429
Παραδοσιακές κατοικίες στη Σαντορίνη, ένα από τα πλέον πολυσύχναστα νησιά στην Ελλάδα | REUTERS/Alkis Konstantinidis

Εν αναμονή οδικού χάρτη από την Κομισιόν για τον τουρισμό – Τι προτείνει η Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 12 Μαΐου 2020, 18:50
Παραδοσιακές κατοικίες στη Σαντορίνη, ένα από τα πλέον πολυσύχναστα νησιά στην Ελλάδα
|REUTERS/Alkis Konstantinidis

Εν αναμονή οδικού χάρτη από την Κομισιόν για τον τουρισμό – Τι προτείνει η Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 12 Μαΐου 2020, 18:50

Σε συστάσεις προς τα κράτη-μέλη για μια ενιαία έξοδο από τα περιοριστικά μέτρα που αφορούν τα ταξίδια και τον τουρισμό αναμένεται να προχωρήσει την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τις ανακοινώσεις να αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από την τουριστική βιομηχανία σε όλη την ΕΕ, όπως βέβαια και στην Ελλάδα.

Η Κομισιόν αποσκοπεί στη στήριξη της ευρωπαϊκής τουριστικής βιομηχανίας με μια συντονισμένη επανεκκίνηση. Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, προκειμένου να ξεκινήσουν οι μετακινήσεις εντός ΕΕ., με συγκεκριμένα πρωτόκολλα. Στόχος είναι να δημιουργηθούν «ασφαλείς διάδρομοι» που θα επιτρέψουν τη μεταφορά ανθρώπων μεταξύ συγκεκριμένων χωρών, με βάση κανόνες.

Η ελληνική πρόταση, σύμφωνα με το Politico, κατατέθηκε στην Κομισιόν, χθες Δευτέρα και περιλαμβάνει:

– Πολύ γρήγορη επιστροφή στην ελεύθερη κυκλοφορία στην Ευρώπη, με στόχο να ανοίξουν και πάλι τα ταξίδια εντός ΕΕ έως τις 15 Ιουνίου, όπου είναι δυνατόν

– Δίκαιη μεταχείριση όλων των πιθανών ταξιδιωτών για να αποτρέψει «οποιαδήποτε μεροληψία υπηκοότητας» στα πρωτόκολλα ταξιδιού. Αυτό πρακτικά σημαίνει να μην υπάρχει περίοδος καραντίνας ούτε στον τόπο άφιξης, ούτε κατά την επιστροφή των ταξιδιωτών, εφόσον δεν είναι φορείς του ιού. Ως προς αυτό είναι στο τραπέζι η πρόταση των τεστ έως τρεις ημέρες πριν από το ταξίδι..

– Ταυτόχρονη εκκίνηση οδικών-θαλάσσιων-αεροπορικών μεταφορών

Η Αθήνα πάντως δεν υποστηρίζει το πλήρες άνοιγμα των συνόρων, για χώρες δηλαδή όπου έχουμε ακόμα έξαρση των κρουσμάτων. Συγκεκριμένοι υγειονομικοί κανόνες θα υπάρχουν παντού (παραλίες, πισίνες, ξενοδοχεία κλπ) για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος της διασποράς.

Επίσης, η Αθήνα επισημαίνει ότι «δεν μπορεί να υπάρξει διάκριση ή διαφοροποίηση για τα πρωτόκολλα ταξιδιού ως προς τα μέσα μεταφοράς γιατί αν υπάρξει περιορισμός στις θέσεις τα αεροπορικά ταξίδια θα είναι ασύμφορα και οι πιο μακρινοί προορισμοί της Ένωσης θα έχουν σημαντικές απώλειες.

Από την προσεχή Δευτέρα, 18 Μαΐου, στην Ελλάδα θα αρθούν οι περιορισμοί για μετακινήσεις στην ηπειρωτική χώρα και την Κρήτη και, πιθανόν από τις 25 Μαΐου, οι μετακινήσεις προς τα νησιά. Ο προγραμματισμός είναι την 1η Ιουνίου να ανοίξουν τα καταστήματα εστίασης, αν και δεν αποκλείεται αυτό να γίνει και νωρίτερα.

 

 

Σε κάθε περίπτωση, για τις προτάσεις της Κομισιόν, θα ληφθούν υπόψη οι παρατηρήσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων σχετικά με τις διαφορετικές επιδημιολογικές καταστάσεις στα κράτη μέλη. Στο πεδίο αυτό η Ελλάδα υπερτερεί καθώς περιλαμβάνεται στις χώρες που αποτέλεσαν «καλό παράδειγμα» στην αντιμετώπιση της απειλής του COVID-19.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η ΕΡΤ, η Κομισιόν θα δίνει το δικαίωμα στις αεροπορικές και τις ταξιδιωτικές εταιρείες να προσφέρουν κουπόνια ισχύος 12 μηνών, για πτήσεις και διακοπές που ακυρώνονται λόγω του κορονοϊού αντί της επιστροφής χρημάτων. Και μάλιστα αυτά τα κουπόνια να καλύπτονται έναντι αφερεγγυότητας από τα κράτη μέλη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...