301
Η Γουίτσον τον Νοέμβριο του 2016, λίγο πριν αναχωρίσει για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό | REUTERS/Dmitri Lovetsky/Pool/File Photo

Επιστροφή στη Γη για την «πρωταθλήτρια» της NASA

Protagon Team Protagon Team 3 Σεπτεμβρίου 2017, 13:01
Η Γουίτσον τον Νοέμβριο του 2016, λίγο πριν αναχωρίσει για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό
|REUTERS/Dmitri Lovetsky/Pool/File Photo

Επιστροφή στη Γη για την «πρωταθλήτρια» της NASA

Protagon Team Protagon Team 3 Σεπτεμβρίου 2017, 13:01

Με την επιστροφή της στη Γη, τα ξημερώματα της Κυριακής, η Πέγκι Γουίτσον έγινε κάτοχος ενός διπλού ρεκόρ: είναι η αμερικανίδα με την συνολικά μεγαλύτερη παραμονή στο διάστημα, ξεπερνώντας σε διάρκεια και τους άνδρες συναδέλφους της από τις ΗΠΑ, αλλά και η γυναίκα με την μεγαλύτερη παραμονή παγκοσμίως.

Συμπλήρωσε συνολικά 665 ημέρες πέρα από την ατμόσφαιρα της Γης, από τις οποίες τις 288 τελευταίες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Τα ρεκόρ δεν σταματούν εδώ.

Οπώς γράφει ο Guardian, στα 57 της είναι η μεγαλύτερη σε ηλικία αστροναύτισσα ενώ έχει 10 διαστημικούς περιπάτους, τους περισσότερους από κάθε άλλη γυναίκα. Αλλά ακόμη, ήταν και η πρώτη γυναίκα που τέθηκε δύο φορές επικεφαλής του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.

Νωρίς την Κυριακή, μαζί με τον Αμερικανό Τζακ Φίσερ και τον Ρώσο (ελληνικής καταγωγής) Φιόντορ Γιουρτσίχιν μπήκαν στην κάψουλα Σογιούζ και επέστρεψαν στη Γη. Προσεδαφίστηκαν με ασφάλεια στο Καζακστάν.

Ο Γιουρτσίχιν έχει ακόμη περισσότερες ημέρες στο διάστημα (συνολικά 673) ενώ  και ο Φίσερ είναι συγκριτικά «νέος» με 136 ημέρες παραμονής.

Συνολικά, όπως είπε ο νέος διοικητής του Σταθμού Ράντι Μπρέσνικ,  με την αποχώρηση των τριών ο Σταθμός έχασε 1.474 ημέρες εμπειρίας, δηλαδή τέσσερα χρόνια και δύο εβδομάδες.

2017-09-03T073455Z_1291933814_RC1F4ABFDD10_RTRMADP_3_SPACE-STATION-LANDING
Ο Γιουρτσίχιν αμέσως μετά την προσεδάφιση στη Γη (REUTERS/Sergei Ilnitsky/Pool)

Για την ώρα στον Σταθμό μένει ο Μπρέσνικ, που είναι Αμερικανός, ένας Ρώσος και ένας Ιταλός αστροναύτης. Στις 12 Σεπτεμβρίου θα φτάσουν άλλοι δύο Αμερικανοί και ένας Ρώσος.

Η Γουίτσον, που είναι βιοχημικός, κατά το μεγαλύτερο μέρος της παραμονής της στο διάστημα έκανε πειράματα, τόσα πολλά ώστε από τη Γη να μην προλαβαίνουν να τις αναθέτουν νέες δδραστηριότητες.

Οσο για το της έλειψε μετά από σχεδόν ένα χρόνο στο διάστημα, η Γουίτσον λέει ότι ήταν δύο πράγματα: η πίτσα και μια κανονική τουαλέτα, γιατί στον διαστημικό σταθμό οι φυσικές ανάγκες είναι ολόκληρη -αρκετά άβολη- ιστορία για τους αστροναύτες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...