828
Γαλλικά βομβαρδιστικά απογειώνονται για να πλήξουν θέσεις τζιχαντιστών στη Συρία | Reuters

Η Γαλλία καλεί σε πόλεμο όλη την Ευρώπη

Protagon Team Protagon Team 17 Νοεμβρίου 2015, 13:02
Γαλλικά βομβαρδιστικά απογειώνονται για να πλήξουν θέσεις τζιχαντιστών στη Συρία
|Reuters

Η Γαλλία καλεί σε πόλεμο όλη την Ευρώπη

Protagon Team Protagon Team 17 Νοεμβρίου 2015, 13:02

Για τον Φρανσουά Ολάντ δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης των λεγομένων του. Η φράση του ήταν ακριβής: «Η Γαλλία βρίσκεται σε πόλεμο». Το θέμα είναι αν μαζί με τη Γαλλία σε αυτή την κατάσταση του οιονεί πολέμου βρίσκεται ή πρόκειται να βρεθεί και η υπόλοιπη Ευρώπη.

Τα δεδομένα, έως τώρα, είναι συγκεκριμένα και απτά: εδώ και δύο 24ωρα, γαλλικά μαχητικά σφυροκοπούν με συνεχείς επιθέσεις και ρίψεις βομβών την πόλη- προπύργιο των τζιχαντιστών στην Ράκκα. Το αυτό πράττει και η Ρωσία, σύμφωνα με ανώτερο γαλλική πηγή που μίλησε στο Reuters. «Αυτή τη στιγμή, οι ρώσοι είναι στη διαδικασία σφοδρών επιθέσεων στη Ράκκα. Πρόκειται για μια επιβεβαίωση ότι κι αυτοί αρχίζουν να ανησυχούν έντονα για την απειλή του Ισλαμικού Κράτους», τόνισε χαρακτηριστικά.

Από την μεριά του, ο Βλαντιμίρ Πούτιν, επίσης με ξεκάθαρο τρόπο, ανακοίνωσε το πρωί της Τρίτης ότι η Ρωσία θα εντείνει τις επιθέσεις της κατά των τζιχαντιστών, ειδικά μετά τα νέα στοιχεία που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας και αποδεικνύουν ότι η πτώση του ρωσικού Metrojet στο Σινά δεν ήταν ατύχημα, αλλά τρομοκρατική ενέργεια των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους.

Πληροφορίες αναφέρουν πως οι δηλώσεις του Πούτιν έχουν ήδη γίνει πράξη, καθώς τα ρωσικά μαχητικά πλήττουν από αέρος κεντρικές μονάδες των τζιχαντιστών στη Ράκκα.

Τουτέστιν: η Ρωσία στέκεται, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, στην ίδια όχθη με τη Γαλλία, όμως αυτό δεν φτάνει στον Φρανσουά Ολάντ. Τη Δευτέρα ζήτησε από την Εθνοσυνέλευση να του παράσχει όλη τη νομική και πολιτική κάλυψη, ακόμη και με αλλαγή του συντάγματος, έτσι ώστε να προχωρήσει σε άμεσες ενέργειες. Το αυτό, με διαφορετικό τρόπο, είναι δεδομένο πως θα ζητήσει και από τους Ευρωπαίους εταίρους του.

Η συνάντηση των υπουργών Άμυνας της ΕΕ στις Βρυξέλλες
Η συνάντηση των υπουργών Άμυνας της ΕΕ στις Βρυξέλλες

Το επίσημο αίτημα του Παρισιού για παροχή στρατιωτικής βοήθειας προς τη Γαλλία, παραδόθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο της συνάντησης που θα έχουν οι υπουργοί Άμυνας της ΕΕ.

«Θα ακούσουμε τι έχει να ακριβώς ζητά το Παρίσι και θα το εξετάσουμε» ανέφερε η γερμανική πλευρά, επαναλαμβάνοντας την στήριξη του Βερολίνου.

Παράλληλα, υπήρξε συνάντηση του Ολάντ με τον αμερικανό ΥΠΕΞ στην οποία, «συζητήθηκε ενίσχυση της συνεργασίας εναντίον της ISIS».

Την Τρίτη, το Παρίσι επιβεβαίωσε ότι προσέρχεται στις Βρυξέλλες ζητώντας ενεργοποίηση του άρθρου 42.7 της Συνθήκης της Λισαβώνας.

Η Φεντερίκα Μογκερίνι
Η Φεντερίκα Μογκερίνι

Το αίτημα επιβεβαίωσε ο γάλλος υπουργός Άμυνας Ζαν Υβ Λεντριάν, κάτι για το οποίο είχε προϊδεάσει και ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ στην ομιλία του στην Εθνοσυνέλευση, κατά την οποία είπε πως η Γαλλία βρίσκεται σε πόλεμο.

Η ανακοίνωση του Παρισιού δεν διευκρινίζει συγκεκριμένα το είδος της στήριξης που ζητά η Γαλλία. Το άρθρο 42.7 αναφέρει: «Σε περίπτωση ένοπλης επίθεσης στην επικράτεια ενός κράτους μέλους, τα υπόλοιπα μέλη οφείλουν συνδρομή και υποστήριξη κατά το σύνολο των δυνατοτήτων τους».

Σύμφωνα με τον Guardian, ο γάλλος υπουργός Αμυνας, Ζαν Υβ Ντριά, φέρεται να είπε στους ομολόγους του ότι «η Γαλλία δεν μπορεί να δράσει μόνη της σε αυτό το πεδίο». Αυτό που ζητάει το Παρίσι είναι δύο… μορφές βοήθειας: είτε την άμεση εμπλοκή των χωρών (όποιων το επιθυμούν) σε πολεμικές επιχειρήσεις, είτε με έμμεση, δηλαδή με την παροχή βοήθειας προς τη Γαλλία, έτσι ώστε αυτή να συνεχίσει απρόσκοπτη τις επιχειρήσεις της. Να σημειωθεί ότι η Γαλλία είναι η πρώτη χώρα που αναμένεται να κάνει χρήση του άρθρου 42.7 της Συνθήκης της Λισαβώνας.

Η Φεντερίκα Μογκερίνι, από την μεριά της, έκανε έκκληση για ενιαία γραμμή των ευρωπαϊκών χωρών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας μετά τις αιματηρές επιθέσεις στο Παρίσι. Η Υπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι, στη συνεδρίαση  των υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες, κάλεσε τους Ευρωπαίους «να ενώσουν τις δυνάμεις τους, να μοιραστούν τις πληροφορίες, μια πολιτική ατζέντα, ενάντια  στην τρομοκρατική απειλή. Αυτό δεν είναι μια επίθεση εναντίον μιας μόνο χώρας, δεν είναι μόνο μια επίθεση κατά της Ευρώπης, είναι μια επίθεση ενάντια στον πολιτισμό».

Καθοριστικής σημασίας ήταν η συνάντηση του Φρανσουά Ολάντ με τον Τζον Κέρι
Καθοριστικής σημασίας ήταν η συνάντηση του Φρανσουά Ολάντ με τον Τζον Κέρι

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η στάση που θα κρατήσει επί του θέματος οι ΗΠΑ, οι οποίες διά του Μπαράκ Ομπάμα αποκλείουν, επί του παρόντος, την πιθανότητα χερσαίων επιχειρήσεων στη Συρία.

Ο Τζον Κέρι παραδέχθηκε πως στη συνάντηση που είχε με τον Φρανσουά Ολάντ, συζήτησαν το πώς θα ενώσουν οι δύο χώρες τις δυνάμεις τους για την αντιμετωπίστη του κοινού κινδύνου.

«Συμφωνήσαμε να ανταλλάξουμε περαιτέρω πληροφορίες και είμαι βέβαιος πως κάτι τέτοιο θα συμβεί τις επόμενες εβδομάδες. Η DAESH θα νιώσει έντονη πίεση το προσεχές διάστημα. Ήδη βιώνουν αυτή την πίεση, κάτι που συνέβη και τις προηγούμενες εβδομάδες. Χάνει συνεχώς εδάφη».

Επιπλέον, ο κ. Κέρι, ακολουθώντας κατά γράμμα τη ρητορική του Μπαράκ Ομπάμα, πρόσθεσε: «Υπάρχει μια καθαρή στρατηγική που έχει τεθεί σε ισχύ. Πηγαίνουμε βήμα-βήμα και είμαι βέβαιος που το μομέντουμ είναι με το μέρος μας. Το Παρίσι γνωρίζει πως πρέπει να αντεπιτεθεί και να το πράξει».

 

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...