335
Καθημερινή εικόνα πλέον οι παρελάσεις των Χούθι στην έρημο της Υεμένης (εδώ, την Κυριακή, κοντά στη Σανάα) | REUTERS/Khaled Abdullah

Ερυθρά Θάλασσα: Επίθεση των Χούθι σε ελληνόκτητο πλοίο

Protagon Team Protagon Team 6 Φεβρουαρίου 2024, 12:37
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 06/02/2024, 14:55
Καθημερινή εικόνα πλέον οι παρελάσεις των Χούθι στην έρημο της Υεμένης (εδώ, την Κυριακή, κοντά στη Σανάα)
|REUTERS/Khaled Abdullah

Ερυθρά Θάλασσα: Επίθεση των Χούθι σε ελληνόκτητο πλοίο

Protagon Team Protagon Team 6 Φεβρουαρίου 2024, 12:37
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 06/02/2024, 14:55

Ελληνόκτητο φορτηγό πλοίο με σημαία των Νησιών Μάρσαλ υπέστη πλήγμα, ενώ βρισκόταν σε απόσταση περίπου 53 ναυτικών μιλίων νοτιοδυτικά του Αντεν της Υεμένης και έπλεε προς νότο.

Σύμφωνα με την βρετανική εταιρεία ασφαλείας, εξειδικευμένη στις διεθνείς θαλάσσιες μεταφορές, Ambrey, το πλοίο κατευθυνόταν στην Ινδία προερχόμενο από τις Ηνωμένες Πολιτείες και ανέφερε έκρηξη σε απόσταση 50 μέτρων από τη δεξιά πλευρά του.

To πλοίο εξέπεμψε σήμα κινδύνου, ενώ δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματισμό μεταξύ των μελών του πληρώματος.

Νωρίτερα, οι προσκείμενοι στο Ιράν Χούθι της Υεμένης ανακοίνωσαν ότι εκτόξευσαν «πυραύλους» κατά δύο πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, προκαλώντας ελαφριές ζημιές σε εμπορικό πλοίο που έπλεε στα ανοικτά της Χοντέιντα.

Ο εκπρόσωπός τους, Γιαχία Σαρία, δήλωσε ότι οι σιίτες αντάρτες εκτόξευσαν πυραύλους κατά του «Morning Tide» και του «Star Nasia», λέγοντας ότι τα πλοία, με σημαία Μπαρμπέιντος και Νήσων Μάρσαλ αντίστοιχα, ήταν «ένα βρετανικό και ένα αμερικανικό σκάφος».

Αλλες πηγές ανέφεραν ότι το ελληνόκτητο πλοίο έπεσε σε νάρκη των Χούθι.

Ζημιές και σε βρετανικό πλοίο

Η Ambrey ανακοίνωσε ότι το εμπορικό πλοίο «Morning Tide» με σημαία Μπαρμπέιντος που ανήκει σε βρετανική εταιρία, «υπέστη ζημιές από drone», ενώ έπλεε νοτιοανατολικά μέσω της Ερυθράς Θάλασσας.

Το πλοίο έκανε ελιγμούς για να αποφύγει την επίθεση και συνέχισε το ταξίδι του, ανέφερε η Ambrey.

Η ιδιοκτήτρια εταιρία του «Morning Tide», βρετανική Furadino Shipping, δήλωσε στο Reuters ότι το σκάφος συνέχισε να πλέει χωρίς πρόβλημα.

Η υπηρεσία ναυτικής ασφαλείας της Βρετανίας (UKMTO) ανέφερε ότι τα μεσάνυχτα της Δευτέρας (ώρα Γκρήνουιτς, δύο το πρωί της Τρίτης ώρα Ελλάδας), έλαβε αναφορά σύμφωνα με την οποία βλήμα εκτοξεύθηκε κατά της αριστερής πλευράς πλοίου που βρίσκεται 57 ναυτικά μίλια δυτικά της Χοντέιντα και ότι ένα μικρό σκάφος εθεάθη σε κοντινή απόσταση.

Το βλήμα πέρασε πάνω από το κατάστρωμα και προκάλεσε μικρή ζημιά στα παράθυρα της γέφυρας, αλλά το σκάφος και το πλήρωμα ήταν ασφαλή και συνέχισαν τον προγραμματισμένο πλου.

Τα δεδομένα παρακολούθησης πλοίων της LSEG έδειξαν ότι το «Morning Tide» έπλεε προς τον νότο μέσω της Ερυθράς Θάλασσας έχοντας περάσει από τη Διώρυγα του Σουέζ την Παρασκευή.

Το πιο πρόσφατο σήμα του δείχνει ότι περνούσε από το Στενό Μπαμπ αλ-Μάντεμπ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...