671
Παρά τις κυρώσεις, η διπλωματική διαμάχη Τουρκίας-Ολλανδίας φουντώνει με πυρά Ερντογάν και εκατέρωθεν δηλώσεις | Reuters/Kayhan Ozer/Presidential Palace/Handout

Νέα πρόκληση Ερντογάν: «Γνωρίζουμε τους Ολλανδούς από τη Σρεμπρένιτσα»

Protagon Team Protagon Team 14 Μαρτίου 2017, 15:36
Παρά τις κυρώσεις, η διπλωματική διαμάχη Τουρκίας-Ολλανδίας φουντώνει με πυρά Ερντογάν και εκατέρωθεν δηλώσεις
|Reuters/Kayhan Ozer/Presidential Palace/Handout

Νέα πρόκληση Ερντογάν: «Γνωρίζουμε τους Ολλανδούς από τη Σρεμπρένιτσα»

Protagon Team Protagon Team 14 Μαρτίου 2017, 15:36

Υστερα από τις κυρώσεις σε διπλωματικό επίπεδο που επέβαλε η Αγκυρα στη Χάγη, εν μέσω της κρίσης που διέρχονται οι σχέσεις των δύο χωρών, η τουρκική κυβέρνηση απειλεί με νέες, οικονομικές κυρώσεις κατά της Ολλανδίας αλλά και με κατάργηση της συμφωνίας Τουρκίας – ΕΕ για το Προσφυγικό, ενώ την ίδια ώρα ο πρόεδρος της χώρας, Ταγίπ Ερντογάν κλιμακώνει τις προσβολές προς την κυβέρνηση αλλά και και το ιστορικό της Ολλανδίας.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι CNN Turk, την Τρίτη, αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Νουμάν Κουρτουλμούς, προειδοποίησε ότι η χώρα του μπορεί να πλήξει την Ολλανδία και με οικονομικές κυρώσεις. Τόνισε ότι επί του παρόντος η Αγκυρα δεν σκοπεύει να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της από την Ολλανδία, ενώ απέρριψε τον ισχυρισμό ότι η Τουρκία σκοπίμως κλιμακώνει την ένταση με σκοπό να επωφεληθεί ενόψει του δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απείλησε την ΕΕ, με κατάργηση της συμφωνίας για το Προσφυγικό. «Βλέπουμε ότι η ΕΕ μας έχει θέσει σε καθεστώς αναμονής. Η υπομονή μας δεν είναι δίχως όρια» τόνισε ο κ. Τσαβούσογλου, σύμφωνα με την εφημερίδα Γιενί Σαφάκ. «Σε περίπτωση που δεν έρθει η κατάργηση των τουριστικών θεωρήσεων για τα τουρκικά διαβατήρια, θα πραγματοποιήσουμε τα σχετικά βήματα για τη συμφωνία της μετανάστευσης. Εμείς εφαρμόσαμε τις ρήτρες της συμφωνίας για τη μετανάστευση. Τηρήσαμε τις πρόνοιες της. Η Ευρώπη να μην μας κρατά σε αναμονή στο ζήτημα των θεωρήσεων. Διαφορετικά θα πράξουμε ό,τι πρέπει να γίνει», προειδοποίησε.

Ηδη, από το πρωί της Τρίτης, είχε αρχίσει ένας πόλεμος δηλώσεων ανάμεσα στον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε και τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αποκορύφωμα την αναφορά του τελευταίου στη στάση που τήρησε η Ολλανδία στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα, το 1995.

Ο ολλανδός πρωθυπουργός, σχολιάζοντας τις τουρκικές κυρώσεις, δήλωσε ότι πρόκειται για «ανάρμοστη απόφαση», προσθέτοντας ότι δεν πρόκειται για «κάτι τρομερό», αν και δυσκολεύεται να κατανοήσει τη στάση της Αγκυρας.

«Εξακολουθώ να το βρίσκω παράξενο ότι στην Τουρκία μιλάνε για κυρώσεις, όταν εμείς είμαστε οι μόνοι που έχουμε λόγους να είμαστε ενοχλημένοι για όσα συνέβησαν το Σαββατοκύριακο», δήλωσε ο Ρούτε σύμφωνα με το Reuters.

Λίγες ώρες αργότερα ο Ερντογάν, μιλώντας σε συγκέντρωση στην Αγκυρα, σχολίασε την απόφαση της Ολλανδίας να απελάσει την υπουργό Οικογενειακών Υποθέσεων αναφερόμενος στη στάση της Χάγης στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα.

«Η Ολλανδία δεν μας εξέπληξε, ήδη γνωρίζαμε το χαμηλό ήθος και τη συμπεριφορά των Ολλανδών από τον ρόλο τους στη Σφαγή της Σρεμπρένιτσα», δήλωσε ο ίδιος σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Σαμπάχ. «Κανείς δεν πρέπει να μας δίνει μαθήματα ήθους, ειδικά εκείνοι που έχουν αίμα στα χέρια τους», πρόσθεσε.

Δεν άργησε η απάντηση από τη Χάγη. Ο κ. Ρούτε έκανε λόγο για «αποκρουστική παραποίηση της Ιστορίας» και επιτέθηκε, ξανά, προσωπικά στον κ. Ερντογάν τονίζοντας ότι «συνεχίζει να δηλητηριάζει την κατάσταση», σύμφωνα με το ολλανδικό πρακτορείο ειδήσεων ANP. «Δεν θα πέσουμε σ’ αυτό το επίπεδο. Είναι εντελώς απαράδεκτο», πρόσθεσε.

Η Ολλανδία συνδέεται με τη Σφαγή της Σρεμπρένιτσα, ένα έγκλημα πολέμου που διεπράχθη κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας, το 1995, καθώς ολλανδοί κυανόκρανοι είχαν επιφορτιστεί με την προστασία των αμάχων που είχαν καταφύγει σε δήθεν ασφαλή ζώνη. Η επιχείρηση προστασίας τους απέτυχε παταγωδώς, με συνέπεια οι σερβο-βοσνιακές δυνάμεις να σφάξουν περίπου 8.000 αθώους – κυρίως άνδρες και ανήλικα αγόρια. Το στίγμα της Σρεμπρένιτσα κυνηγά τη Χάγη έκτοτε.

Στο στόχαστρο του τούρκου προέδρου βρέθηκε ξανά και η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, για την οποία δήλωσε ότι επιτίθεται στην Τουρκία με τον ίδιο τρόπο που η ολλανδική αστυνομία χρησιμοποίησε εκτοξευτήρες νερού και σκύλους για να διαλύσει τους διαδηλωτές έξω από το τουρκικό προξενείο του Ρότερνταμ, το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Η Μέρκελ «δεν είναι διαφορετική από την Ολλανδία», είπε μεταξύ άλλων ο Ερντογάν, καλώντας τους τούρκους μετανάστες να μην ψηφίσουν «την κυβέρνηση και τους ρατσιστές» στις επικείμενες γερμανικές εκλογές.

Είναι η δεύτερη προσωπική επίθεση του Ερντογάν στη γερμανίδα καγκελάριο μέσα σε λίγες ώρες, καθώς νωρίτερα την κατηγόρησε ότι κρύβει τρομοκράτες στη χώρα της αναφερόμενος στο ΡΚΚ, τονίζοντας ότι η Γερμανία δεν αντιμετωπίζει αρκούντως αποφασιστικά την οργάνωση, παρά το ότι την έχει απαγορεύσει.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ χαρακτήρισε τις αιτιάσεις Ερντογάν «εμφανώς εσφαλμένες» και πρόσθεσε ότι «η καγκελάριος δεν έχει την πρόθεση να συμμετάσχει σε έναν αγώνα προκλήσεων».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...