328
Υποστηρικτές του Τραμπ σε συγκέντρωση στην Πενσιλβάνια | REUTERS/Leah Millis/File Photo

Facebook και Twitter ξήλωσαν δίκτυο εφήβων που έλεγαν επί πληρωμή ψέματα υπέρ του Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 17 Σεπτεμβρίου 2020, 12:37
Υποστηρικτές του Τραμπ σε συγκέντρωση στην Πενσιλβάνια
|REUTERS/Leah Millis/File Photo

Facebook και Twitter ξήλωσαν δίκτυο εφήβων που έλεγαν επί πληρωμή ψέματα υπέρ του Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 17 Σεπτεμβρίου 2020, 12:37

Η απενεργοποίηση τουλάχιστον 20 λογαριασμών, στην οποία προχώρησε το Twitter, αποκάλυψε την ύπαρξη ενός δικτύου ατόμων που πληρώνονταν για να λένε ψέματα και να διαστρεβλώνουν τα γεγονότα υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ.

Το ίδιο έπραξε και το Facebook, ανέφερε το CNN.

Το δίκτυο χειριζόταν ο συντηρητικός οργανισμός «Turning Point USA», ο οποίος δραστηριοποιείται σε πανεπιστήμια και υποστηρίζει τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Ο μόλις 26χρονος επικεφαλής εκφώνησε εξάλλου ομιλία στο πρόσφατο συνέδριο των Ρεπουμπλικανών.

Μια ομάδα στο εσωτερικό του οργανισμού αποκαλύφθηκε ότι πλήρωνε ανθρώπους για να προωθούν τις θέσεις του Τραμπ στο Facebook, το Twitter αλλά και το Instagram.

Κάποιες από τις χιλιάδες δημοσιεύσεις τους τελευταίους μήνες ήταν κομματικές, άλλες παραπλανητικές, άλλες επιδίωκαν απλώς να θολώσουν τα νερά. Ελεγαν για παράδειγμα για τον κορονοϊό ότι δήθεν οι αριθμοί των θανάτων είναι διογκωμένοι και ότι «δεν ξέρουμε τι ακριβώς συμβαίνει». Σε άλλες περιπτώσεις οι χρήστες του δικτύου προέτρεπαν άλλους «να μην πιστεύουν» τον κορυφαίο επιδημιολόγο Αντονι Φάουτσι.

Οι παρεμβάσεις επεκτείνονταν και στην πολιτική. Εκεί οι χρήστες του δικτύου υποστήριζαν ότι οι επιστολικές ψήφοι θα προκαλέσουν νοθεία, όπως κατ’ επανάληψη λέει ο Τραμπ, ή ότι 28 εκατ. επιστολικές ψήφοι χάθηκαν στις προεδρικές εκλογές από το 2004 ως το 2016.

Το ζήτημα είχε φέρει στο φως η Washington Post, η οποία επισήμανε ότι το δίκτυο περνούσε σχετικά απαρατήρητο γιατί δεν είχε αυτοματοποιημένους λογαριασμούς, αλλά πραγματικούς χρήστες που δεν αποκάλυπταν ότι πληρώνονται.

Από το 2016 ως σήμερα έχει αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο γίνονται οι παρεμβάσεις στα κοινωνικά δίκτυα, ανέφερε ειδικός στους Times. Τότε είχαμε τους νεαρούς από τη Βόρεια Μακεδονία που έγραφαν επί πληρωμή «καυτά άρθρα». Τώρα η δραστηριότητα μετακόμισε μέσα στις ΗΠΑ, στο Φίνιξ της Αριζόνας, όπου βρίσκεται η έδρα του Turning Point.

Εξίσου έχει αλλάξει και η στάση των κοινωνικών δικτύων. Το 2016 είχαν αφήσει το φαινόμενο της παραπληροφόρησης σχεδόν ανεξέλεγκτο και, ειδικά το Facebook, είχαν αργήσει πάρα πολύ να πάρουν μέτρα. Τώρα ενεργούν πιο γρήγορα και στοχευμένα σε πολιτικά θέματα, αλλά και πάλι καθυστέρησαν αρκετά στην αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης για την πανδημία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...