337
Κάτοικοι της Μαλακούτα στην Αυστραλία προσπαθούν να διαφύγουν όπως μπορούν μέσα σε μια αποπνικτική ατμόσφαιρα | Jonty Smith from Melbourne/via REUTERS

Ενα… Μάτι στην Αυστραλία – Βγήκαν στην παραλία για να σωθούν από τη φωτιά

Protagon Team Protagon Team 31 Δεκεμβρίου 2019, 08:04
Κάτοικοι της Μαλακούτα στην Αυστραλία προσπαθούν να διαφύγουν όπως μπορούν μέσα σε μια αποπνικτική ατμόσφαιρα
|Jonty Smith from Melbourne/via REUTERS

Ενα… Μάτι στην Αυστραλία – Βγήκαν στην παραλία για να σωθούν από τη φωτιά

Protagon Team Protagon Team 31 Δεκεμβρίου 2019, 08:04

Χιλιάδες άνθρωποι καταφεύγουν στις παραλίες για να σωθούν από τις φλόγες που πλησιάζουν απειλητικά τις κατοικίες τους. Η ατμόσφαιρα αποπνικτική από τον καπνό και η ορατότητα είναι ελάχιστα μέτρα.

Μια κατάσταση που θυμίζει σε πολλά το Μάτι, χωρίς την τραγική κατάληξη της πυρκαγιάς στην ανατολική Αττική, βιώνει η πόλη Μαλακούτα στην νοτιοανατολική Αυστραλία. Οι κάτοικοί της αναζήτησαν καταφύγιο στις όχθες μιας λίμνης και στην ακτή του ωκεανού για να ξεφύγουν από την πυρκαγιά.

Είναι ένα τραγικό καλοκαίρι για την Αυστραλία. Οι δασικές πυρκαγιές έχουν κατακάψει τεράστιες εκτάσεις πνίγοντας με τον καπνό τεράστιες εκτάσεις, πέρα φυσικά από την τεράστια οικολογική καταστροφή. Και ταυτόχρονα ο καύσωνας, με καθημερινά «σαραντάρια» σε όλη τη χώρα, επιδεινώνει το ήδη τεράστιο πρόβλημα.

Το μέτωπο της πυρκαγιάς έφτασε στην Μαλακούτα, μια πόλη των 4.000 κατοίκων, το πρωί της Τρίτης (ξημερώματα στην Ελλάδα). Οπως σημειώνει ο Guardian, οι Αρχές δεν είχαν ζητήσει την εκκένωση της πόλης την Κυριακή, όπως έκαναν για άλλες παρακείμενες, ενώ έκριναν ότι θα ήταν επικίνδυνο να γίνει η εκκένωση τη Δευτέρα.

Μαρτυρίες μιλούν για εκρήξεις από φιάλες υγραερίου και για σειρήνες που καλούν τον κόσμο να καταφύγει στην παραλία. Ηδη καίγονται σπίτια στην άκρη της πόλης, προσθέτει ο Guardian,  με τους κατοίκους να αναφέρουν ότι έχουν καεί γύρω στα 20.

Οι κάτοικοι κατέφυγαν σε μια λωρίδα άμμου ανάμεσα μια λίμνη και τον ωκεανό, αλλά και οι εκεί οι συνθήκες είναι δύσκολες λόγω του καπνού. «Πώς θα φύγουμε από εδώ, υπάρχει ένας δρόμος εισόδου και ένας εξόδου», λέει ένας κάτοικος. Οσοι έχουν βάρκες, είναι σε λίγο καλύτερη θέση.

Εν τω μεταξύ, τρεις άνθρωποι που παγιδεύτηκαν στις πυρκαγιές εκφράζονται φόβοι ότι είναι νεκροί, ανακοίνωσαν οι Αρχές σήμερα Τρίτη. Είναι επικίνδυνο για τους αστυνομικούς να μεταβούν στο σημείο όπου εκτιμάται πως βρίσκονται τα θύματα, λόγω της κατάστασης στα μέτωπα των πυρκαγιών.

Αλλοι τέσσερις άνθρωποι αγνοούνται στην Πολιτεία Βικτόρια, όπου συνεχίζουν να μαίνονται ανεξέλεγκτες πυρκαγιές.

Μέχρι στιγμής, ο απολογισμός των θυμάτων των πυρκαγιών στην Αυστραλία ανέρχεται επίσημα σε εννέα, συμπεριλαμβανομένου ενός εθελοντή πυροσβέστη που σκοτώθηκε όταν το φορτηγό στο οποίο επέβαινε ανατράπηκε λόγω των ισχυρών ανέμων χθες Δευτέρα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...