334
Ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ | ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ/INTIMENEWS

Ο ESM ανέβαλε τη συζήτηση για την εκταμίευση της δόσης

Protagon Team Protagon Team 5 Ιουλίου 2017, 14:02
Ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ
|ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ/INTIMENEWS

Ο ESM ανέβαλε τη συζήτηση για την εκταμίευση της δόσης

Protagon Team Protagon Team 5 Ιουλίου 2017, 14:02

Σε συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) εγκρίθηκε το μνημόνιο, αλλά -όχι ακόμη- ο ουσιαστικός λόγος ύπαρξης του μνημονίου, δηλαδή η εκταμίευση της επόμενης δόσης, ύψους 8,5 δισ. ευρώ. Οπως ανακοίνωσε ο ESM, η προγραμματισμένη για σήμερα τηλεδιάσκεψη του διοικητικού συμβουλίου του ESM (δηλαδή των επικεφαλής οικονομολόγων των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης) αναβλήθηκε για την Παρασκευή, 7 Ιουλίου.

Στην τηλεδιάσκεψη το εκτελεστικό συμβούλιο ενέκρινε το συμπληρωματικό μνημόνιο μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών, δηλαδή το έγγραφο που επικαιροποιεί τις δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις που ανέλαβε η ελληνική κυβέρνηση στο αρχικό μνημόνιο που υπογράφηκε τον Αύγουστο του 2015, αλλά επεσήμανε τις εκκρεμότητες που απομένουν ώστε να εκταμιευτεί η δόση.

Οι εκκρεμείς νομικές υποθέσεις αφορούν τους εμπειρογνώμονες του TAIΠEΔ (Ταμείο Ανάπτυξης Περιουσιακών Στοιχείων της Ελλάδας) και τους υπαλλήλους της ΕΛΣΤΑΤ (Ελληνική Στατιστική Αρχή), καθώς και την πρόοδο στα προαπαιτούμενα που έχει θέσει το  ΔΝΤ, σχετικά με τις νομικές διαβεβαιώσεις για τη συνταγματικότητα των περικοπών στις συντάξεις.

«Οι διοικητές ενθάρρυναν την ελληνική κυβέρνηση να επιλύσει γρήγορα τα εκκρεμή ζητήματα. Αυτό θα ανοίξει το δρόμο για την έγκριση της τρίτης δόσης της οικονομικής βοήθειας του ΕSM στην Ελλάδα ύψους 8,5 δισ. ευρώ από το ΔΣ του ΕSM» αναφέρει η ανακοίνωση.

Βέβαιος ότι την Παρασκευή θα εκταμιευτεί η δόση, εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη. «Είμαι 100% σίγουρος ότι θα εγκριθεί την Παρασκευή η εκταμίευση της δόσης. Δεν θα σας το έλεγα αυτό εάν δεν ήμουν σίγουρος 100%», είπε.

Ερωτηθείς σχετικά για τα προαπαιτούμενα που θέτει το ΔΝΤ και αναφέρονται στο δελτίο Τύπου του ESM, ο υπουργός δήλωσε ότι αυτά αφορούν σε δύο υπουργικές αποφάσεις, «όχι πολιτικές αλλά με τεχνικά ζητήματα, τις οποίες κοιτάμε τώρα».

Ειδικότερα, αφορούν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό και στο «άνοιγμα» του επαγγέλματος των μηχανικών.

Σύμφωνα επίσης με τον κ. Τσακαλώτο, έχει λυθεί το ζήτημα της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές, ενώ εκείνο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους «δεν είναι για τώρα» και δεν το ζητεί το ΔΝΤ.

Εξάλλου, σήμερα ή αύριο αναμένεται να σταλεί από την κυβέρνηση στο ΔΝΤ η «επιστολή προθέσεων», δηλαδή το σχέδιο μνημονίου (MEFP) με το Ταμείο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...