521
Η Αριστοτελία Πελώνη στο briefing της Παρασκευής |

Εντός της ημέρας η ανακοίνωση της Επιτροπής για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουνίου 2021, 13:42
Η Αριστοτελία Πελώνη στο briefing της Παρασκευής
|

Εντός της ημέρας η ανακοίνωση της Επιτροπής για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουνίου 2021, 13:42

Στα χέρια του Πρωθυπουργού βρίσκεται η σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και τις διευκολύνσεις σε εμβολιασμένους, σύστση η οποία εντός της ημέρας θα αναρτηθεί και στον ιστότοπο της Επιτροπής, όπως έκανε γνωστό η κυβερνητική εκπρόσωπος  Αριστοτελία Πελώνη.

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών η εκπρόσωπος της κυβέρνησης αναφέρθηκε στη σταθερή βελτίωση που παρουσιάζει η επιδημιολογική εικόνα της χώρας

«Μείζονος σημασίας για να χτίσουμε πιο γρήγορα το τείχος της ανοσίας», τόνισε η κυρία Πελώνη, «είναι η συνέχιση των εμβολιασμών με τους ίδιους αυξημένους ρυθμούς και στο επόμενο διάστημα».

Ηδη, άλλωστε, σημείωσε, από την Τετάρτη έχει ολοκληρωθεί η εφαρμογή του σχεδίου προτεραιοποίησης και όλοι οι συμπολίτες μας άνω των 18 ετών μπορούν να κλείνουν ραντεβού εμβολιασμού.

Μέχρι σήμερα έχουν γίνει περισσότεροι από 7.244.000 εμβολιασμοί. Μια δόση έχουν λάβει πάνω από 4.380.000 συμπολίτες μας, ενώ έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους περισσότεροι από 3.040.000, ανέφερε  η κυβερνητική εκπρόσωπος για να προσθέσει:

«Ο μέσος κυλιόμενος αριθμός κρουσμάτων των τελευταίων επτά ημερών μειώθηκε σημαντικά στα 617 νέα κρούσματα ανά ημέρα, δηλαδή κατά 37% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Σημαντική μείωση υπάρχει και στον αριθμό των ασθενών που νοσηλεύονται λόγω κορονοϊού, καθώς και των διασωληνωμένων, γεγονός που επιτρέπει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας να επανέρχεται στην κανονικότητα».

Η θετική αυτή εξέλιξη οδηγεί σε νέα βήματα ελευθερίας στην οικονομική και κοινωνική ζωή που αφορούν:

– Στη μείωση, από αύριο, της αναλογίας των πελατών από 1 άτομο ανά 25 τ.μ. σε 1 ανά 16 τ.μ. στο λιανεμπόριο.

– Στη λειτουργία των εμποροπανηγύρεων με το πρωτόκολλο λειτουργίας των λαϊκών.

– Στην επαναλειτουργία των παιδότοπων σε υπαίθριο χώρο με υποχρεωτική χρήση μάσκας για όλους τους εργαζόμενους και ενηλίκους πελάτες.

– Στην επαναλειτουργία των Luna Parks με συγκεκριμένες προϋποθέσεις (αποστάσεις, μάσκα, αντισηπτικό, κλπ).

– Στην επαναλειτουργία των Υπηρεσιών Ευεξίας.

– Στη δυνατότητα εκγύμνασης σε γυμναστήρια χωρίς μάσκες, μόνο για εμβολιασμένους, με επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού.

– Στο άνοιγμα από 1ης Ιουλίου των κινηματογράφων 12μηνης λειτουργίας με το 50% της δυναμικότητάς τους, με επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή αρνητικό self-test και την καθολική υποχρεωτική χρήση μάσκας, αλλά και με παράλληλη υποχρέωση έκδοσης ηλεκτρονικού εισιτηρίου για διευκόλυνση ενδεχόμενης ιχνηλάτησης.

Επίσης για την έναρξη των πανηγυριών πρέπει, όπως είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος, να ισχύουν σωρευτικά οι κάτωθι προϋποθέσεις:

Να έχουν παρέλθει 14 ημέρες από την ημερομηνία που το ποσοστό του πληθυσμού της οικείας Περιφερειακής Ενότητας που έχει εμβολιασθεί με μία δόση να είναι πάνω από το 50%.

Να υπάρχει σύσταση προς τους συμμετέχοντες για διενέργεια διαγνωστικών ελέγχων πριν την συμμετοχή τους στην πανήγυρη

Να εφαρμόζονται τα μέτρα Δημόσιας Υγείας (τήρηση αποστάσεων, αντισηπτικά σε τραπέζια κλπ) με ευθύνη της οικείας Δημοτικής Αρχής.

Οι θετικές εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και της επανεκκίνησης της οικονομίας, υπογράμμισε η Αριστοτελία Πελώνη, «είναι μια κατάκτηση όλων των Ελλήνων την οποία οφείλουμε να διαφυλάξουμε και να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο, έτσι ώστε να αποτρέψουμε κάθε ενδεχόμενο νέας έξαρσης και να πάρουμε τις ζωές μας πίσω».

Οσον αφορά τη διάθεση των self test μετά και την ανακοίνωση των Φαρμακευτικών Συλλογων  Αχαΐας και Αττικής ότι δεν θα συνεχιστεί από τα φαρμακεία, η εκπρόσωπος έκανε γνωστό ότι  για την περιοχή της Αχαΐας, θα χρησιμοποιηθούν, ως εναλλακτικό κανάλι, τα σούπερ μάρκετ της περιοχής, όπου υπάρχει ήδη συμφωνία και το ίδιο θα γίνει και στην Αττική εφόσον επιμείνει στην απόφασή του ο Φαρμακευτικός Σύλλογος.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...