «Ολες οι προτάσεις είναι ανοιχτές, ακόμα και αυτές για τα ξερονήσια, αλλά ό,τι γίνει θα πρέπει να γίνει με βάση τους διεθνείς κανόνες και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια που θα σέβονται πρόσφυγες και μετανάστες».

Παράλληλα, ο κ. Γεραπετρίτης έκανε λόγο για «υβριδική επίθεση» που δέχεται η Ελλάδα, αναφορικά με την κατάσταση που εκτυλίσσεται στα σύνορα. «Η κρίση του 2015 προκλήθηκε από το μεγάλο κύμα μετανάστευσης, κυρίως τον πόλεμο της Μέσης Ανατολής, έχοντας τα χαρακτηριστικά της εθελούσιας κίνησης, επρόκειτο για ανθρώπους που αναζητούσαν ένα καταφύγιο από τον πόλεμο. Τώρα έχουμε μια διαφορετική περίπτωση, δεν πρόκειται κατά κυριολεξία για μεταναστευτική κρίση, αλλά μία νέα μορφή υβριδικής επίθεσης που έχει τα χαρακτηριστικά της άμεσης υποκίνησης από θεσμικό φορέα. Είναι πολύ πιο επικίνδυνη από εθελούσια κίνηση που δημιουργεί μια ανθρώπινη ασπίδα που αξιοποιείται για γεωπολιτικούς λόγους, γι’ αυτό αναβαθμίζει και σε πολύ πιο ισχυρά επίπεδα την ένταση αυτού του πολέμου», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Γεραπετρίτης μίλησε και στο αμερικανικό δίκτυο CNN, σε συνέντευξή του στη σπουδαία δημοσιογράφο Κριστιάν Αμανπούρ, η οποία τον περιέγραψε ως τον πιο κοντινό υπουργό στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο κ. Γεραπετρίτης ξεκαθάρισε στην Κριστιάν Αμανπούρ ότι στον Εβρο «δεν έχει γίνει χρήση υπερβολικής βίας. Δεν έχουν χρησιμοποιηθεί σφαίρες. Ο ελληνικός στρατός και οι δυνάμεις της ελληνικής αστυνομίας έχουν χρησιμοποιήσει κάθε είδους αναλογικών μέτρων, προκειμένου να κρατήσουν όλους αυτούς τους ανθρώπους μακριά από τα σύνορα της Ελλάδας».

Προσέθεσε ότι «τούρκοι αξιωματούχοι έχουν επιδοθεί σε μια υπερβολική προπαγάνδα. Υπάρχει ένα βίντεο, το οποίο παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο χθες, σύμφωνα με το οποίο όλοι οι άνθρωποι που έχουν συγκεντρωθεί στα ελληνικά σύνορα συνοδεύθηκαν από τις τουρκικές Αρχές. Υπήρξαν μηνύματα που ανέφεραν ότι τα σύνορα είναι ανοιχτά. Ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε προσωπικά ότι όλοι πρέπει να πάνε στα σύνορα και απείλησε την Ευρώπη με εισροή μεταναστών και προσφύγων» ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης.

Και υπενθύμισε ότι «από εκείνους που πέρασαν παράνομα τα ελληνικά σύνορα, μόνο 4% προέρχονται από τη Συρία. Επομένως, είναι εμφανές ότι όλο αυτό δεν έχει καμία σχέση με την κρίση στη Συρία. Στην πλειοψηφία τους, οι άνθρωποι προέρχονται από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και την υποσαχάρια Αφρική. Και, φυσικά, έχουν συγκεντρωθεί εκεί απευθείας από τις τουρκικές Αρχές. Μιλούν την τουρκική γλώσσα με μεγάλη άνεση, κάτι που σημαίνει ότι βρίσκονταν στη χώρα για αρκετά μεγάλο διάστημα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...