276
Ο Χιέου Σαμφάν (αριστερά) και ο Νουόν Τσέα είναι από τους τελευταίους επιζώντες σφαγείς του κομμουνιστικού καθεστώτος | Reuters

Ενοχοι για γενοκτονία δύο από τους τελευταίους Ερυθρούς Χμερ

Protagon Team Protagon Team 16 Νοεμβρίου 2018, 16:52
Ο Χιέου Σαμφάν (αριστερά) και ο Νουόν Τσέα είναι από τους τελευταίους επιζώντες σφαγείς του κομμουνιστικού καθεστώτος
|Reuters

Ενοχοι για γενοκτονία δύο από τους τελευταίους Ερυθρούς Χμερ

Protagon Team Protagon Team 16 Νοεμβρίου 2018, 16:52

Εστω και στη δύση του βίου τους, δύο από τους ηγέτες των Ερυθρών Χμερ καταδικάστηκαν για τη γενοκτονία που διέπραξαν στα τέλη της δεκαετίας του ’70 στη Καμπότζη.

Ο Νουόν Τσέα, 92 ετών σήμερα, και ο Χιέου Σαμφάν, 87 ετών, ήταν ανώτατα στελέχη του καθεστώτος του αιμοσταγούς Πολ Ποτ, ο πρώτος υπαρχηγός και ο δεύτερος αρχηγός του κράτους. Είναι από τους τελευταίους επιζώντες εκείνης της περιόδου.

Καταδικάστηκαν για τη μαζική εξόντωση μουσουλμάνων Χαμ και Βιετναμέζων, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και δολοφονίες.

Και οι δύο κατηγορούμενοι ήταν ήδη στην φυλακή με ποινή ισοβίων.

Το διεθνές ειδικό δικαστήριο στην Καμπότζη που τους καταδίκασε έχει δικάσει ένα μόλις ακόμη άτομο και πολύ πιθανόν δεν θα προλάβει – ή δεν θα καταφέρει – να προσαγάγει και άλλους.

Είναι η πρώτη φορά που μία απόφαση από διεθνές δικαστήριο αναγνωρίζει ότι στην Καμπότζη είχε διαπραχθεί από τους Χμερ γενοκτονία, όπως την ορίζει το διεθνές δίκαιο.

Μέσα σε τέσσερα χρόνια, από το 1975 ως το 1979, το καθεστώς των μαοϊκών Ερυθρών Χμερ εξόντωσε περί τα δύο εκατομμύρια ανθρώπους.

Ενας στους τρεις Χαμ (περίπου το 36% από τους 300.000) εξοντώθηκαν από τους Χμερ, οι οποίοι εκτόπισαν και σκότωσαν σχεδόν όλους τους Βιετναμέζους που ζούσαν στη χώρα.

Για χρόνια υπήρχαν αμφιβολίες μεταξύ νομικών και ιστορικών για το αν και κατά πόσο οι ενέργειες των Χμερ συνιστούσαν γενοκτονία. Το BBC σημειώνει ότι η απόφαση δεν θα κλείσει οριστικά το ζήτημα, τουλάχιστον όμως θα έχει αποδοθεί δικαιοσύνη.

Μετά την κατάρρευση του καθεστώτος των Ερυθρών Χμερ το 1979, έπειτα από την επέμβαση του στρατού του Βιετνάμ, ο Πολ Ποτ ζούσε ελεύθερος ως και το 1997, οπότε και συνελήφθη. Πέθανε ένα χρόνο αργότερα ενώ ήταν σε κατ’ οίκον περιορισμό, χωρίς ουσιαστικά να δικαστεί για όλα όσα διέπραξε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...