684
Στιγμιότυπο παλιών καλών ημερών για τον Ριμπολόβλεφ: δίπλα του, στο στάδιο της ποδοσφαιρικής ομάδας του πριγκιπάτου, στέκεται χαμογελαστός ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό και όχι κάποιος ανακριτής | EPA/SEBASTIEN NOGIER

Εργα τέχνης και «λαδώματα» πίσω από τη σύλληψη του Ριμπολόβλεφ

Protagon Team Protagon Team 7 Νοεμβρίου 2018, 19:25
Στιγμιότυπο παλιών καλών ημερών για τον Ριμπολόβλεφ: δίπλα του, στο στάδιο της ποδοσφαιρικής ομάδας του πριγκιπάτου, στέκεται χαμογελαστός ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό και όχι κάποιος ανακριτής
|EPA/SEBASTIEN NOGIER

Εργα τέχνης και «λαδώματα» πίσω από τη σύλληψη του Ριμπολόβλεφ

Protagon Team Protagon Team 7 Νοεμβρίου 2018, 19:25

Μία ημέρα μετά τη σύλληψη του Ντιμίτρι Ριμπολόβλεφ, την περασμένη Τρίτη, στο Μονακό, και στο πλαίσιο της έρευνας για κρούσματα διαφθοράς στο πριγκιπάτο, οι αρμόδιες υπηρεσίες απήγγειλαν κατηγορίες εις βάρος του. Ωστόσο οι ακριβείς κατηγορίες που πλέον τον βαραίνουν δεν έγιναν γνωστές. Κατηγορίες αντιμετωπίζουν και άλλα τρία πρόσωπα, όπως γνωστοποίησε δικαστική πηγή του Μονακό.

Ο Ριμπολόβλεφ αφέθη ελεύθερος αλλά υπό δικαστικό έλεγχο, όπως και οι άλλοι τρεις κατηγορούμενοι: η δικηγόρος του, Τετιάνα Μπερσεντά, και ο γιος και η σύζυγος του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης του Μονακό Φιλίπ Ναρμινό, όπως διευκρινίσθηκε από την Εισαγγελία του Μονακό,.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδας του πριγκιπάτου Monaco-Matin, μαζί με τον Ρώσο είχαν συλληφθεί και ανακρίθηκαν και «πρώην δικαστικοί υπάλληλοι του Μονακό».

Οι δικαστικές υπηρεσίες του πριγκιπάτου επικεντρώνουν την έρευνά τους στην αντιδικία του Ρώσου με τον ελβετό έμπορο τέχνης Ιβ Μπουβιέ και εξετάζουν τυχόν εμπλοκή στην όλη υπόθεση ντόπιων αξιωματούχων ως υποστηρικτών του Ρώσου.

Ο Ριμπολόβλεφ ισχυρίζεται ότι ο Μπουβιέ τον εξαπάτησε κατά την αγοραπωλησία έργων τέχνης, υπερτιμολογώντας τα. Του τα πούλησε, λέει, με «καπέλο» 1 δισ. δολαρίων.

Ο ελβετός έμπορος έργων τέχνης Ιβ Μπουβιέ. Κατά τις καταγγελίες του ρώσου Κροίσου «καπέλωσε» με 1 δισ. δολάρια 38 πίνακες που του πούλησε (Wikipedia)

Πρόκειται για ένα εμπορικό δούναι και λαβείν μεταξύ των δύο ανδρών το οποίο διήρκεσε μία δεκαετία, από το 2002 έως το 2014. Για την απόκτηση 38 εικαστικών αριστουργημάτων με βαριές υπογραφές (Πικάσο, Κλιμτ, κ.λπ.) ο φιλότεχνος ρώσος Κροίσος δαπάνησε περισσότερα από 2 δισ. δολάρια. Ο Μπουβιέ, φυσικά, αρνείται την ατιμωτική κατηγορία του… πιλοποιού των συναλλαγών.

Το πώς ο Ρώσος δύναται να διαφθείρει αξιωματούχους δεν θέλει πολλή σκέψη. Συνεπώς ερευνάται αν επιχείρησε να τους διαφθείρει με σκοπό να ενισχύσει το «οπλοστάσιό» του στη διαμάχη του με τον Μπουβιέ. Σε αυτή την περίπτωση, η κατηγορία που ίσως του έχει απαγγελθεί  αφορά «αθέμιτης άσκησης επιρροής».

Επιπλέον, ο Guardian έγραψε ότι στο Μονακό ο Ριμπολόβλεφ ανακρίθηκε και για τυχόν σχέσεις του με τον Ντόναλντ Τραμπ. (Ο Ρώσος είχε αγοράσει ακίνητο από τον νυν πρόεδρο των ΗΠΑ το 2008.)

Η έπαυλη στο Παλμ Μπιτς την οποία πούλησε ο Ντόναλντ Τραμπ στον Ντιμίτρι Ριμπολόβλεφ (Youtube)

Η διαμάχη μεταξύ Ριμπολόβλεφ και Μπουβιέ οδήγησε ακόμη και σε παραίτηση του υπουργού Δικαιοσύνης του Μονακό ύστερα από δημοσιεύματα της γαλλικής εφημερίδας Le Monde.

Οι πληροφορίες της Monaco-Matin

«Σύμφωνα με δικές μας πληροφορίες, η επιχείρηση είναι μεγάλης κλίμακας» επισήμανε η εφημερίδα η Monaco-Matin. «Ετέθησαν υπό κράτηση πρώην εκπρόσωποι του δικαστικού μηχανισμού του πριγκιπάτου, μέχρι και υψηλόβαθμοι δικαστικοί». Κατά την εφημερίδα, όλοι οι συλληφθέντες ανακρίθηκαν στο Μονακό και στη Νίκαια της Γαλλίας.

Η Monaco-Matin έγραψε επίσης ότι ο Ριμπολόβλεφ ανακρίθηκε σε κτίριο της δικαστικής αστυνομίας του πριγκιπάτου. «Ο ίδιος πέρασε τη νύχτα στο γραφείο της δικαστικής αστυνομίας του Μονακό. Πρόκειται για νέα ακρόαση στο πλαίσιο της υπόθεσης Ιβ Μπουβιέ».

Οσον αφορά τις καταγγελίες του Ρώσου περί απάτης του Μπουβιέ, οι αρχές του Μονακό πιστεύουν ότι ο Ριμπολόβλεφ έτυχε «ευνοϊκής μεταχείρισης» στην υπόθεση αυτή καθώς αποκαλύφθηκε ότι η δικηγόρος του και στενοί συνεργάτες του αντάλλαζαν μηνύματα με τους επικεφαλής της τοπικής δικαστικής αστυνομίας, ακόμη και με τον υπουργό Δικαιοσύνης, τον Φιλίπ Ναρμινό, ο οποίος αναγκάστηκε να παραιτηθεί.

Μα, μπορεί να χωρέσει και ο Χριστός σε μία υπόθεση «καπέλων» και «λαδωμάτων»; O «Σωτήρ του Κόσμου» («Salvator Mundi») του Λεονάρντο Ντα Βίντσι πουλήθηκε από τον Ριμπολόβλεφ 450,3 εκατ. δολάρια σε δημοπρασία του οίκου δημοπρασιών Christie’s πριν από έναν χρόνο. Το ποσόν έσπασε όλα τα ρεκόρ στην αγορά έργων τέχνης. Και ένας εκπρόσωπος του ρώσου Κροίσου είχε δηλώσει τότε ότι τα χρήματα αυτά θα αποζημίωναν κάπως το αφεντικό του από τη μεγάλη ζημία που του προξένησε ο Μπουβιέ, ο «δήθεν φίλος και σύμβουλος της οικογενείας Ριμπολόβλεφ»…
Ρωσικό ενδιαφέρον

Το Κρεμλίνο παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή όσα γράφονται για την κράτηση του ρώσου επιχειρηματία στο Μονακό, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος Τύπου του ρώσου προέδρου, ο Ντμίτρι Πεσκόφ: «Τέτοιες καταστάσεις, κράτηση ή συλλήψεις, με τους επιχειρηματίες μας υπήρξαν και στο παρελθόν. Παραδοσιακά αντιμετωπίζουμε την κάθε περίπτωση με αυξημένη προσοχή, παρακολουθούμε προσεκτικά τις ειδήσεις που μεταδίδονται, με σκοπό να υπερασπισθούμε τα νόμιμα συμφέροντα των πολιτών της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...