321
To χάπι Mediator υποσχόταν απώλεια βάρους, αλλά τελικά προκαλούσε θανάτους και σοβαρά προβλήματα υγείας | Reuters

Γαλλία: δικάζεται το χάπι αδυνατίσματος που σκότωσε 2.000 ανθρώπους

Protagon Team Protagon Team 23 Σεπτεμβρίου 2019, 12:07
To χάπι Mediator υποσχόταν απώλεια βάρους, αλλά τελικά προκαλούσε θανάτους και σοβαρά προβλήματα υγείας
|Reuters

Γαλλία: δικάζεται το χάπι αδυνατίσματος που σκότωσε 2.000 ανθρώπους

Protagon Team Protagon Team 23 Σεπτεμβρίου 2019, 12:07

Δίκη – ορόσημο θεωρείται για τη φαρμακοβιομηχανία στη Γαλλία η υπόθεση του φαρμάκου απώλειας βάρους Mediator, καθώς η εταιρεία κάθεται στο εδώλιο με τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας και της εξαπάτησης. Δίπλα της, ως συνυπεύθυνα, βρίσκονται στελέχη του γαλλικού ΕΟΦ.

Οι κατηγορίες αναφέρουν ότι η Servier γνώριζε και απέκρυψε τις ανεπιθύμητες ενέργειες του ευρείας κυκλοφορίας φαρμάκου, ενώ τα στελέχη των υγειονομικών αρχών της Γαλλίας «έδειξαν επιείκεια και δεν ενήργησαν άμεσα και προστατευτικά μετά τα περιστατικά θανάτου και τις πρόκλησης σοβαρής βλάβης στην υγεία των ασθενών», όπως αναφέρει ο Guardian.

Χάπι για αδυνάτισμα

Το Mediator ήταν παράγωγο αμφεταμίνης (έκσταση) και είχε εγκριθεί για την απώλεια βάρους σε άτομα με διαβήτη. Ωστόσο, συνταγογραφούνταν και σε γυναίκες που απλώς επιθυμούσαν να μειωθεί η όρεξή τους και να χάσουν κιλά. Ακόμη χειρότερα, γιατροί συμβούλευαν υγιείς και αδύνατες γυναίκες για προληπτική λήψη του, ώστε να μην πάρουν κιλά.

Ως αποτέλεσμα της μαζική «υστερίας» το φάρμακο χορηγήθηκε από το 1976 μέχρι και το 2009 σε 5 εκατομμύρια άτομα, παρότι είχε γίνει γνωστό ότι προκαλεί καρδιακή και πνευμονική ανεπάρκεια.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της Γαλλίας, τουλάχιστον 500 άτομα είχαν χάσει τη ζωή τους από βλάβη στη βαλβίδα της καρδιάς που είχε προκαλέσει το Mediator, ενώ ειδικοί υπολογίζουν ότι ο αριθμός αυτός υπερβαίνει τους 2.000.

Η Servier έχει ήδη χάσει ατομικές αγωγές, όπως αυτή μίας γυναίκας η οποία η οποία δεν μπορούσε να ανέβει ούτε λίγα σκαλοπάτια, λόγω των καρδιαγγειακών προβλημάτων που της προκάλεσε το φάρμακο. Η δικαιοσύνη της είχε εκδικάσει αποζημίωση 132 εκατομμυρίων ευρώ.

Το σκάνδαλο που είχε ξεσπάσει πριν από δέκα χρόνια, προκάλεσε μία διαρκή πολιτική διαμάχη για τους ρυθμιστικούς φορείς των φαρμάκων στη Γαλλία και έντονο διάλογο για τη δύναμη της πίεσης των φαρμακευτικών εταιρειών.

«Το γεγονός ότι διεξάγεται τελικά η δίκη δέκα χρόνια μετά, είναι ένα θαύμα», λέει ο Σαρλ Ζοζέφ  – Ουντίν, δικηγόρος που εκπροσωπεί 250 ενάγοντες. Η Servier από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι δεν είπε ψέματα για τις δράσεις και τις ανεπιθύμητες ενέργειες του φαρμάκου της.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...