632
Φώφη Γεννηματά και Λεωνίδας Γρηγοράκος, σε παλαιότερη συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. Η πρώτη παράπλευρη απώλεια της αναταραχής λόγω Κυριάκου Μητσοτάκη είναι γεγονός | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Γεννηματά, Γρηγοράκος, το χρονικό ενός πολιτικού διαζυγίου

Μιχάλης Μιχαήλ Μιχάλης Μιχαήλ 15 Ιανουαρίου 2016, 09:55
Φώφη Γεννηματά και Λεωνίδας Γρηγοράκος, σε παλαιότερη συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. Η πρώτη παράπλευρη απώλεια της αναταραχής λόγω Κυριάκου Μητσοτάκη είναι γεγονός
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Γεννηματά, Γρηγοράκος, το χρονικό ενός πολιτικού διαζυγίου

Μιχάλης Μιχαήλ Μιχάλης Μιχαήλ 15 Ιανουαρίου 2016, 09:55

Η έκδηλη νευρικότητα στον χώρο της Κεντροαριστεράς λόγω της εκλογής του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ, ήταν τρόπον τινά αναμενόμενο ότι θα είχε παράπλευρες απώλειες: Τη διαγραφή από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Λεωνίδα Γρηγοράκου, με απόφαση της Φώφης Γεννηματά. Μπορεί να ξάφνιασε αλλά δεν υπήρξαν περιθώρια αποτροπής της.

Γιατί όμως η Φώφη Γεννηματά πήρε αυτήν την ακραία απόφαση; Μπορεί αφορμή να ήταν οι συνεχείς δηλώσεις του κ. Γρηγοράκου στα ΜΜΕ, με τις οποίες ασκούσε έντονη κριτική για την αρνητική στάση της σχετικά με την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αποκορύφωμα οι ευθείες βολές εναντίον της επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, όταν σε ραδιοφωνική συνέντευξή του υπονόησε ότι η κυρία Γεννηματά δεν μπορεί «να ανοίξει τους ορίζοντες του ΠΑΣΟΚ και να αναζητήσει νέες προσεγγίσεις στα μεγάλα προβλήματα», γιατι «έχει μια αγκύλωση σε κάτι το παλιό και το παρωχημένο».

Ομως αιτία είναι το γεγονός ότι οι σχέσεις ανάμεσά τους ήταν «στο κόκκινο» από την επομένη κιόλας των εκλογών του Σεπτεμβρίου. Η κυρία Γεννηματά δεν πρότεινε τον κ. Γρηγοράκο για τη θέση του Ε΄ Αντιπροέδρου της Βουλής προτιμώντας αντ’ αυτού τον Δημήτρη Κρεμαστινό, ούτε και του ανέθεσε καθήκοντα υπεύθυνου του τομέα Υγείας, μολονότι είχε διατελέσει αναπληρωτής υπουργός. Στη Χαριλάου Τρικούπη ισχυρίζονται ότι έχουν διαπιστώσει πως ο κ. Γρηγοράκος διαμόρφωνε «ιδιαίτερες σχέσεις» με συγκεκριμένα «συστήματα» του χώρου της Υγείας. Ο βουλευτής βεβαίως τα αρνείται όλα και τα θεωρεί προσχήματα για να δικαιολογηθεί η αυταρχική, όπως τη χαρακτηρίζει, απόφαση διαγραφής του.

Ωστόσο, καπνός χωρίς φωτιά δεν υπάρχει. Πρόκειται για αμοιβαία καχυποψία και εν τέλει για πολιτική διαφωνία. Ο κ. Γρηγοράκος θεωρεί ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ κωλυσιεργεί σκόπιμα και χρονοτριβεί στο να προχωρήσει στην ευρύτερη διεύρυνση του χώρου και τον μετασχηματισμό του σε εναίο φορέα, γιατί η στρατηγική της είναι να επανασυσταθεί ο κομματικός μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ και να προσβλέπει προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η απόφαση διαγραφής του κ. Γρηγοράκου αιφνιδίασε τη ΔΗΜΑΡ και τις κινήσεις πολιτών που συνεργάζονται στη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Οι εταίροι του ΠΑΣΟΚ δεν κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους επισημαίνοντας ότι δεν είχαν καμία ενημέρωση. Υπενθυμίζουν μάλιστα ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα «δεν είναι του ΠΑΣΟΚ αλλά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης»

Ασφαλώς οι ισχυρισμοί αυτοί απορρίπτονται από την κυρία Γεννηματά και τους συνεργάτες της. Δηλώνουν ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να γίνει «εφεδρεία ή ουρά», ούτε του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε της Νέας Δημοκρατίας. Διατείνονται, αναπόδεικτα μέχρι στιγμής, ότι υπάρχει ισχυρή τάση, με τη συνδρομή μέρους των ΜΜΕ, να προκύψει με άξονα τη ΝΔ ένας αντι-ΣΥΡΙΖΑ πόλος.

«Οποιος θεωρεί ότι το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη μπορούν να είναι προσάρτημα ή δορυφόρος της Νέας Δημοκρατίας και του κ. Μητσοτάκη, δεν έχει θέση στην κοινοβουλευτική μας ομάδα», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της διαγραφής του κ. Γρηγοράκου από την ΚΟ.

Επισημαίνουν ακόμη ότι η κυρία Γεννηματά είναι ειλικρινής στις προθέσεις της για τη συγκρότηση ενός πυλώνα της Κεντροαριστεράς με σοσιαλδημοκρατικά χαρακτηριστικά και ήδη ξεκίνησε τις επαφές της για την επίτευξή του. Συναντήθηκε με τον πρώην Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, ενώ σχεδιάζει να δει όλες τις προσωπικότητες του χώρου χωρίς να αποκλείεται και συνάντηση με τον Σταύρο Θεοδωράκη σε θεσμικό επίπεδο.

Πάντως, η απόφαση διαγραφής του κ. Γρηγοράκου αιφνιδίασε τη ΔΗΜΑΡ και τις κινήσεις πολιτών που συνεργάζονται στη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Οι εταίροι του ΠΑΣΟΚ δεν κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους επισημαίνοντας ότι δεν είχαν καμία, εκ των προτέρων, ενημέρωση. Υποστηρίζουν μάλιστα ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα «δεν είναι του ΠΑΣΟΚ αλλά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης» και προτείνουν «φυγή προς τα μπρός» με την άμεση λειτουργία των οργάνων της, αίτημα που εκφράζουν συνεχώς πρός τη Χαριλάου  Τρικούπη το τελευταίο διάστημα, ώστε τέτοιους είδους ζητήματα όπως η περίπτωση του κ. Γρηγοράκου να αντιμετωπίζονται ουσιτικότερα.

Θεωρούν δε ότι στον πυρήνα της σοσιαλδημοκρατίας βρίσκεται ο σεβασμός της διαφορετικότητας των απόψεων οι οποίες πρέπει να αντιμετωπίζονται με διάλογο στο πλαίσιο συλλογικών δημοκρατικών διαδικασιών. Εξάλλου υπενθυμίζουν ότι το ΠΑΣΟΚ τοποθετείται, ως κόμμα, με συνεχείς ανακοινώσεις για τα ζητήματα της επικαιρότητας κι όχι η Δημοκρατική Συμπαράταξη όπως έχει συμφωνηθεί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...