395
O 40χρονος αμερικανοσπουδαγμένος σεΐχης Χαλέντ, διάδοχος πλέον στα ΗΑΕ | Hamad Al Kaabi/UAE Presidential Court/Handout via REUTERS

Εμιράτα: Ο Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ όρισε διάδοχο τον γιο του Χαλέντ

Protagon Team Protagon Team 30 Μαρτίου 2023, 16:31
O 40χρονος αμερικανοσπουδαγμένος σεΐχης Χαλέντ, διάδοχος πλέον στα ΗΑΕ
|Hamad Al Kaabi/UAE Presidential Court/Handout via REUTERS

Εμιράτα: Ο Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ όρισε διάδοχο τον γιο του Χαλέντ

Protagon Team Protagon Team 30 Μαρτίου 2023, 16:31

Ο σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ αλ-Ναχιάν, πρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, όρισε τον μεγαλύτερο γιο του διάδοχο του θρόνου του Αμπου Ντάμπι, και παράλληλα έκανε και άλλες αλλαγές στα μεγάλα πόστα του καθεστώτος. Για τον σεΐχη Χαλέντ ήταν αναμενόμενη αυτή η εξέλιξη, και δεν υπάρχει καμία έκπληξη σε όσους παρακολουθούν τα θέματα της πετρελαιοπαραγωγού χώρας. Εξάλλου, τα τελευταία χρόνια χρόνια είχε αναλάβει σημαντικούς ρόλους στο ντόπιο σύστημα διακυβέρνησης.

Ο σεΐχης Μοχάμεντ προώθησε επίσης τρία από τα αδέρφια του, ορίζοντάς τους αναπληρωτές κυβερνήτες των Εμιράτων: τον σεΐχη  Ταχνούν, ο οποίος υπηρετεί και ως σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, και τον σεΐχη Χάζα, ο οποίος είναι αναπληρωτής πρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Αμπου Ντάμπι. Προ ημερών ο Ταχνούν διορίστηκε και πρόεδρος του κρατικού επενδυτικού ταμείου των Εμιράτων. Ο σεΐχης Μανσούρ, αναπληρωτής πρωθυπουργός των Εμιράτων και πιο γνωστός ως ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας Μάντσεστερ Σίτι, διορίστηκε αντιπρόεδρος του κράτους και στο εξής θα υπηρετεί δίπλα στον σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ, πρωθυπουργό και ηγεμόνα του Ντουμπάι.

Οι αλλαγές γίνονται έναν χρόνο αφ’ ότου ο σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ αλ-Ναχιάν έγινε πρόεδρος των Εμιράτων, δηλαδή της ομοσπονδίας των επτά εμιράτων, έπειτα από τον θάνατο του αδελφού του, του σεΐχη Χαλίφα. Στην πραγματικότητα ο Μοχάμεντ κυβερνούσε τα Εμιράτα σχεδόν μία δεκαετία,  λόγω της μακρόχρονης ασθενείας του Χαλίφα. Θεωρείται άνθρωπος με τη μεγαλύτερη επιρροή στον αραβικό κόσμο. Επί ημερών του τα Εμιράτα ακολούθησαν δυναμική εξωτερική πολιτική. Υπενθυμίζεται ότι στον λιβυκό Εμφύλιο τα Εμιράτα υποστήριξαν τον πολέμαρχο Χαλίφα Χαφτάρ, μαζί με την Αίγυπτο και με τη Ρωσία, και έτσι ήρθαν σε τριβές με την Τουρκία. Και ότι συμμορφούμενα προς τις υποδείξεις των ΗΠΑ (επί Τραμπ) συνυπέγραψαν με το Ισραήλ τη λεγόμενη «Συμφωνία του Αβραάμ».

Ο διάδοχος Χαλέντ είναι 40 χρόνων και σπουδαγμένος στις ΗΠΑ. Υπηρετεί στις υπηρεσίες ασφαλείας των Εμιράτων. Είναι μέλος του προαναφερθέντος Εκτελεστικού Συμβουλίου του Αμπου Ντάμπι, του ανώτατου οργάνου λήψης αποφάσεων στην πρωτεύουσα των Εμιράτων, αλλά και πρόεδρος του Εκτελεστικού Γραφείου του Αμπου Ντάμπι. Το δημόσιο προφίλ του είναι δυναμικό, καθώς εγκαινιάζει δημόσια έργα, υποδέχεται διευθυντικά στελέχη πολυεθνικών και συναντά πολιτικό προσωπικό ξένων χωρών.

Οι αναλυτές θεμάτων Κόλπου λένε ότι οι κινήσεις του Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ αλ-Ναχιάν δείχνουν πως δρομολογεί την αποχώρησή του από ορισμένα πόστα και μεθοδεύει την προώθηση των πλέον εμπίστων του. Παρατηρούν, δε, ότι όλα αυτά συμβαίνουν σε χρονικό σημείο γενικής ευφορίας στα Εμιράτα λόγω του επιπλέον κέρδους από την ενεργειακή κρίση, αλλά και λόγω της δυναμικής της χώρας στον τομέα των διεθνών επενδύσεων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...