737
Το νοσοκομείο στην Πενσιλβάνια όπου μεταφέρθηκε ο Σαλμάν Ρούσντι μετά την επίθεση σε βάρος του | REUTERS/Quinn Glabicki

Ελπίδες για τον Ρούσντι: Αποσωληνώθηκε και είπε μερικές λέξεις

Protagon Team Protagon Team 14 Αυγούστου 2022, 10:47
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 14/08/2022, 17:08
Το νοσοκομείο στην Πενσιλβάνια όπου μεταφέρθηκε ο Σαλμάν Ρούσντι μετά την επίθεση σε βάρος του
|REUTERS/Quinn Glabicki

Ελπίδες για τον Ρούσντι: Αποσωληνώθηκε και είπε μερικές λέξεις

Protagon Team Protagon Team 14 Αυγούστου 2022, 10:47
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 14/08/2022, 17:08

Βελτιώθηκε η κατάσταση της υγείας του Σαλμάν Ρούσντι, αργά το Σάββατο, σύμφωνα με ανάρτηση φίλου του στο Twitter, την οποία επιβεβαίωσε ο ατζέντης του συγγραφέα.

Οπως είπε ο Αατίς Τασίρ, που επισκέφθηκε τον Ρούσντι στο νοσοκομείο της Πενσιλβάνιας, ο βρετανοαμερικανός ινδικής καταγωγής συγγραφέας αποσωληνώθηκε το Σάββατο, ενώ μπορούσε να μιλήσει και μάλιστα «αστειεύτηκε».

Την είδηση επιβεβαίωσε ο ατζέντης του Ρούσντι, Αντριου Γουάιλι, δηλώνοντας στο Reuters: «Εχει αποσυνδεθεί από τον αναπνευστήρα. Ετσι ο δρόμος προς την ανάρρωσή του άνοιξε. Θα χρειαστεί χρόνος. Τα τραύματά του είναι σοβαρά, αλλά η κατάστασή του οδεύει προς τη σωστή κατεύθυνση».

Νωρίτερα, ο Χάντι Ματάρ, δράστης της επίθεσης κατά του Σαλμάν Ρούσντι, ένας νεαρός Αμερικανός λιβανικής καταγωγής, οδηγήθηκε σε δικαστή της πολιτείας της Νέας Υόρκης, ενώπιον του οποίου δήλωσε «αθώος» για την κατηγορία της «απόπειρας φόνου» του συγγραφέα, ο οποίος εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση, αλλά μπόρεσε να πει μερικές λέξεις το βράδυ του Σαββάτου.

Ο Σαλμάν Ρούσντι, ο οποίος απειλείται με θάνατο από το 1989 που το Ιράν εξέδωσε σχετικό θρησκευτικό διάταγμα (φετφά) ένα χρόνο μετά την έκδοση του βιβλίου του συγγραφέα «Σατανικοί στίχοι», μαχαιρώθηκε 10 φορές την Παρασκευή σε μια επίθεση που προκάλεσε αγανάκτηση στη Δύση αλλά χαιρετίστηκε από εξτρεμιστές στο Ιράν και το Πακιστάν.

Αστυνομικοί στο Φέαρβιου του Νιου Τζέρσεϊ, έξω από το σπίτι του συλληφθέντα για την απόπειρα δολοφονίας του Σαλμάν Ρούσντι – REUTERS/Eduardo Munoz

Στη διάρκεια διαδικαστικής ακροαματικής συνεδρίασης στο δικαστήριο της Τσοτόκουα, ο Χάντι Ματάρ, 24 ετών, ο οποίος διώκεται για «απόπειρα φόνου και επίθεση», εμφανίσθηκε με τη μαυρόασπρη ριγέ στολή του καταδίκου, με χειροπέδες και μάσκα και χωρίς να πει λέξη.

Προμελετημένη επίθεση

Οι εισαγγελείς θεωρούν πως η επίθεση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή σε πολιτιστικό κέντρο της Τσοτόκουα, όπου ο Ρούσντι επρόκειτο να δώσει μια διάλεξη, ήταν προμελετημένη.

Ο δράστης, ο οποίος ζει στο Νιού Τζέρσεϊ, δήλωσε «αθώος» μέσω του συνηγόρου του και θα εμφανιστεί και πάλι ενώπιον του δικαστηρίου στις 19 Αυγούστου.

Συμπτωματικά το γερμανικό περιοδικό Stern είχε πάρει συνέντευξη από τον Ρούσντι μερικές ημέρες πριν από την επίθεση: «Από τότε που ζω στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχω πια πρόβλημα (…) Η ζωή μου είναι και πάλι φυσιολογική», διαβεβαίωνε ο συγγραφέας στη συνέντευξη αυτή που θα δημοσιευόταν στις 18 Αυγούστου, ενώ δήλωνε «αισιόδοξος» παρά «τις καθημερινές θανατικές απειλές».

Η κυβέρνηση του Ιράν είχε πάρει αποστάσεις σε αυτό το θέμα από τον θρησκευτικό ηγέτη της χώρας, όμως ο φετφάς βρισκόταν ακόμα σε ισχύ και πολλοί μεταφραστές των βιβλίων του Ρούσντι τραυματίσθηκαν από επιθέσεις, ακόμη και σκοτώθηκαν, όπως ο Ιάπωνας Χιρόσι Ιγκαράσι που μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου το 1991.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες η Amazon έκανε λόγο για αύξηση των παραγγελιών για τους «Σατανικούς στίχους» και το νεοϋορκέζικο βιβλιοπωλείο Strand Bookstore δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως «άνθρωποι έρχονται να δουν τι έχει γράψει και να μάθουν τι απ’ αυτά έχουμε».

Η επίθεση χαιρετίστηκε στο Ιράν και το Πακιστάν

Στο νότιο Λίβανο, ο Αλι Κάσεμ Τάχφα, ο αρχηγός του χωριού Γιαρούν, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως ο Χάντι Ματάρ είναι «λιβανικής καταγωγής». Ο νεαρός «γεννήθηκε και μεγάλωσε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η μητέρα του και ο πατέρας του είναι από το Γιαρούν», διαβεβαίωσε χωρίς να σχολιάσει την επίθεση.

Όμως στο Ιράν, η υπερσυντηρητική εφημερίδα Καϊχάν συνεχάρη τον δράστη: «Μπράβο σ’ αυτόν τον θαρραλέο και με συνείδηση του καθήκοντός του άνδρα, ο οποίος επιτέθηκε στον αποστάτη και φαύλο Σαλμάν Ρούσντι», γράφει η εφημερίδα. «Ας φιλήσουμε το χέρι αυτού που έσκισε τον λαιμό του εχθρού του Θεού με ένα μαχαίρι».

Στην αγορά βιβλίων της Τεχεράνης, ο Μεχράμπ Μπιγκντελί, ένας σιίτης ιερωμένος, δήλωσε «πολύ ευτυχής με την είδηση. Όποιος κι αν είναι ο δράστης, του φιλώ το χέρι (…) Ας έχει ο Σαλμάν Ρούσντι την κατάρα του Θεού».

Στο γειτονικό Πακιστάν, το κόμμα Τεχρίκ-ι-Λαμπάικ Πακιστάν, το οποίο φημίζεται για τη βιαιότητά του εναντίον αυτού που αποκαλεί αντιμουσουλμανικές βλασφημίες, δήλωσε επίσης πως τον Σαλμάν Ρούσντι «άξιζε να τον σκοτώσουν».

Μπάιντεν: Στεκόμαστε στο πλευρό του Ρούσντι

Ο Τζο Μπάιντεν καταδίκασε τη βάναυση επίθεση κατά του  Ρούσντι.

Ο πρόεδρος, σε δήλωσή του, χαιρετίζει τον Ρούσντι για την άρνησή του «να εκφοβιστεί ή να φιμωθεί» τονίζοντας ότι ο συγγραφέας δεν εγκατέλειψε ποτέ τα θεμελιώδη ιδανικά της αλήθειας, του θάρρους και της ανθεκτικότητας.

«Αυτές είναι οι θεμέλιες λίθοι κάθε ελεύθερης και ανοιχτής κοινωνίας. Και σήμερα, επαναβεβαιώνουμε την δέσμευσή μας σε αυτές τις βαθιά αμερικανικές αξίες ως ένδειξη αλληλεγγύης με τον Ρούνστι και όλους αυτούς που στηρίζουν την ελευθερία της έκφρασης».

Ο αμερικανός πρόεδρος με τη σύζυγό του Τζιλ Μπάιντεν κάλεσαν  όλους τους Αμερικανούς και τους λαούς όλου του κόσμου να προσευχηθούν για την υγεία του και την ανάρρωσή του»

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...